
وقتی صحبت از استخراج ارز دیجیتالی مانند بیت کوین میشود، بسیاری از افراد به فکر تجهیزات پیشرفته ماینینگ و دستگاههای ASIC میافتند که در سولههای بزرگ در کنار یکدیگر قرار گرفته و مزارع ماینینگ را میسازند. اما در کنار این تصور رایج، استخراج ابری راه سادهتر و کمدردسرتری برای استخراج ارزهای دیجیتال بهشمار میرود و میتواند روش مناسبی برای کسب درآمد غیرفعال باشد. به همین سبب، در مقاله پیش رو از بلاگ اکسچنج سیتکس قصد داریم به معرفی و بررسی اجمالی استخراج ابری ارزهای دیجیتال بپردازیم.
فهرست عناوین
استخراج ابری بیت کوین چیست؟
همانطور که میدانید، استخراج ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین از طریق حل مسائل پیچیده ریاضی و با استفاده از تجهیزات مخصوص ماینینگ انجام میشود؛ یعنی یک ماینر باید ابتدا اقدام به خرید تعدادی تجهیزات ماینینگ کرده و مکان نگهداری آنها را فراهم کند و سپس با تنظیم آنها و اتصال به شبکه بلاکچینی، استخراج ارز دیجیتال را آغاز کند.
در این حالت، یک ماینر باید موارد زیر را برای داشتن یک مزرعه ماینینگ موفق فراهم نماید:
- محل نگهداری مناسب
- تأمین برق
- تأمین نیازهای سرمایشی و مقابله با حرارت تولیدی دستگاههای ماینینگ
- برقراری اتصال اینترنتی مستمر با شبکه بلاکچین
- مراقبت و بروزرسانی تجهیزات ماینینگ
- و…
در استخراج ابری اما، فرد بهجای خرید مستقیم تجهیزات ماینینگ، تجهیزات یک شرکت فعال در حوزه استخراج ارز دیجیتال را اجاره کرده و از قدرت محاسباتی آنها برای استخراج و کسب درآمد استفاده میکند. با اینکار، دیگر مواردی نظیر تأمین مکان مناسب، برق و مراقبت از دستگاههای حساس ماینینگ بر عهده فرد نبوده و توسط شرکت مورد نظر تأمین خواهند شد.
بهصورت کلی استخراج ابری را میتوان مشابه اجاره سرور در نظر گرفت؛ بدین ترتیب که بهجای خرید تجهیزات یک سرور و راهاندازی آن، شما از شرکتهای فعال در این حوزه یک یا چند سرور اجاره کرده و از قدرت پردازشی یا فضای ذخیرهسازی آنها برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکنید. هزینهها و زحمت نگهداری از سرورها و بروزرسانی آنها نیز برعهده شرکت مذکور خواهد بود.
استخراج ابری ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
همانطور که گفتیم، استخراج ابری مسئولیت و هزینه کمتری نسبت به استخراج مستقیم و راهاندازی یک مزرعه ماینینگ داشته و مشابه اجاره سرور از شرکتهای فعال در این حوزه است. در ادامه اما، نحوه عملکرد استخراج ابری را با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد.
در استخراج ابری، یک ماینر میتواند از توان محاسباتی تجهیزات یک شرکت خدماتی ماینینگ برای استخراج ارز دیجیتال استفاده کند. این شرکتها عموماً دارای یک مزرعه ماینینگ یا یک دیتاسنتر بزرگ هستند که در محل مناسب این فعالیت قرار گرفتهاند؛ برای مثال این دسته از شرکتها برای مقابله با گرمای تولیدی تجهیزات ماینینگ، معمولاً مزارع و دیتاسنترهای خود را در مناطق سردتر بر پا میکنند.
بدین ترتیب بهجای خرید تجهیزات ماینینگ، یک ماینر از توان محاسباتی یا هشریت (Hashrate) شرکت خدماتی ماینینگ استفاده میکند. این شرکت نیز بر اساس میزان هشریت خریداریشده توسط ماینر، بخشی از درآمد حاصل از استخراج ارز دیجیتال را در اختیار این فرد قرار میدهد.
برای مثال، اگر کل توان محاسباتی یا هشریت یک شرکت ماینینگ در شبکه بیت کوین برابر با 1,000 تراهش بر ثانیه باشد و یک ماینر 25 درصد از این توان را خریداری کند؛ این شرکت نیز پس از کسر کارمزدها و سایر هزینههای مورد توافق طرفین، چیزی کمتر از 25 درصد از درآمد خود را به ماینر مذکور پرداخت میکند.
با توجه به تعدد شرکتهای فعال در این حوزه نیز ماینرها میتوانند میان این شرکتها دست به انتخاب زده و با بهترین و مناسبترین شرایط و قرارداد شروع به استخراج ارز دیجیتال و کسب درآمد کنند.
توجه داشته باشید که فرآیند ثبت نام، استخراج و کسب درآمد تماماً بهصورت آنلاین و در فضای ابری انجام میشود و یک ماینر تنها به یک پنل کاربری برای مدیریت میزان هشریت خریداریشده و درآمد مورد نظر نیاز خواهد داشت.
چه چیزی استخراج ابری ارز دیجیتال را خاص میکند؟
دیدیم که استخراج ابری بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مزایای متعددی نسبت به استخراج به روش سنتی و راهاندازی یک مزرعه ماینینگ شخصی دارد؛ اما در ادامه، به سایر دلایل جذابیت استخراج ابری ارز دیجیتال نگاهی خواهیم داشت.
- بدون نیاز به مراقبت: در روش سنتیتر و راهاندازی یک مزرعه ماینینگ، یک ماینر باید مرتباً مراقب تجهیزات بوده و از سلامت آنها مطمئن باشد؛ اما در روش استخراج ابری این وظیفه به دوش شرکت خدماتدهنده خواهد بود.
- بدون نیاز به تأمین اینترنت و سایر شرایط: راهاندازی یک مزرعه ماینینگ به مواردی نظیر اتصال اینترنت باثبات و همیشگی، تأمین برق، مقابله با گرمای تولیدی تجهیزات و… نیاز دارد که زحمت و هزینه مخصوص خود را بهدنبال خواهد داشت؛ اما در استخراج ابری این موارد توسط شرکت خدماتدهنده تأمین خواهند شد.
- بدون نیاز به ارتقای سختافزار: تجهیزات ماینینگ عمر محدود و مشخصی دارند و همچنین، با توجه به مسائلی نظیر افزایش هشریت و سختی شبکههای بلاکچینی، جایگزینی و ارتقای آنها کاملاً غیرقابل اجتناب است. در یک مزرعه ماینینگ، خودِ ماینر مسئول این موضوع است؛ در حالی که در استخراج ابری این مسئله توسط شرکت مربوطه مدیریت خواهد شد.
- انعطافپذیری بیشتر: استخراج ابری انعطافپذیری بیشتری برای یک ماینر بهارمغان میآورد؛ چراکه با این روش یک ماینر میتواند بسته به شرایط مالی و شبکه بلاکچینی و… میزان خرید هشریت خود را کاهش یا افزایش دهد. در حالی که یک مزرعه ماینینگ پر از تجهیزاتی است که کاهش یا افزایش تعداد آنها نیازمند سرمایه بوده و دردسرهای خاص خود را دارد.
انواع استخراج ابری
پس از آشنایی با مفهوم و مزایای مهم استخراج ابری، میتوانیم نگاه دقیقتری به این مسئله داشته باشیم؛ در همین راستا، در ادامه به انواع استخراج ابری نگاهی خواهیم داشت.
اجاره هشریت (Hash Power Leasing)
در این روش، ماینرها با پرداخت هزینه، مقداری از توان محاسباتی یا همان هشریت یک مزرعه ماینینگ که مربوط به یک شرکت خدمات ماینینگ است را برای استخراج ارز مورد نظر خود اجاره میکنند.
مهمترین مزیت این روش عدم نیاز به پرداخت هزینه و تحمل زحمت مراقبت و نگهداری از یک مزرعه ماینینگ است؛ به بیان دیگر، در این روش ماینر تنها باید هزینه لازم برای اجاره هشریت مورد نظر را پرداخت کند و نیازی نیست نگران مواردی نظیر محل نگهداری، تأمین برق و… باشد.
بهعلاوه، در این روش ماینر تنها اقدام به خرید توان محاسباتی یا همان هشریت میکند و مسائلی نظیر تجهیزات مورد استفاده و بروزرسانی آنها برای وی اهمیتی نخواهند داشت.
استخراج هاست (Host Mining)
در روش استخراج میزبان، یک ماینر تجهیزات ماینینگ خریداریشده را در اختیار یک شرکت ماینینگ قرار داده و این شرکت ماینینگ نیز در ازای نگهداری و مراقبت از این تجهیزات هزینه مشخصی را بهصورت ماهانه یا سالانه دریافت میکند؛ مسلماٌ درآمد حاصل از این تجهیزات نیز در اختیار خودِ ماینر قرار خواهد گرفت.
روش استخراج هاست برای ماینری مناسب است که تجهیزات ماینینگ را خریداری کرده اما محل نگهداری یا دانش لازم برای مراقبت از آنها را ندارد. به بیان دیگر، در این روش از استخراج ابری، یک ماینر تجهیزات ماینینگ مورد نظر خود را خریداری کرده و حل مشکلات محل نگهداری و مراقبت از آنها را بر عهده شرکت ماینینگ قرار میدهد.
شایان ذکر است که در این روش ماینر همچنان کنترل تجهیزات خود را در اختیار خواهد داشت و میتواند آنها را به هر استخر یا شبکهای متصل کند.
مزایا و معایب استخراج ابری
پیشتر دلایل خاصبودن و اهمیت استخراج ابری را مورد بررسی قرار دادیم؛ اما در ادامه به مزایا و معایب استفاده از این روش برای استخراج ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.
مزایای استخراج ابری
در ادامه مزایای استفاده از هر کدام از روشهای استخراج ابری را مشاهده میکنید:
- مقرونبهصرفهبودن: در مقایسه با راهاندازی یک مرزعه ماینینگ، استفاده از استخراج ابری به سرمایه کمتری احتیاج دارد.
- دردسر کمتر: علاوهبر مسائلی نظیر تأمین محل نگهداری و برق، راهاندازی یک مزرعه ماینینگ به مراقبت از تجهیزات نیز نیاز دارد که فرآیند وقتگیری است؛ در حالی که در روش استخراج ابری شرکت ماینینگ وظیفه مراقبت از این تجهیزات را بر عهده خواهد داشت.
- پشتیبانی: راهاندازی یک مزرعه ماینینگ و فعالیت بهعنوان یک ماینر بهصورت مستقیم، به مواردی نظیر دانش فنی در خصوص تجهیزات مختلف ماینینگ و آشنایی با پروتکلهای بلاکچینی، برقکشی و مدیریت گرما نیاز دارد. در حالی که استفاده از استخراج ابری تنها نیازمند باز کردن یک حساب کاربری است.
معایب استخراج ابری
در ادامه نیز برخی از معایب استفاده از روش استخراج ابری را معرفی خواهیم کرد:
- خطر کلاهبرداری: در طول سالها کم نبودهاند سایتهایی که خود را بهعنوان یک شرکت ماینینگ با خدمات استخراج ابری معرفی کرده و پس از دریافت هزینه از ماینرها، هیچ خدماتی را به آنها ارائه نکردند.
- نوسان بالای ارزهای دیجیتال: نوسانات شدید بازار ارزهای دیجیتال میتواند محاسبات کاربران و ماینرها برای درآمد حاصل از استخراج را بر هم بزند؛ چراکه این تغییرات میتوانند استخراج ابری را از حالت سودآوری خارج نماید.
- کنترل و مالکیت محدود: در هر دو روش استخراج ابری تجهیزات ماینینگ در اختیار شما نیستند و این موضوع مغایرت کامل با یکی از مهمترین ارکان دنیای ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین دارد.
نحوه شناسایی کلاهبرداری در حوزه استخراج ابری
در بخش قبلی و در میان معایب استفاده از روش استخراج ابری بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، به تعدد کلاهبرداری در این حوزه اشاره کردیم. در ادامه این مطلب قصد داریم روشهای مختلف شناسایی شرکتهای کلاهبردار از شرکتهای واقعی را مورد بررسی قرار دهیم.
- از شرکتهایی که سودهای کلان ارائه میکنند دوری کنید.
- در خصوص استخراج ابری مطالعه کرده و ادعاهای شرکتهای مختلف را مورد آزمون قرار دهید.
- با استفاده از فرومهای مختلف حوزه ارزهای دیجیتال نظر کاربران در خصوص پلتفرمهای مختلف را جویا شوید.
- از شرکت مورد نظر خود بخواهید تا آدرس دقیق مزرعه ماینینگ و تصویر این مزارع را در اختیار شما قرار دهد.
- قرارداد ارائهشده توسط شرکت مورد نظر را بهدقت مطالعه کنید؛ قراردادی که در آن غلط زیاد وجود دارد مشکوک است.
سایتهای مختلف استخراج ابری
در این مقاله سعی کردیم بهصورت کوتاه و مختصر به معنا و مفهوم استخراج ابری پرداخته و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم. اگر به استفاده از این روش برای کسب درآمد غیرفعال علاقهمند شدهاید، در ادامه میتوانید تعدادی از سایتها و شرکتهای فعال در این حوزه را مشاهده کنید.
1. شرکت استورمگین (StormGain)
یکی از شناختهشدهترین شرکتها و وبسایتهای حوزه استخراج ابری است که امکان استخراج ابری بیت کوین و کسب درآمد غیرفعال با استفاده از این روش را برای کاربران خود فراهم میکند. از مزایای استفاده از این پلتفرم میتوان به حق کمیسیون و کارمزد پایین اشاره کرد.
2. شرکت اکوس (ECOS)
شرکت اکوس نیز یکی دیگر از شرکتهای شناختهشده در این حوزه است که طرفداران و کاربران خاص خود را دارد و درست مانند استورمگین، امکان استخراج ابری بیت کوین را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. قراردادهای این شرکت نیز از بازه 24 تا 50 ماه تعریف شدهاند و استفاده از آن تنها نیازمند نصب اپلیکیشن آن است.
3. شرکت نایسهش (NiceHash)
با اینکه نایسهش نیز یکی دیگر از شرکتهای فعال در حوزه استخراج ابری بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال است، اما با دو سایت معرفیشده متفاوت است. این شرکت مالک هیچ مزرعه ماینینگ نیست و تنها پلتفرمی است برای اتصال ماینرها و خریداران هشریت!
بدین ترتیب که ماینرهای خرد و کوچک (کسانی که استخراج انفرادی یا حتی فعالیت در استخرهای ماینینگ برای آنان سودآور نیست) هشریت خود را با استفاده از نایسهش بهفروش میگذارند و سایر کاربران نیز این هشریت را خریداریکرده و در بلاکچین مورد نظر خود از آن استفاده میکند.
امکان پرداخت هزینههای اولیه خرید هشریت با بیت کوین مهمترین مزیت استفاده از این پلتفرم بهشمار میرود.