معرفی بهترین استیبل کوینها در سال 2022

در بازارهای پرنوسانی مانند بازار ارزهای دیجیتال، لازم است که داراییهایی با ارزش ثابت و Stable وجود داشته باشند تا در مواقع لزوم سرمایهگذاران بتوانند با استفاده از آنها معاملات سودمندانهتری را رقم بزنند. به همین دلیل استیبل کوینها باعنوان “ارزهای دیجیتال دارای ارزش نسبی ثابت” به وجود آمدند.
اگر چنین ارزهای دیجیتالی در بازار وجود نداشته باشند، افراد در زمانهای حساس مجبور خواهند بود تا ریسک بالاتری را متحمل شده و یا دارایی خود را مرتباً از بازار خارج کرده و به آن وارد کنند! این کار سرعت معامله را پایین آورده و هزینههای سرباری را نیز به معاملهگران و سرمایهگردانان تحمیل میکند.
حال که اهمیت شناخت و استفاده از استیبل کوینها در دنیای ارزهای دیجیتال را متوجه شدیم بایستی درباره این ارزهای دیجیتال با ثبات اطلاعات بیشتری داشته باشیم.
در این مقاله از سیتکس قصد داریم تا به شما بگوییم که استیبل کوین به چه معناست و کاربرد این استیبل کوینها در بازار ارزهای دیجیتال چیست. با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
فهرست عناوین
استیبل کوین یا ارز دیجیتال با ثبات چیست؟
استیبل کوینها ارزهای دیجیتال باثباتی هستند که با نوسان بازار تغییری در ارزش آنها ایجاد نمیشود و همواره ارزشی مشابه با پشتوانه خود دارند. منظور از استیبل کوین (Stable coin)، یک ارز دیجیتال با ارزش ثابت و پایدار و دارای پشتوانه است. این ارزهای باثبات همواره ارزشی یکسان با پشتوانه خود دارند و ارزش آنها با صعودی یا نزولی شدن بازار ارزهای دیجیتال تغییری نخواهد کرد.
پشتوانه استیبل کوینها میتواند یک ارز فیات مانند دلار، یا دارایی ارزشمند دیگری مانند طلا باشد. برای مثال به ازای هر کوین USDC، که معروفترین استیبل کوین معادل با دلار آمریکا است، یک دلار در بانک ذخیره میشود. با این کار ارزش این کوین (USDC) همواره برابر با یک دلار خواهد ماند.
این بدین معناست که اگر ارزش پشتوانه یک استیبل کوین نسبت به سایر داراییها پایینتر بیاید، ارزش آن استیبل کوین نیز به همان نسبت پایین خواهد آمد، اما همچنان ارزشی معادل با پشتوانه خود خواهد داشت.
ساخت استیبل کوین در دنیای ارزهای دیجیتال باعث ورود سرمایهگذاران کلان به این عرصه و البته شکلگیری ارتباط بین بانکها و بازار ارزهای دیجیتال شد.
کوینهای استیبل انواع مختلفی دارند که هرکدام از الگوریتمها و روشهای مختلفی برای حفظ ثبات خود استفاده میکند؛ اما با این حال مکانیزم عملکرد آنها مشخص و شفاف است.
تاریخچه ساخت استیبل کوین
برای معرفی استیبل کوین (Stablecoin) بهتر است کمی هم درباره تاریخچه و نحوه پیدایش آنها صحبت کنیم. اولین استیبل کوین جهان مَستر کوین (Mastecoin) نام داشت که سه سال پس از راهاندازی شبکه bitcoin از آن رونمایی شد و در سال 2014 با نام ریِلکوین (Realcoin) به فعالیت خود ادامه داد.
این ارز ثابت، در نهایت در سال 2015 به تتر (Tether) تغییر نام داده و تبدیل به ارزی که امروز میشناسیم شد. در حال حاضر تعداد بسیار زیادی استیبل کوین (بیش از 70 ارز مختلف) در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که تتر، با حجم بازاری نزدیک به 80 میلیارد دلار، قدرتمندترین آنها بوده و بهعنوان چهارمین ارز دیجیتال ارزشمند جهان شناخته میشود.
انواع استیبل کوینها
استیبل کوینها بهعنوان بهترین گزینه موجود در بازار ارز دیجیتال برای استفاده در پرداختها و انتقالات پول شناخته میشوند.
استیبل کوینها از نظر نحوه عملکرد و نوع پشتوانه میتوانند به پنج دسته مختلف زیر تقسیم شوند:
- دارای پشتوانه ارز رایج ملی (مثلاً دلار)
- دارای پشتوانه از نوع دارایی (مثلاً طلا)
- دارای پشتوانه ارز دیجیتال (وثیقهگذاری سایر ارزهای دیجیتال)
- دارای الگوریتمهای پشتیبان (مثلاً قراردادهای هوشمند)
- رپد توکنها یا توکنهای پوششی (Wraped Tokens)
هر کدام از این انواع پنجگانه ارزهای باثبات، بسته به نوع شبکهشان، به یکی از دو دستهبندی زیر تعلق دارند:
- Centralized Stable Coin یا ارزهای باثبات متمرکز
- Decentralized Stable Coin یا ارزهای باثبات غیرمتمرکز
استیبل کوینهای متمرکز، غالباً پشتوانههایی از نوع ارز فیات یا دارایی دارند و استیبل کوینهای غیرمتمرکز دارای پشتوانههایی از جنس ارز دیجیتال یا الگوریتم نرمافزاری هستند. در ادامه بهترین استیبل کوینهای موجود در بازار ارز دیجیتال مربوط به این دو دستهبندی را به شما معرفی میکنیم.
بهترین استیبل کوینهای متمرکز
با نیمنگاهی به لیست استیبل کوینها متوجه میشویم که اکثر کوینهای stable موجود در بازار از نوع متمرکز هستند و تعداد ارزهای با ثبات غیرمتمرکز بسیار کم است. در این قسمت یک لیست از استیبل کوینهای متمرکز محبوب کاربران را برای شما تهیه کردیم.
✔ تتر – tether (USDT)
استیبل کوین تتر معروفترین و قدرتمندترین ارز دیجیتال ثابت است که میتوان گفت تنها نقطه ضعف آن متمرکز بودن آن و وجود شفافیت کم در ارائه گزارشهای حسابرسی شرکت Tether Limited است. تتر برابر با 1 دلار امریکا است و امروزه در انواع پرداختهای مالی و خریدهای روزانه افراد سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
حجم معاملات روزانه تتر، حتی از بیت کوین و اتریوم نیز بالاتر است و تنها سه سال دیرتر از بیت کوین شروع به فعالیت کرده است.
✔ یو اس دی کوین – USD Coin (USDC)
ارز استیبل یو اس دی کوین دومین کوین با ثبات مورد استفاده در جهان است که حجم معاملات آن با تتر اختلاف زیادی دارد اما از شفافیت اطلاعات حسابرسی بالاتری برخوردار است.
این ارز در سال 2018 با همکاری صرافی کوین بیس (Coinbase) و کمپانی دایره (Circle) ارائه شده و سابقه کمتری در بازار دارد؛ پشتوانه USDC نیز دلار آمریکاست.
✔ بایننس یو اس دی – Binance USD (BUSD)
بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان است که دارای دو ارز دیجیتال به نامهای BNB و BUSD است. BUSD یک استیبل کوین متمرکز است و همواره به میزان 1 دلار آمریکا معامله میشود.
توسعهدهنده بایننس یو اس دی شرکت Paxos است که خود یک استیبل کوین دلاری و متمرکز به نام USDP دارد.
برخلاف سایر استیبل کوینهای متمرکز، BUSD علاوه بر بایننس اسمارتچین و بایننسچین در شبکه اتریوم نیز تزریق شده است و امکان تبدیل آن در شبکههای دیگر نیز مهیا است.
✔ ترو یو اس دی – True USD (TUSD)
ترو یو اس دی در ابتدا برای استفاده جمعی از سرمایهگذاران خاص ایجاد شد اما با گذشت زمان عملکرد مطلوبی از خود نشان داده و در لیست بهترین استیبل کوینهای متمرکز قرار گرفت. این ارز باثبات معادل با یک دلار است. این پروژه در اختیار Trust token است و به علت انتشار گزارشات منظم مالی خود اعتماد کاربران زیادی را به خود جلب کرده است.
✔ پکس دلار – Pax Dollar (USDP)
ارز استیبل USDP متعلق به کمپانی پاکسوس (Paxos) است و در ابتدا پاکسوس استاندارد (PAX) نام داشت. این کمپانی توسعهدهنده ارزهای صرافی بایننس از جمله BUSD است. این ارز استیبل در سال 1397 در شبکه اتریوم ارائه شد و هر USDP معادل با یک دلار آمریکا است.
بهترین استیبل کوینهای غیرمتمرکز
حال پس از آشنایی با بهترین ارزهای با ثبات متمرکز، نوبت به معرفی لیست استیبل کوینهای غیرمتمرکز موجود در بازار میرسد. این نوع عموماً دارای پشتوانه نرمافزاری یا ارز دیجیتال هستند.
دای – Dai (DAI)
استیبل کوین اتریومی دای یکی از ارزهای ثباتدار و محبوب جدید است که در پرداختهای انواع شبکهها و صندوقهای مالی و سرمایهگذاری دیجیتال بلاکچینی مورد استفاده قرار میگیرد. این ارز استیبل دارای پشتوانه ارز دیجیتال است و متعلق به پلتفرمی به نام مِیکِردائو (MakerDAO) است. DAI پس از سه استیبل کوین متمرکز USDT، USDC و BUSD، رتبه چهارم ارزهای استیبل پرکاربرد را در جهان دارد.
ترا یو اس دی – TerraUSD (UST)
ترا یو اس دی نیز از ارزهای دیجیتال باثباتی است که برای پشتوانه خود از ارز دیجیتال استفاده میکنند. در فرآیند مینت کردن UST به ازای تولید و عرضه هر توکن، مقدار 1 دلار از ارز اصلی شبکه بلاکچین ترا یعنی لونا (LUNA) سوزانده میشود. ارزش این ارز نیز تقریباً معادل با یک دلار است.
ارزش UST بر اساس روند عرضه و تقاضا مشخص شده و میتواند در زمان افزایش و کاهش قیمت با ارز لونا شبکه ترا مبادله شود که این سود حاصل از آربیتراژ یکی از روشهای کسب درآمد از استیبل کوینها است. عرضه UST در زمان افزایش قیمت آن و تجاوز قیمت از ارزش دلار شروع شده و تا زمان متعادل شدن قیمت ادامه خواهد یافت.
لیست کامل استیبل کوینها
تعداد استیبل کوینها در حال حاضر حدود 74 عدد است که در ادامه 10 استیبل کوین برتر را از نظر میزان مارکت کپ آنها مشاهده میکنید:
- تتر (USDT)
- کوین USD (USDC)
- بایننس USD (BUSD)
- ترا USD (UST)
- دای (DAI)
- ترو USD (TUSD)
- پَکس دلار USDP))
- نوترینو USD (USDN)
- فِی USD (FEI)
- ترایب (TRIBE)
همینطور که مشاهده میکنید اغلب استیبل کوینها با پشتوانه دلار آمریکا ارائه شدهاند. برای مشاهده لیست کامل تمامی استیبل کوینهای موجود در بازار به سایت کوین مارکت کپ مراجعه کنید.
مزایا استیبل کوینها
برخی از مهمترین مزایای استفاده از استیبل کوین در دنیای ارزهای دیجیتال را در ادامه مشاهده میکنید:
- سرعت بالا در انجام معاملات و پرداختها
- هزینه تراکنش پایین
- روشی مناسب و امن برای انتقال دارایی به صورت دیجیتال
- ثبات بالا و به علت داشتن پشتوانه
- دارا بودن ویژگیهای بلاکچینی مانند امنیت، شفافیت، ردیابی و …
- سادگی درک و استفاده شدن توسط عموم
- استفاده از قراردادهای هوشمند کنترلی
- کاهش تراکنشهای ورودی و خروجی بازار
معایب استیبل کوینها
استیبل کوینها با وجود مزایای زیادی که با خود به همراه دارند، معایب و چالشهای نیز در سر راه خود دارند که استفاده از آنها را برای برخی افراد سختتر میکند.
برخی از این مشکلات را در ادامه مشاهده میکنید:
- متمرکز بودن برخی از آنها و وابستگی به مرجعی خاص
- عدم امکان رشد سرمایه
- کم بودن میزان آگاهی و آموزش عمومی
- مشکلات نرمافزاری برخی از انواع الگوریتمیک
- زمانبر بودن قابلیت نقدشوندگی مستقیم
- وجود موانع و قوانین حکومتی سختگیرانه
کاربرد استیبل کوینها
هدف اصلی استیبل کوینها ایجاد ثبات در بازار ارزهای دیجیتال و ناحیهای امن در این عرصه پرنوسان 24/7 است. مهمترین کاربرد ارز دیجیتال باثبات (استیبل کوین) استفاده شدن در پرداختها و انتقالات پول و نقدینگی بین نقاط مختلف جهان است.
بکارگیری این ارزها به فرآیندهای مالی ارز دیجیتال سرعت بیشتری بخشیده و از هزینههای آنها نیز میکاهد. علت محبوبیت استیبل کوینها نیز همین امنیت مالیای است که برای دارندگان خود فراهم میکند؛ چراکه در برهههای زمانی پرخطر، ریسک از دست دادن یا کاهش ارزش سرمایه را برای آنها از بین میبرد.
چگونه از استیبل کوینها کسب درآمد کنیم؟
استیبل کوینها به علت ماهیت ثابت بودن ارزششان، شاید برای معامله روزانه و Tradingمناسب نباشند؛ اما هنوز راههای دیگری نیز برای استفاده و درآمدزایی از Stablecoinها وجود دارد. از راههای کسب درآمد از استیبل کوینها میتوان به استخراج (Mine) این ارزهای دیجیتال و یا اعطای وام در سیستم این ارزهای باثبات اشاره کرد.
علاوه بر این افرادی که در کشورهایی با نرخ تورم بالا و شرایط اقتصادی متزلزل (مانند ایران) و یا کشورهای درحال جنگ (مانند اوکراین) زندگی میکنند و علاقهای هم به سرمایهگذاری دیجیتال ندارند، میتوانند دارایی خود را تبدیل به Stablecoin کرده و ارزش آن را نسبت به داراییهای جهانی باثباتتر مانند دلار یا طلا حفظ کنند.
چند استیبل کوین داریم؟
در حال حاضر ( 23 فوریه 2022) تعداد 74 نوع استیبل کوین مختلف در کوین مارکت کپ لیست شده اند که در صدر آنها تتر و USDC قرار دارند.
چند نوع استیبل کوین وجود دارد؟
در حالت کلی دو نوع استیبل کوین متمرکز و غیرمتمرکز وجود دارد که هرکدام شامل تعداد زیادی ارز دیجیتال با ثبات هستند.=
کدام ارز دیجیتال، جایگزین مناسبی برای تتر است؟
استیبل کوینهای جایگزین تتر بسیار زیادند اما توکن دای به واسطه ویژگیها و مزایای مختلفی که دارد، میتواند جایگزین مناسبی برای کوین باثبات تتر باشد.