علت ریزش اخیر بیت کوین چه بوده است و تا کجا ادامه دارد؟

در طول چندین ماه گذشته شاهد ریزش شدید و ناامیدکننده بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال بودهایم. بیت کوین، اولین و محبوبترین ارز دیجیتال جهان، تنها در هفته گذشته بیش از 10 درصد سقوط کرده و قیمت آن برای اولین بار پس از دسامبر 2020 به زیر 25000 دلار رسید.
امروز نیز قیمت بیت کوین در روندی کاهشی، از کانال 20 هزار دلار گذر کرده و تا 18000 دلار کاهش یافت.
این کاهش قیمت، جدیدترین مورد از سلسله سقوط قیمت بازار ارزهای دیجیتال است که باعث شده است بیت کوین به تنهایی بیش از 60 درصد از ارزش خود را طی هفت ماه گذشته از دست بدهد.
با توجه به اینکه ظاهراً بازار ارزهای دیجیتال در یک روند نزولی شدید و طولانی قرار گرفته است، باید بدانیم که چه چیزی باعث کاهش قیمت بیت کوین شده است؟ افت قیمت بیت کوین در بازار تا چه زمانی ادامهدار خواهد شد؟
آیا الآن زمان مناسبی برای خرید بیت کوین و ارزهای دیجیتال است؟ یا اینکه بیت کوین به پایان راه خود رسیده است؟
در این مقاله از اکسچنج سیتکس دلایل نزولی شدن بازار بیت کوین را بررسی کرده و به سؤالات بالا نیز پاسخ خواهیم داد…
فهرست عناوین
بررسی تاثیر شرایط ماکرو در ریزش بیت کوین
برخی از عوامل و شرایط اقتصادی موجود در بازار ارز دیجیتال و سایر بازارهای مرتبط با آن، باعث ریزش اخیر قیمت بیت کوین و خرسی شدن بازار کریپتوکارنسی شدهاند.
در این بخش از مقاله، دو مورد از مهمترین عوامل اقتصادی و مالی ماکرو که بر کاهش قیمت بیت کوین در ماههای اخیر موثر بودهاند را برایتان شرح میدهیم.
تاثیر تورم آمریکا بر سقوط قیمت ارز دیجیتال
میتوان گفت ریزش بازار کریپتو تا حد زیادی از افزایش نرخ تورم (Inflation Rate) آمریکا و سایر کشورها سرچشمه گرفته است و یکی از مهمترین دلایل ریزش اخیر بیت کوین نیز همین مورد است.
بالا رفتن نرخ تورم در کشور ایالت متحده آمریکا، باعث بروز شرایط سخت اقتصادی و پایین آمدن قدرت ریسک و سرمایهگذاری افراد شده و بازار بیت کوین و ارزهای دیجیتال را نیز تحت تأثیر خود قرار داد. در نتیجه این تأثیر، ریزش اخیر بیت کوین قدرت بیشتری گرفت.
نرخ تورم عنصری کلیدی است که میتواند اقتصاد یک کشور یا حتی یک بازار سرمایه قدرتمند همچون ارز دیجیتال را دگرگون کرده و آن را بهبود یا تنزل بخشد.
به همین دلیل نیز در تمامی پروژههای ارز دیجیتال از مکانیزمهای ضدتورمی، همچون توکنسوزی، برای کنترل قیمت بازار در زمان بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا استفاده میشود.
نمودار تورم آمریکا
CPI یا گزارش ماهانه شاخص تورم آمریکا، که هرماه توسط وزارت کار این کشور منتشر میشود، مرجعی بسیار با اهمیت و کلیدی در تعیین نرخ تورم و در نتیجه آن نرخ بهره این کشور است.
نرخ تورم یک کشور (خصوصاً کشوری که محل ایجاد ارز دیجیتال است) به صورت مستقیم بر قیمت بازارهای سرمایهای مانند بورس، اوراق بهادار، طلا، ارز دیجیتال، مسکن و … تأثیر میگذارد.
این شاخص مهم توسط مقامات و مسئولین فدرال رزرو ایالت متحده (FED) برای تعیین نرخ بهره و افزایش قیمتهای انواع خدمات و محصولات این کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
تنها موضوعی که در CPI لحاظ نمیشود قیمت انرژی و مواد غذایی است و مابقی موارد در این نرخ تورم بررسی شدهاند.
در نمودار تورم آمریکا، مشاهده میکنید که این شاخص در چندین ماه اخیر (از اواخر سال 2021 تا آپریل 2022) مجددا روند افزایشی شدیدی را پیش گرفته است که در 10 سال اخیر بی سابقه بوده است!
نرخ بهره آمریکا در حال حاضر، حدود 8.5 درصد است که نسبت به سال گذشته (2021) بیش از چهار برابر شده است.
تاثیر نرخ بهره آمریکا بر ریزش بیت کوین
با افزایش یافتن نرخ بهره در ایالت متحده، قیمت بیت کوین کاهش بیشتری پیدا کرده و بازار ارز دیجیتال را بیثباتتر از گذشته کرد.
بازارهای پر ریسکی همچون کریپتو، معمولاً در زمانی که افراد و سرمایهگذاران این نوع از مارکتها، از آرامش خاطر خوبی برخوردار نبوده یا امکان ریسک کردن بر روی سرمایه خود را نداشته باشند، روندی نزولی و کاهشی خواهند یافت.
نرخ بهره چیست؟
نرخ بهره یا interest rate عبارت است از مبلغ سود پرداختشده در هر دوره (یکماهه)، به عنوان نسبتی از مبلغ قرض دادهشده، سپرده شده یا وام گرفتهشده (به نام مبلغ اصلی یا principal sum).
سود کل حاصل از مبلغ قرض داده شده یا قرض گرفته شده، به عواملی چون مبلغ اصلی، نرخ بهره، فراوانی ترکیب و مدت زمان قرض، سپرده یا وامگذاری آن بستگی دارد.
بالا رفتن نرخهای بهره در آینده، برای ارزهای دیجیتال یک عامل بازدارنده و منفی خواهد بود.
در واقع، ارزهای دیجیتال مانند سایر داراییهای پرریسک، به کاهش نقدینگی واکنش نشان دادهاند.
همانطور که در نوامبر 2021 و زمانی که فدرال رزرو (FED) اعلام کرد که خرید اوراق قرضه را کاهش خواهد داد، مشخص شد که به زودی نرخهای بهره آمریکا بالاتر خواهد رفت و این بازار افتی شدید پیدا کرده و ریزش اخیر بیت کوین ادامه پیدا کرد.
بررسی شرایط میکرو در سقوط بیت کوین (BTC)
این روزها در حالی به سر میبریم که هر خبر منفی یا نامطلوب از بازار ارز دیجیتال، میتواند باعث افزایش سرعت یا ادامهدار شدن روند سقوط قیمت رمز ارز و بیت کوین و بازار خرسی شود.
در کنار عوامل اقتصادی ماکرو، از جمله نرخ تورم و نخ بهره، برخی از عوامل اقتصادی میکرو نیز در ایجاد این بازار نزولی دخیل هستند که در ادامه به چند مورد مهم از این شرایط میکرو اشاره میکنیم.
ماجرای مسدود کردن برداشت بیت کوین توسط سلیوس
جدیدترین خبری که در بازار کریپتو کارنسی منتشر شده و به افزایش دلسردی سرمایهگذاران منجر شده است، ممانعت سلسیوس (Celsius) از برداشت بیت کوین توسط کاربران خود است.
سلسیوس نام یکی از بزرگترین پلتفرمهای وامگذاری (Lending) ارز دیجیتال و بیت کوین است که کاربران زیادی بیت کوینهای خود را برای وامدهی یا لندینگ در آن واریز کردهاند.
این موضوع کاربردی بودن و نقدشوندگی این ارز دیجیتال قدرتمند را کاهش داده و باعث شد تا برخی افراد بیت کوینهای خود را با سایر داراییهای قابل برداشت معامله کنند.
این در حالی است که فروش BTC توسط کاربران، آن هم در کف قیمتی 20 هزار دلاری، باعث نامتعادلتر شدن کفه ترازوی عرضه و تقاضا و نزولی شدن هرچه بیشتر روند بازار رمز ارز خواهد شد.
شکست پروژه ترا
پروژه ارز دیجیتال لونا در شبکه بلاکچین ترا، یکی از معدود پروژههایی بود که در این بازار خرسی ارز دیجیتال، فدا شده و تقریباً نابود شد.
کاهش قیمت 100 درصدی قیمت LUNA و بی ارزش شدن کامل توکنهای ترا، سرمایه بسیاری از افراد را با خود به ناکجا برده و آنها را متضرر کرد.
گرچه این پروژه در حال تلاش برای جبران این شکست خود و پیدا کردن راهی برای احیای این شبکه است، با این حال بسیاری از دارندگان لونا که مالباخته و متضرر شدهاند، اعتماد خود را نسبت به بازار ارز دیجیتال از دست دادند. این دلسردی و بیاعتمادی، به افزایش و ادامه روند افت قیمت ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم شدت میبخشد.
منع برداشت بیت کوین در بایننس
تحریمهای اقتصادی و قوانین و مقررات مختلفی که در صرافیهای مطرح جهانی، همچون بایننس، وضع شده و مانع از فعالیت آزادانه سرمایهگذاران مختلف (از جمله ایرانیان) در بازار ارز دیجیتال میشود، یکی دیگر از عوامل اقتصادی میکرو در نزولی شدن بازار رمز ارز و ریزش اخیر بیت کوین است.
هرچه افراد بتوانند آزادانهتر، سریعتر و آسانتر در بازار ارز دیجیتال خرید و فروش و تبادل کنند، این بازار چرخش سرمایه و حجم معاملات بیشتر را تجربه خواهد کرد، جامعه بزرگتری داشته و ثبات آن نیز بیشتر خواهد شد.
پایینترین حد شاخص ترس و طمع در چند روز اخیر
میانگین شاخص ترس و طمع (Fear & Greed Index) در ماه گذشته معادل عدد 13 بود.
این در حالی است که با پایین آمدن شاخص ترس و طمع بیت کوین تا عدد 6، و وارد شدن بازار ارز دیجیتال به محدوده ترس شدید (Extreme Fear)، بسیاری از فعالان و تازهواردان این بازار دچار احساس ناامیدی و ترس شدید شده و سرمایه خود را با نهایت ضرر از آن خارج کردند؛ این فعالیت خرسی، کاهش شدن روند قیمت بیت کوین و آلت کوینها را بیش از پیش تشدید میکند.
کنترل این هیجانات (ترس و طمع) در سرمایهگذاران میتواند به تصمیمگیری بهتر آنها در معاملات بیت کوین کمک کند.
توییت افراد مشهور و ارائه تارگتهای پایین قیمتی
افراد معروف و تأثیرگذار جامعه با انتشارات نظرات خود در شبکههای مجازی پرمخاطبی همچون توییتر یا ردیت، اذهان عمومی را تا حدودی کنترل کرده و به آن جهت میدهند که این موضوع باعث ایجاد تغییراتی مهم در روند عرضه و تقاضا میشوند.
این افراد تارگتها و کفهای قیمتی مختلفی را برای بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر پیشبینی کرده و با این کار افراد را ترغیب به صبر بیشتر برای خرید این ارزهای دیجیتال با قیمتی کمتر میکنند.
این فعالیت خرسی، افزایش میزان تقاضا در شبکه بیت کوین را به تعویق انداخته و باعث ادامه دار شدن روند نزولی ارزش آن میشود.
اعتماد به ارز دیجیتال، گریبانگیر همیشگی آن
با وجود اینکه ارزهای دیجیتال و خصوصاً بیت کوین، داراییهایی بسیار مناسب و قابل اعتماد برای ترید یا سرمایهگذاری بلند مدت هستند، اما نباید بیش از اندازه به این بازار یا سایر بازارهای سرمایه پرریسک اعتماد کرده و تمام دارایی خود را در آن وارد کرد.
زمانی که شاخص ترس و طمع اعدادی بالاتر از 50 را نشان میدهند باید احساسات هیجانی خود را کنترل کرده و بیش از اندازه در این بازار سرمایهگذاری نکرد.
چراکه با شدت کرفتن ورود سرمایهگذاران به تدریج میان تقاضا این بازار را افزایش داده و تعادل بین عرضه و تقاضا به هم میخورد.
با این اتفاق و اعتماد بیش از اندازه افراد به بازار ارز دیجیتال، مکانیزمهای ضدتورمی شبکه بیت کوین و آلت کوینها فعال شده و بازار را نزولی میکنند تا تعادل عرضه و تقاضا دوباره برقرار شود.
پس درتکام تعجب، یکی از علتهای ریزش بازار بیت کوین، میتواند درخواست خرید بیش از اندازه کاربران و تبلیغات گاوی فعالان موجود در بازار بیت کوین باشد.
اصلاح قیمت بیت کوین تا کی ادامه دارد؟
بیت کوین در تیرماه سال گذشته، قیمتی 35 الی 40 هزار دلاری داشت، در پایان سال 2021، قیمت هر واحد BTC به 68 هزار دلار نیز رسید.
سپس از ابتدای سال 2022 تا امروز بیت کوین روندی کاهشی و نزولی را طی کرده و در حال حاضر حدوداً 18000 دلار معامله میشود.
دسامبر 2020 آخرین زمانی بوده است که بیت کوین با قیمتی کمتر از 20 هزار دلار معامله میشد و این بازگشت قیمتی شدید، بسیاری از سرمایهگذاران و حتی تحلیلگران را نیز غافلگیر کرده است.
با توجه به شواهد موجود و پرایس اکشن بیت کوین در چندین ماه گذشته، علیرغم امکان بالای تغییر روند بازار و صعودی شدن آن ( ورود به بازار گاوی)، ممکن است قیمت بیت کوین تا سطح قیمت 10 هزار دلار نیز ادامه پیدا کند.
برای پایان بازار خرسی و کاهش قیمت بیت کوین نمیتوان زمان دقیقی را مشخص کرد و باید منتظر نشانههای عینی پایان سیر نزولی آن بود.
تحلیلگران ارز دیجیتال بر این باورند که افزایش قیمت بیت کوین تا بالاتر از کانال 60 هزار دلار، طی دو سال آینده و در بازه زمانی هاوینگ بعدی بیت کوین اتفاق خواهد افتاد.
با این حال تحقیقات خود را قبل از هرگونه سفارشگذاری کامل کرده و به نظرات دیگران اکتفا نکنید.
آیا اکنون وقت خرید بیت کوین فرا رسیده؟
بله. پس از شکست خط حمایت 20 هزار دلاری توسط بیت کوین و افت قیمت آن تا کانال 18 هزار دلار، زمان آن رسیده است که هولدرهای بیت کوین اقدام به خرید پلهای ارزهای دیجیتال خود کنند.
فراموش نکنید که زمان صعودی شدن بازار نامشخص و بسته به عوامل مختلف بسیاری است.
پس از سرمایه مازاد (یا بخشی از سرمایه) خود برای ورود به بازار استفاده کنید تا در زمان نامناسب، مجبور به فروش بیت کوینهای خود نشوید.