شبکه لایتنینگ بیت کوین (Lightning Network) چگونه کار می کند؟

یکی از مهمترین مواردی که در تراکنشهای بیت کوینی وجود دارد، سرعت تأیید و میزان کارمزدهای این تراکنشها است. شبکه بلاکچین بیت کوین، بهعنوان محبوبترین و البته قدرتمندترین ارز دیجیتال جهان، بسیار پرمخاطب و شلوغ است.
به همین دلیل طبیعی است که این تعداد بالای کاربران بیت کوین علاوه بر افزایش ثبات و امنیت این شبکه، موارد نامطلوبی مانند کارمزدهای بالاتر و سرعت پایینتر در انجام گرفتن تراکنشها را نیز به همراه خواهد داشت.
این چالش با به وجود آمدن راهکار مفیدی به نام شبکه لایتنینگ بیت کوین تا حد زیادی برطرف شد و کاربران شبکه بیت کوین با استفاده از این شبکه جانبی قادر هستند تا تراکنشهای تکراری و روزانه خود را با سرعت بالاتر و پرداخت کارمزدی جزئی انجام دهند.
درواقع شبکه لایتنینگ بیت کوین یکی از روشهای بهبود معضل مقیاسپذیری بیت کوین است.
در این مقاله از سیتکس قصد داریم تا به معرفی شبکه لایتنینگ بیت کوین پرداخته و علاوه بر ذکر مزایا و معایب استفاده از این شبکه، به شما آموزش دهیم که چطور میتوانید تراکنشهایی ارزانتر و سریعتر را با استفاده از شبکه لایتنینگ بیت کوین انجام دهید.
با ما همراه باشید…
فهرست عناوین
تاریخچه شبکه لایتنینگ
ایده شبکه لایتنینگ بیت کوین در سال 2015 توسط دو نفر از محققان و پژوهشگران حوزه بلاکچین به نام ژوزف پون (Joseph Poon) و تادیوس درایجا (Thaddeus Dryja) مطرح شد. این طرح در «مقالهای به نام شبکه لایتنینگ بیت کوین» ارائه شد.
البته قبل از این ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، یک ایده مشابه درباره ایجاد کانالهای پرداخت خصوصی در شبکه بیت کوین مطرح کرده بود که شبکه لایتنینگ برگرفته از این ایده است.
این ایده درون زنجیره اصلی بیت کوین اجرا نشد اما در شبکه مجزای لایتنینگ برای بهینهسازی ترانکشهای داخل شبکه بکارگرفته شد. در سال 2016 نیز دو مؤسس لایتنینگ به همراه چند تن دیگر از همکاران خود، شرکتی را برای توسعه و پشتیبانی از این شبکه موفق به نام Lightening Labs تشکیل دادند.
Lightning Labs در سال 2018 موفق به انتشار نسخه آزمایشی شبکه لایتنینگ و پیادهسازی آن بر شبکه اصلی بیت کوین شد. از افرادی که از پروژه لایتنینگ بیت کوین حمایت کردند میتوان به مؤسس توییتر (جک دورسی) اشاره کرد.
شبکه لایتنینگ بیت کوین چیست؟
شبکه لایتنینگ یا Lightning Network یک راه حل از نوع لایه دوم (Second Layer Solution) برای کاهش کارمزدها و ترافیک شبکه بیت کوین و بالا بردن سرعت انجام گرفتن تراکنشهای آن است.
در شبکه لایتنینگ، با ایجاد کانالهای پرداخت مجزا از زنجیره اصلی بلاکچین، تراکنشهای سریع و بدون کارمزد در بیت کوین انجام گرفته و در نهایت مابهالتفاوت تراکنشهای انجام گرفته در این کانالها به زنجیره اصلی بیت کوین منتقل و اضافه میشود.
کارمزدهای شبکه لایتنینگ بسیار کمتر از کارمزدهای شبکه اصلی بیت کوین است و استفاده از این راهکار هزینه کاربران را برای خریدهای روزانه خود با استفاده از بیت کوین پایین میآورد.
شبکه لایتنینگ چگونه کار میکند؟
نحوه انجام تراکنشهای لایتنینگ به این صورت است که برخی از تراکنشهای روتین و متوالی بین کاربران فعال شبکه بیت کوین به جای تأیید در زنجیره اصلی در شبکه لایتنینگ و زنجیره جانبی آن انجام میگیرد.
با این کار تراکنشهای پرتکرار و کم حجمِ شبکه بیت کوین، بین دو آدرس مشخص، در زنجیره جانبی شبکه لایتنینگ انجام شده و در نهایت برآیند تراکنشهای این دو آدرس به شبکه اصلی انتقال داده میشود.
این موضوع سرعت انجام تراکنشهای کوچکی مانند خرید کالا با استفاده از بیت کوین یا انتقال بیت کوین به کیفپولهای دیگر را بالاتر برده و همزمان به کاهش هزینههای تراکنشها و کارمزدها نیز کمک میکند.
با اتمام موجودی کیفپول یا درخواست شما کانال لایتنینگ بسته شده و مانده موجودی بیت کوین شما، با انجام یک تراکنش، به شبکه اصلی بیت کوین پاس داده میشود.
مزایا و معایب لایتنینگ
شبکه لایتنینگ برای حل مشکل هزینه و سرعت تراکنشهای شبکه بیت کوین به وجود آمد و به همین دلیل مزایای بسیار زیادی دارد. اما مانند همه راهکارهای نرمافزاری، که ارزهای دیجیتال و بلاکچینها هم از آن مسنتثنی نیستند، ممکن است در صورت استفاده نادرست یا نابجا مشکلات یا چالشهایی نیز برای کاربران به همراه داشته باشد. در ادامه به این مزایا و معایب شبکه لایتنینگ بیت کوین میپردازیم:
مزایای استفاده از شبکه لایتنینگ بیت کوین
- هزینه پایینتراکنشهای بیت کوینی
- سرعت بالا در انجام گرفتن معاملات
- امنیت بالای شبکه لایتنینگ بیت کوین
- امکان مبادله اتمی با هزینه کم و سرعت بالا
- بهروزرسانی مداوم این شبکه
- مناسب برای تراکنشهای کوچک و پرتکرار
معایب استفاده از لایتنینگ نتورک بیت کوین
- الزام به استفاده از کیفپولهای سازگار با شبکه لایتنینگ
- هزینهبر بودن انتقال بیت کوین به کیفپول لایتنینگ
- اجبار به بستن کانال در زمان برداشت بیت کوینهای کیفپول
- پرداخت هزینه مسیریابی در زمان باز کردن (funding transaction) و بستن کانال (closingtransaction) توسط هردوطرفِ پرداختکننده و دریافتکننده
- تأخیر در تأیید پرداختهای گیرافتاده
چه زمانی از شبکه لایتنینگ استفاده میشود؟
شبکه لایتنینگ بیت کوین مختص تراکنشهای پرتکرار کوچک با مبالغ کم، بین دو کاربر ارسالکننده و دریافتکننده است. برای مثال در زمانی که شما بهطور روزانه یا هرچند روز یکبار، برای خرید بلیط مترو خود از دارایی بیت کوین و فروشندهای ثابت استفاده میکنید، میتوانید برای کاهش دادن کارمزدهای این تراکنشهای بیت کوینی در شبکه از لایتنینگ بیت کوین استفاده کنید و با صرف هزینهای بسیار کمتر، دهها تراکنش کوچک را با آن فروشنده انجام دهید.
چگونه از شبکه لایتنینگ بیت کوین استفاده کنیم؟
شما برای استفاده از امکانات موجود در شبکه لایتنینگ بیت کوین در قدم اول نیاز به یک کیفپول شبکه لایتنینگ و مقداری بیت کوین دارید. کیفپولهای لایتنینگ درواقع برخی از والتهای بیت کوینی هستند که علاوه بر امکانات رایج کیفپولها، قابلیت ایجاد کانال پرداخت لایتنینگ را نیز دارند.
این کیفپولها انواع مختلفی دارند که به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- Custodial wallet یا کیفپولهای امانی (حضانتی)
- non-custodial wallet یا کیفپولهای غیرامانی (غیرحضانتی)
- nodes یا گرههای شخصی
استفاده از شبکه لایتنینگ در تراست والت (Trust Wallet)، فینیکس (phoenix)، بلو والت (Blue Wallet)، والت ساتوشی (Wallet of Satoshi)، اسپارک زئوس (Spark Zeus)، مون (Muun) و بریز (Breez) آسانتر از سایر کیفپولهای لایتنینگ است.
پس از انتخاب کیفپول لایتنینگ خود، آن را نصب کنید و دقت کنید که طرف مقابل شما نیز باید همین کار را انجام دهد. سپس هر دو طرف تراکنش باید با استفاده از کلید عمومی خود یک آدرس Multi-sig یا چندامضایی مشترک را ایجاد و تأیید کنند. بیت کوینهای انتقال داده شده به کیفپول لایتنینگ شما، با انجام یک تراکنش اولیه، به این آدرس ارسال میشود.
شما از این پس با استفاده از کیفپول لایتنینگ خود میتوانید تراکنشهای خرد خود را انجام دهید. با اتمام موجودی بیت کوین والت لایتنینگ شما (یا بستن کانال بهصورت دستی) این کانال بسته شده و اطلاعات آن با انجام یک تراکنش پایانی به زنجیره اصلی بازگردانده میشود.
شما میتوانید کانالهای مختلفی را با افراد مختلف ایجاد کنید که در آنها نقش فروشنده یا خریدار را دارا باشید.
مقیاسپذیری بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال چیست؟
یکی از بزرگترین مشکلاتی که در سر راه عملکرد بهینه بیت کوین و البته سایر آلتکوینها قرار دارد، مقیاسپذیری است. ترافیک و حجم محاسبات بالای این شبکه محبوب، سرعت انجام تراکنشهای آن را پایین آورده و هزینههای انجام این تراکنشها را نیز افزایش میدهد.
از طرفی واسطههای تأییدکننده زیادی در شبکه بیت کوین وجود دارند که این مورد هم به نوبه خود از سرعت عملکرد این شبکه بزرگ میکاهد. در شبکه لایتنینگ بیت کوین مشکل مقیاسپذیری به نحو مطلوبی حل شده و واسطههای تأییدکننده شبکه نیز کاهش پیدا میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی شبکه لایتنینگ بیت کوین و قابلیتهای آن پرداختیم و نحوه استفاده از لایتنینگ نتورک را به شما توضیح دادیم. بکارگیری شبکه Lightning میتواند سرعت و هزینه انجام تراکنشهای بیت کوینی ما را بهبود بخشد و استفاده از این ارز دیجیتال محبوب را برای پرداختهای روزانه ما آسانتر کند. امیدوارم تا از این مقاله CITEX استفاده کافی را کرده باشید.
امیدوارم تا از این مقاله CITEX استفاده کافی را کرده باشید.