تله خرسی (Bear Trap) چیست؟

کاهش قیمت برای سرمایهگذاران و معاملهگران تمامی بازارهای مالی استرسزا و ناراحتکننده است. هنگامی که روند بازار منفی و نمودارهای قرمز رنگ میشوند، افراد بسیاری تمرکز خود را از دست داده و اقدامات و معاملات هیجانی انجام میدهند. تقریبا بخش بزرگی از سرمایهگذاران بازارهای مالی در چنین شرایطی از ترس ضرر بیشتر اقدام به فروش داراییهایشان میکنند. اما گاهی افت قیمت میتواند تنها یک تله باشد و شاید چند لحظه بیشتر طول نکشد. به این تله لحظهای، تله خرسی میگویند که یک الگوی تکنیکال است و در تمامی بازارهای مالی مانند بورس، فارکس و همچنین بازار ارزهای دیجیتال اتفاق میافتد.
این تله به غلط نشانههایی از معکوس شدن روند صعودی نشان میدهد و تریدرها را به اشتباه میاندازد. در این مقاله سیتکس به بررسی تله خرسی و روشهای دوری از آن میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
تله خرسی چیست؟
تله خرسی (Bear Trap) به حالتی گفته میشود که در چارت قیمتی یکی از ارزهای دیجیتال به اشتباه نشانههایی از برعکس شدن روند صعودی (افت قیمت) به تریدرها نمایش داده میشود. بهعبارت دیگر این تله نشانههای ادامهدار بودن روند صعودی قیمت ارز را از دید افراد پنهان میکند.
در این شرایط برخی تریدرها اقدام به باز کردن پوزیشنهای شورت (Short) برای فروش داراییهای خود با دیدگاه کاهش قیمت آنها میکنند (آنها میخواهند از افت قیمت سود کنند). این در حالیست که قیمت آن دارایی یا ثابت میماند یا در حالت بدتر افزایش مییابد و تریدر در این شرایط متضرر خواهد شد. به افرادی که در این تله گرفتار میشوند در اصطلاحی رایج خرسهای بازار میگویند (Bearish Trader).
تله خرسی زمانی آغاز میشود که نشانههایی بسیار جزئی از افت قیمت یک ارز مشاهده میشود. این افت در واقع یک اصلاح قیمت جزئی بوده و چنین شرایطی بسیار کوتاه مدت است. اغلب پس از این دوره با سرعت روند صعودی ادامه مییابد.
پوزیشن شورت چیست؟ یکی از استراتژیهای معاملاتی که از طریق مارجین (قرض گرفتن) انجام میشود، معامله شورت است. در این استراتژی استقراضی، تریدر طی قراردادی آتی (Future) از یک صرافی پول قرض میگیرد و با تصور آنکه در قیمت پایینتر قرار است حجم بیشتری از دارایی موردنظر را خریداری کند، ارزهای خود را میفروشد. به این ترتیب تریدر از کاهش قیمت یک ارز دیجیتال سود میبرد.
نشانه های اصلی تله خرسی
- افت قیمت ناگهانی
- افزایش تعداد پوزیشنهای شورت
- شکستن سطح حمایت قبلی
چطور گرفتار تله خرسی نشویم؟
قطعا برای هیچ تریدری تبدیل شدن به یک خرس، جذاب نخواهد بود. بنابراین باید روشهای جلوگیری از گرفتاری در تله خرسی را آموخت. همانطور که اشاره کردیم تله خرسی یک الگوی تکنیکال است و با استفاده از تحلیل تکنیکال میتوان تا حد زیادی آن را تشخیص داد. در ادامه به بررسی شاخصهایی که برای تشخیص این دام باید بررسی شوند میپردازیم.
Volume
شاخص حجم میتواند در مسیر تشخیص تله خرسی تریدرها را کمک کند. این شاخص نشاندهنده قدرت معاملهگران یک بازار است.
در شرایط خرسی، عموما تریدرها قدرت چندانی ندارند و نمیتوانند قیمت را تا حد زیادی کاهش دهند. درنتیجه شاخص Volume در این حالت پایین است.
فیبوناچی
فیبوناچی یک شاخص بسیار مهم برای تشخیص روند معکوس قیمت است. در شرایطی که قیمتها در بازار تغییر کرد باید این شاخص را روی چارت قیمتی بررسی کرده و ببینید آیا سطح فیبوناچی شکسته شده یا خیر. اگر این سطح شکسته شود، یعنی با افت قیمت مواجه هستید؛ درغیر اینصورت بازار خرسی شده است.
واگرایی
چند شاخص مختلف برای بررسی واگرایی بازار بهمنظور دوری از دام خرسی، مورد استفاده قرار میگیرد. RSI از همه این شاخصها مهمتر است و بعد از آن باید شاخصهای MACD و Awesome Oscillator بررسی شود.
واگرایی به بررسی یا اندازهگیری قدرت روند یا ممنتوم (Momentum) بازار گفته میشود. واگرایی اغلب در انتهای روندها مشاهده میشود و نشانی از کاهش قدرت روند است.
در آخر اینکه تله خرسی اجتنابناپذیر است و بسیاری از تریدرها تاکنون گرفتار این تله شدهاند. اما میتوان با استفاده از روشها و شاخصهایی که گفته شد تا حد زیادی این دام را تشخیص داد و از آن دوری کرد.
همچنین باید بدانید بهطور کلی پیشزمینه جلوگیری از متضرر شدن در تمامی بازارهای مالی بهویژه بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال، حفظ خونسردی در روندهای نزولی و دوری از احساسات و معاملات هیجانی است. حتی اگر کاهش قیمت یک ارز ادامهدار بود و شما در تله خرسی گرفتار نبودید نیز نباید باتوجه به احساسات و بهطور هیجانی داراییهای خود را بفروشید. همواره به استراتژی خود پایبند باشید و بدون تحلیل و منطق معامله نکنید.