آموزش گام به گام ساخت NFT در OpenSea

اگر هنرمند هستید یا به هنر علاقه دارید، احتمالاً به ساخت NFT و کسب درآمد از این روش فکر کردهاید؛ خصوصاً که در سال 2021 حجم مبادلات این بازار به 22 میلیارد دلار رسید و افراد مشهور و شرکتهای بزرگ وارد آن شدند. در این مقاله از بلاگ سیتکس قصد داریم نحوه مینت یا ساخت NFTها را در پلتفرمهای مختلف بررسی کرده و آموزش دهیم.
فهرست عناوین
توکن غیرقابلمعاوضه یا NFT چیست؟
در مقالههای قبلی با معنا و مفهوم توکنهای غیرمثلی یا NFT آشنا شدیم؛ بهصورت کلی NFTها توکنهای خاص و منحصربهفردی هستند که نمیتوان آنها را بهصورت برابر با یکدیگر تبادل کرد. درواقع هر NFT با NFT دیگر برابر نیست و هر توکن ارزش خاص خود را دارد. در مقابل، هر واحد توکنهای قابل معاوضه مانند اتریوم با یکدیگر برابر هستند و میتوان به مبادله برابر آنها پرداخت. به بیان دیگر NFTها نماینده یک دارایی دیجیتال یا واقعی در بلاکچین هستند و برای نمایش مالکیت آن دارایی استفاده میشوند.
کجا میتوان NFTها را فروخت؟
خرید و فروش NFTها در بازارهای آنلاینی انجام میشود که خریدارها و فروشندهها را به یکدیگر متصل میکنند. در این بازارها فروشندگان NFTهای خود را برای فروش یا مزایده میگذارند و خریداران نیز در مزایده داراییها یا کلکسیونهای مورد نظر خود شرکت کرده و آنها را خریداری میکنند.
برخی از این بازارها را میتوان به گالریهای هنری تشبیه کرد که خریداران به بررسی و مشاهده کارهای هنری پرداخته و در نهایت قطعه هنری مورد نظر خود را خریداری میکنند. از میان معروفترین بازارهای خرید و فروش NFT میتوان به Opensea، Rarible، Mintable، Foundation و Axie Infinity اشاره کرد.
آموزش قدم به قدم ساخت NFT در OpenSea
روند کلی ساخت NFT بسیار ساده و در بازارهای مختلف یکسان است. درواقع بازارها و سایتهای مختلف در جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. برای ساخت یک NFT باید مراحل زیر را طی کنید:
- بازار مناسب خود را انتخاب کنید.
- با توجه به بازار انتخابشده، ارز دیجیتال متناسب بخرید.
- کیف پول سازگار با بازار انتخابشده خود را انتخاب کنید.
- فایل مورد نظر را انتخاب کرده و NFT آن را مینت کنید.
- برای NFT ساختهشده قیمت تعیین کرده و آن را برای فروش بگذارید.
- NFT ساختهشده خود را تبلیغ کنید.
در ادامه هر یک این مراحل را جداگانه مورد بررسی قرار خواهیم داد.
✅ 1. انتخاب بازار مورد نظر
بازارهای NFT به شش دسته کلی تقسیم میشوند: 1. بازارهای تودهای. 2. پلتفرمهای سلفسرویس. 3. بازارهای مدیریتشده. 4. پلتفرمهای بازیهای کامپیوتری. 5. بازارهای NFTهای ورزشی. 6. بازارهای NFTهای خاص.
در این مقاله بیشتر به دو نوع اول میپردازیم؛ چراکه ورود به بازارهای مدیریتشده و بازارهای NFTهای خاص نیازمند ارائه نمونهکار و انتظار برای تأیید است و پلتفرمهای بازیهای کامپیوتری نیز مخصوص بازیهای کامپیوتری هستند. بازارهای NFTهای ورزشی نیز توسط شرکتهای بزرگ ورزشی ساخته شده و مورد استفاده خود آنهاست.
بر این اساس کاربران عادی بیشتر از بازارهای تودهای و پلتفرمهای سلفسرویس مانند Opensea، Mintable و Rarible استفاده میکنند.
علاوهبر نکته مذکور، در انتخاب یک بازار معاملاتی NFT به موارد زیر توجه داشته باشید:
- حجم مبادلات روزانه: حجم مبادلات روزانه از شاخصهای میزان نقدینگی یک بازار است و هرچه حجم مبادلات یک پلتفرم بیشتر باشد، احتمال فروش NFT نیز بیشتر خواهد بود.
- کارمزد مینت و خرید و فروش: علاوهبر کارمزد شبکه، بیشتر بازارهای معاملاتی در ازای مینت (ساخت) NFT کارمزد جداگانهای دریافت میکنند. همچنین، هنگام خرید و فروش نیز یکی از طرفین معامله یا هر دو باید درصدی از ارزش معامله را به پلتفرم پرداخت کنند. برای مثال:
- Rarible 5 درصد از ارزش هر تراکنش را برداشت میکند که بین خریدار و فروشنده نصف میشود.
- Mintable برای NFTهای معمولی کارمزدی در نظر نمیگیرد (No Gas Fee) اما برای NFTهای پرینتی بهترتیب 2.5، 5 و 10 درصد کارمزد دریافت میکند.
- Opensea5 درصد از هر تراکنش انجامشده را از فروشنده دریافت میکند. 10 درصد از درآمد هر فروش یک NFT نیز از فروشنده دریافت و به سازنده NFT پرداخت میشود.
- استاندارد NFT پشتیبانیشده: استاندارد ERC-721 رایجترین استاندارد برای ساخت NFT بهشمار میرود اما برخی بازارها از استانداردهای دیگر مانند ERC-1155 پشتیبانی میکنند. مهمترین تفاوت این دو در امکان ارسال چند توکن متعدد در یک تراکنش با استفاده از ERC-1155 دیده میشود.
- شبکه بلاکچین و ارز پشتیبانیشده: بیشتر بازارهای معاملاتی NFT از شبکه بلاکچین اتریوم برای ساخت NFTها و از توکنهای محبوب این شبکه برای پرداخت هزینه NFTها پشتیبانی میکنند؛ اما بهدلیل کارمزد شبکه بالا و تأخیر در تراکنشهای شبکه اتریوم (Ethereum)، شبکههای نظیر Polygon و Klatyn نیز برای ساخت NFT بهکار گرفته میشوند. برای مثال:
- Opensea از هر سه پلتفرم نام برده شده استفاده میکند.
- Mintable فقط از اتریوم پشتیبانی میکند.
- Rarible از اتریوم، فلو (Flow) و تزوس (Tezos) استفاده میکند.
- حجم و نوع NFT پشتیبانیشده: پلتفرمهای مختلف از فرمتها و اندازههای مختلفی برای ساخت NFT پشتیبانی میکنند. فرمتها و حداکثر اندازه پشتیبانیشده Opensea، Mintable و Rarible را میتوانید در ادامه مشاهده کنید:
- Opensea: 100 MB. JPG – PNG – GIF – SVG – MP4 – WEBM – MP3 – WAV – OGG – GLB – GLTF
- Mintable: 200 MB. JPG – PNG – TIFF – EPS – MP4 – MP3 – ALAC – FLAC – GLB – 3MF
- Rarible: 30 MB. PNG – GIF – WEBP – MP4 – MP3
- کیف پول پشتیبانیشده: همانطور که گفتیم برای ساخت NFT و انجام معاملات در بازارهای معاملاتی آن، نیاز به استفاده از کیف پول دارید. پلتفرمهای مختلف از کیف پولهای مختلف پشتیبانی میکنند. برای مثال:
- لیست کیف پولهای پشتیبانیشده Opensea بسیار بلند است اما نامهایی نظیر Metamask و Trust Wallet در آن به چشم میخورد.
- Rarible از کیف پولهای زیادی پشتیبانی میکند اما نامهایی مانند Metamask و Rainbow و Coinbase در آن مشاهده میشود.
- پلتفرم Mintable نیز از Metamask و Coinbase Wallet پشتیبانی میکند.
- قوانین ثبت نام: ورود به برخی پلتفرمها نیازمند ارائه نمونهکار و گذر از فیلترهای مشخصی است که استفاده از آنها را محدود به برخی هنرمندان خاص میکند؛ در حالی که ورود به برخی از پلتفرمها نظیر Opensea، Rarible و Mintable اصلاً سخت نیست و تنها با استفاده از اتصال کیف پول و ثبت ایمیل میتوان به فعالیت در آنها پرداخت.
- امکان جزئیسازی (Fractionalisation): جزئیسازی به خرید بخشی از یک NFT اشاره دارد. با این قابلیت چند کاربر میتوانند یک NFT گرانقیمت را بهصورت اشتراکی خریداری کنند.
✅ 2. خرید ارز متناسب با بازار انتخاب شده
پس از انتخاب بازار مورد نظر باید با توجه به شبکه بلاکچین و ارزهای پشتیبانیشده ارز دیجیتال بخرید. برای مثال اگر قصد دارید از Opensea و بلاکچین پالیگان استفاده کنید، باید MATIC بخرید یا اگر دوست دارید از Mintable استفاده کنید محدود به شبکه اتریوم بوده و باید اتریوم (یا سایر توکنهای پشتیبانیشده) خریداری کنید. برای خرید امن ارز دیجیتال میتوانید از صرافی سیتکس استفاده کنید.
✅ 3. انتخاب کیف پول و اتصال آن به بازار انتخابشده
در این مرحله باید کیف پول خود را انتخاب کرده و ارزهای خریداریشده را به آن وارد کنید؛ البته میتوانید هنگام خرید آدرس کیف پول انتخابی خود را وارد کنید. پس از شارژ کردن کیف پول، باید آن را به بازار مورد نظر متصل کنید. مراحل این کار در پلتفرمهای مختلف متفاوت است و عموماً هنگام ساخت حساب کاربری باید اتصال کیف پول را انجام دهید.
✅ 4. انتخاب فایل و مینت (ساخت) NFT
پس از اتصال کیف پول به بازار معاملاتی و ساخت حساب کاربری، باید فایل NFT مورد نظر را انتخاب کرده و در بازار انتخابی بارگذاری کنید. فرمت و اندازه فایل انتخابشده، بستگی به پلتفرم انتخابی دارد که پیشتر به آن پرداختهایم. پس از آپلود، با کلیک بر گزینه Mint یا Create و پرداخت کارمزد شبکه میتوانید NFT خود را بسازید.
✅ 5. قرار دادن NFT برای فروش
پس از مینت NFT، فایل انتخابی شما توکنیزه شده و مالکیت شما در بلاکچین انتخابی ثبت خواهد شد. اما اگر قصد دارید از NFT ساخته شده کسب سود کنید، باید آن را بهفروش بگذارید. روش این کار در پلتفرمهای مختلف متفاوت است، ولی در بیشتر آنها دو گزینه در پیش دارید؛ یا NFT خود را با قیمت ثابت بفروشید یا آن را به مزایده بگذارید.
علاوهبر نوع روش فروش، باید ارزی که بهعنوان روش پرداخت قبول میکنید را نیز تعیین کنید. برای مثال در پلتفرم Opensea میتوانید ارزهای اتریوم (ETH)، دای (DAI)، کوین دلار آمریکا (USDC) و رپد اتریوم (WETH) را به عنوان روش پرداخت انتخاب کنید.
✅ 6. تبلیغات برای NFT ساختهشده
بسیاری از فعالان NFTها را با عنوان «هنر دیجیتال» میشناسند و درست مانند آثار هنری، فروش NFTها نیازمند تبلیغات است. میتوانید NFT خود را در شبکههای اجتماعی و فرومها و گروههای مربوط به NFT تبلیغ کنید.
در این بخش قصد داریم به برخی از سوالات متداول کاربران در حوزه ساخت و فروش NFT بپردازیم.
ساخت NFT چقدر هزینه دارد؟
بسته به پلتفرم انتخابی، هزینه ساخت NFT متغیر است. برخی از عوامل موثر بر هزینه ساخت NFTها را در ادامه مشاهده میکنید:
- کارمزد شبکه: توکنیزه کردن یک فایل در بلاکچین نیازمند پرداخت کارمزد است که میزان آن بسته به بلاکچین استفادهشده متغیر است؛ برای مثال ساخت NFT در شبکه اتریوم عموماً نیازمند پرداخت کارمزد شبکه بالاست.
- کارمزد مینت در پلتفرم: برخی پلتفرمها در ازای مینت (ساخت) NFT نیز از کاربر کارمزد دریافت میکنند. البته در بیشتر پلتفرمها مینت یک NFT تنها منوط به پرداخت کارمزد شبکه یا Gas Fee است.
- کارمزد فروش: بیشتر پلتفرمها هنگام فروش یک NFT از فروشنده یا خریدار کارمزد دریافت میکنند که بر سود نهایی حاصل از یک NFT موثر خواهد بود.
- هزینه تبلیغات: این هزینه اختیاری است و اگر NFT خود را در پلتفرمهای پولی تبلیغ کنید مجبور به پرداخت آن خواهید بود.
آیا ساخت NFT سرمایه گذاری محسوب میشود؟
بسته به NFT ساخته یا خریداریشده میتوان ورود به بازار NFTها را سرمایهگذاری دانست. در واقع اگر اطمینان دارید که NFT ساختهشده خریدار خواهد داشت، میتوانید روی کسب درآمد از NFT حساب باز کنید. اما توجه داشته باشید که بازار NFTها بازار سنتی و سادهای نیست و یادگیری روش کسب سود از آن نیازمند آزمون و خطاست.