گروه هکر انانیموس و مهمترین اقدامات آنها در ارز دیجیتال

وقتی صحبت از هکرها و فعالان حوزه دیجیتال میشود، بسیاری از افراد یاد گروه هکری انانیموس میافتند؛ گروهی که در سالهای ابتدایی قرن 21 فعالیت خود را از دل شبکه اجتماعی 4chan شروع کرد و حال به یکی از شناختهشدهترین گروههای هکری بدل شده است. در این مقاله از بلاگ اکسچنج سیتکس قصد داریم ضمن ارائه معرفی کوتاهی از گروه انانیموس، به فعالیتهای آنان در دنیای ارزهای دیجیتال نیز نگاهی داشته باشیم.
فهرست عناوین
گروه هکر انانیموس چه کسانی هستند؟
انانیموس یک گروه غیرمتمرکز و بینالمللی فعال در حوزه هکتیویسم (Hacktivism) است که بیشتر به حملههای سایبری متعدد علیه دولتها، سازمانها و آژانسهای دولتی و شرکتهای مختلف شناخته میشود.
این گروه در سال 2003 و در بستر سایت 4chan فعالیت خود را بهصورت یک Hivemind یا یک آگاهی جمعی آغاز کرد. به بیان دیگر، گروه انانیموس یک گروه متمرکز با اهداف مشخص و متشکل از مدیران و کارمندان متعدد نیست؛ بلکه انانیموس بستر و نامی است که افراد مختلف میتوانند بهصورت داوطلبانه یا در ازای دریافت حقوق در آن فعالیت کنند.
اعضای این سازمان با عنوان انون یا Anon شناخته میشوند که بیشتر با استفاده از ماسک «گای فاکس» در عوام ظاهر میشوند. در حقیقت، به دلیل فعالیتهای آنارشیست و گاهاً ضد حکومتی گروه انانیموس، محبوبیت ماسک گای فاکس بهعنوان نمادی برای آنارشیسم افزایش پیدا کرده است.
همانطور که گفتیم گروه انانیموس در سال 2003 فعالیت خود را آغاز کرد؛ اما شایان ذکر است که در روزهای ابتدایی شکلگیری این گروه، فعالیت آن به ایجاد مزاحمت برای سایر گروههای سایت 4chan خلاصه میشد.
این روش فعالیت بین سالهای 2003 تا 2007 ادامه داشت و ایجاد مزاحمت و شوخیهای اینترنتی این گروه به قدری سر و صدا ایجاد کردند که خبرگزاری Fox برخی از فعالیتهای آنها را پوشش داده و سعی در شناسایی افراد دخیل در این فعالیتها داشت.
البته با توجه به ماهیت ناشناس سایت 4chan و این حقیقت که انانیموس لزوماً یک سازمان منسجم و متمرکز نبود، شبکه Fox و پلیس نیز در شناسایی اعضای آن ناتوان بودند.
اولین فعالیت جدی انانیموس
البته این روش فعالیت با راهاندازی عملیات چنولوژی (Project Chanology) برای همیشه تغییر کرد. با این عملیات، گروه انانیموس که بیشتر بهدلیل شوخیهای اینترنتی و ایجاد مزاحمت برای گروههای 4chan شناخته میشد، به گروه هکری تبدیل شد که این روزها میشناسیم.
این عملیات یا پروژه که در ماه ژانویه سال 2008 راهاندازی و اجرا شد، تلاش انانیموس برای مخالفت با کلیسای ساینتولوژی بود. ساینتولوژی یک عقیده و فلسفه زندگی است که در برخی کشورها، من جمله ایالات متحده، بهعنوان یک مذهب به رسمیت شناخته میشود. بر اساس این فلسفه، انسانها «ارواحی فناناپذیرند که اتصال خود را با اصل خود گم کردهاند.» طی این پروژه، گروه انانیموس با استفاده از حملات DDos و برقراری تماسهای متعدد با تلفن کلیسای مذکور، سعی در ایجاد اختلال در عملکرد این کلیسا و ابراز مخالفت خود با آن داشتند.
بررسی دلایل و انگیزه پشت مخالفت و اقدامات انانیموس علیه کلیسای ساینتولوژی در حوصله این مقاله نمیگنجد؛ اما آنچه اهمیت دارد، آن است که پس از عملیات چنولوژی بود که گروه انانیموس وجهه جدیتری به خود گرفت و فعالیتهای کنشگری اجتماعی و هکتیویسم خود را افزایش داد.
در ادامه برخی از فعالیتهای مهم انانیموس در سالهای مختلف را مشاهده میکنید:
- عملیات انتقام (Operation Payback): مجموعهای از حملات سایبری نظیر DDosعلیه شرکتهای فعال در حوزه اجرای قانون کپیرایت در سطح بینالملل.
- عملیات تونس (Operation Tunisia): مجموعهای از حملات سایبری علیه دولت تونس و ارائه روشها و سایتهای مختلف به شهروندان تونسی در حمایت از تظاهرات بهار عربی.
- حمله سونی: مجموعهای از حملات سایبری به شرکت سونی بهدلیل تلاشهای این شرکت برای توقف هک کنسول پلیاستیشن 3.
- حمله به بورس نیویورک: همزمان با جنبش اشغال وال استریت برخی از اعضای گروه انانیموس تعدادی حمله سایبری به وبسایت بورس نیویورک را ترتیب دادند.
توجه داشته باشید که فعالیتهای گروه انانیموس به چند مورد ذکرشده محدود نمیشوند و این گروه در تمام دوران فعالیت خود همواره مشغول حمله سایبری به شرکتها و دولتهای مختلف و یا حمایت از جنبشهای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده است.
البته کم نیستند کسانی که معتقدند گروه انانیموس آن گروه هکر خطرناکی که در جامعه معروف شده نیست و با افزایش امنیت سایبری در شرکتها و کشورهای مختلف در مقایسه با سالهای ابتدایی قرن 21، میزان اثربخشی این گروه نیز کاهش یافته است. صرف نظر از آنکه این تصور درست است یا نه، گروه انانیموس یکی از شناختهشدهترین گروهها و سازمانهای هکر بهشمار میرود.
طی دو سال اخیر، گروه انانیموس تصمیمات و قربانیهای خود را در کانال یوتیوب و حساب کاربری خود در سایر شبکههای اجتماعی معرفی میکند؛ نظیر تهدید این گروه نسبت به رییس جمهور روسیه در پی تنشهای نظامی در اوکراین.
با توجه به افزایش چشمگیر محبوبیت دنیای ارزهای دیجیتال در دو سال اخیر نیز فعالیتها و کامنتهای این گروه در خصوص این فضا نیز افزایش پیدا کرده است. در ادامه به دو مورد از این دخالتها خواهیم پرداخت.
تهدید ایلان ماسک توسط Anonymous
طی دو سال اخیر و همزمان با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال و گسترش فضای بلاکچینی، میزان فعالیت و علاقمندی ایلان ماسک نیز نسبت به این دنیا نیز افزایش یافته است. در حقیقت و از نظر برخی از کارشناسان، توییتها و سخنان ایلان ماسک در خصوص بیت کوین، دوج کوین و سایر ارزهای دیجیتال یکی از عوامل افزایش محبوبیت این فضای مالی بهشمار میروند.
مواردی نظیر سرمایهگذاری شرکت تسلا در بیت کوین، پذیرش موقتی بیت کوین بهعنوان روش پرداخت برای خرید خودروهای تسلا، پذیرش دوج کوین بهعنوان روش پرداخت برای خرید برخی از قطعات این شرکت و… از مواردی بهشمار میروند که منجر به افزایش آگاهی افراد نسبت به دنیای ارزهای دیجیتال شده و میتوان گفت که تأثیر مثبتی بر این فضا داشتهاند.
البته تمام فعالیتها و سخنان ایلان ماسک در خصوص دنیای ارزهای دیجیتال و بیت کوین مثبت نبوده و مشکلاتی را برای این فضا ایجاد کرده است؛ مهمترینِ این موارد توییتهای ایلان ماسک در خصوص این بازار بودهاند که با تأثیر بر روان بازار و تصمیمگیری سرمایهگذاران، بازار را دچار نوسانهای متعددی کردهاند.
از آنجایی که نوسانهای ایجادشده در پی توییتهای ایلان ماسک نیز جزو طبیعی روند بازار نبودهاند؛ در نهایت برهم خوردن برنامهریزی سرمایهگذاران و تریدرهای خرد و ضرر مالی را برای این افراد بههمراه داشته است.
در تهدید انانیموس علیه ایلان ماسک نیز ضمن اشاره به تمام این فعالیتها، به مواردی نظیر سابقه خانواده ایلان ماسک در خصوص مالکیت معادن مختلف در کشورهای آفریقایی و استفاده ایلان ماسک از کودکان کار برای فعالیت در معادن لیتیوم اشاره شده است.
در واقع، پیام انانیموس به ایلان ماسک مملو از اتهامات و انتقادات متعدد است که در نهایت به تهدیدی کلی و تکراری منجر میشود. در پایان این ویدئو آمده: «ممکن است فکر کنی که باهوشترین فرد جهان هستی، اما حالا با رقیب همسطح خود مواجه شدهای. ما انانیموس هستیم. ما لژیون هستیم. منتظر ما باش.»
این ویدئو در پنجم ماه ژوئن سال 2021 مصادف با 15 خرداد سال 1400 منتشر شده و از آن زمان تاکنون، گزارشی مبنیبر ضررهای وارده به ایلان ماسک توسط انانیموس مطرح نشده است و همین موضوع، باعث شده تا بسیاری از افراد تهدیدهای انانیموس را توخالی و بیپایه و اساس بدانند.
ماجرای دو کوان و گروه انانیموس
دو کوان (Do Kwon) بنیانگذار شبکه بلاکچینی ترا (Terra) بود که بهعنوان یک شبکه بلاکچینی برای ساخت پروژههای دیفای فعالیت میکرد و با استفاده از جفت ارز دیجیتال ترا لونا (LUNA) و یو اس تی (UST) یک استیبلکوین الگوریتمی را در اختیار کاربران قرار میداد.
این استیبلکوی بهگونهای ساخته شده بود که ارز ترا (LUNA) بهعنوان پشتوانه آن عمل میکرد؛ بدین ترتیب، در صورتی که ارزش UST بیشتر از دلار آمریکا میشد، مقداری ترا سوزانده و مقداری UST تولید میشد تا با افزایش موجودی UST و کاهش قیمت آن، ارزش آن دوباره به یک دلار آمریکا برسد. در صورتی که قیمت UST از کمتر میشد نیز مقداری ترا (LUNA) تولید میشد تا بهعنوان پشتوانه UST، قیمت آن را به یک دلار برساند.
اما پس از شکلگیری بازار خرسی در دنیای ارزهای دیجیتال و شکست شدید قیمتها و کاهش ارزش UST در برابر دلار آمریکا، بنیاد لونا مجبور به تولید هر چه بیشتر ترا لونا (LUNA) شد که شکست شدید قیمت این ارز را بههمراه داشت.
این تولید شدید تا جایی ادامه داشت که تمام ترا لونا (LUNA) تولید شده نیز برای رساندن استیبلکوین UST به یک دلار کافی نبوده و در نهایت همزمان با شکست شدید قیمت لونا (LUNA)، اختلاف قیمتی میان دلار آمریکا و UST نیز افزایش یافت.
در نتیجه این اتفاقات، تمام اکوسیستم و پروتکل ترا لونا (LUNA) دچار مشکل شد که در نهایت تعطیلی این شبکه بلاکچینی و ارز دیجیتال را بههمراه داشت. البته این ارز دیجیتال با ایجاد یک هاردفورک به ترا کلاسیک (LUNC) تغییر نام داده و حال دوباره با نام ترا (LUNA) به فعالیت ادامه میدهد.
البته سیستم ترا لونا و استیبلکوین UST کمی پیچیدهتر از موارد گفته شده است و اگر قصد دارید بیشتر با نحوه شکست این پروژه آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم به دو مقاله «چه اتفاقی برای ارز دیجیتال لونا (LUNA) و TerraUSD افتاد؟» و «آیا ارز لونا به روزهای اوج بازمیگردد؟» نگاهی داشته باشید.
در هر صورت و صرف نظر از دلایل و مسائل فنی ریزش ترا لونا (LUNA)، این شکست سهمگین بخش قابل توجهی از تریدرها و سرمایهگذاران خرد را دچار ضررهای سنگین کرد که نفرت این افراد نسبت به دو کوان را بههمراه داشت.
در ویدئوی انانیموس خطاب به دو کوان نیز ضمن اشاره به این موارد و سهلانگاری دو کوان در ساخت اکوسیستم ترا لونا، مسئله برداشتهای هنگفت دو کوان از صندوق ترا لونا نیز مطرح شده است. به بیان دیگر، انانیموس دو کوان را مسئول مالباختگی سرمایهگذاران اکوسیستم ترا لونا میداند.
انانیموس در این ویدئو اعلام کرده که از هر چه در توان دارد استفاده خواهد کرد تا دو کوان به سزای اعمال خود برسد. درست مانند تمام ویدئوهای اخیر این گروه، این ویدئو نیز با پیام: «ما انانیموس هستیم. ما لژیون هستیم. منتظر ما باش.» به پایان میرسد.
ویدئوی مذکور در 27 ژوئن سال 2022 مصادف با 6 تیر سال 1401 منتشر شده و از آن زمان تاکنون، انانیموس مدعی شده که به تعدادی اسناد محرمانه دو کوان دسترسی پیدا کرده است؛ اما درست مانند تهدید این گروه علیه ایلان ماسک، تهدید دو کوان نیز چندان اثربخش به نظر نمیآید.
ارز دیجیتال انانیموس (AT)
ارز دیجیتال انانیموس یا AnonToken که با نماد اختصاری AT نمایش داده میشود، یک توکن BEP-20 است که بر پایه شبکه بلاکچینی بایننس اسمارت چین (BSC) ساخته شده و «برای دریافت و پرداخت تراکنشها و حتی هنر دیجیتال» کاربرد دارد.
البته شایان ذکر است که در اوراق سفید یا Whitepaper این ارز نامی از انانیموس برده نشده و تنها ارتباطی که میتوان میان این ارز دیجیتال و گروه انانیموس پیدا کرد، قرار گرفتن وبسایت رسمی این ارز در آخر ویدئوهای انانیموس است. همچنین، بررسی این توکن در سایتهای مختلف نظیر کوینمارکتکپ و کوینگکو نیز نشان از بازار بسیار کوچک این توکن دارد.
بدین ترتیب بسیاری از مشاوران و متخصصان بازار معتقدند که بهتر است از این ارز دیجیتال دوری کرد؛ اما اگ قصد خرید این ارز را دارید، میتوانید از صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ استفاده کنید.