آشنایی با اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال

هنگامی که صحبت از کسب درک درست از دنیای مالی و ارزهای دیجیتال میشود، تحلیل فاندامنتال و تکنیکال جزء محبوبترین راههای پیشروی سرمایهگذاران و تریدرها به حساب میآیند. در مقالههای قبلی با معنا و مفهوم تحلیل تکنیکال و اندیکاتورهای آن آشنا شدهایم و پس از آشنایی با معنا و مفهوم تحلیل فاندامنتال، در مقاله امروز از پلتفرم مالی سیتکس قصد داریم تا با مهمترین اندیکاتورهای این روش تحلیل محبوب آشنا شویم.
فهرست عناوین
تحلیل فاندامنتال چیست و چه تفاوتی با تحلیل تکنیکال دارد؟
در تحلیل فاندامنتال سرمایهگذاران و تریدرها سعی دارند تا با استفاده از مطالعه و بررسی فاکتورهایی مانند اوراق سفید، اقتصاد توکنها، کاربرد پروژه و… صرف نظر از قیمت آن در بازار، اقدام به سنجش ارزش واقعی یک کوین یا توکن کنند.
درواقع یکی از مهمترین تفاوتهای تحلیل فاندامنتال با تحلیل تکنیکال در همین نکته نهفته است؛ تحلیل تکنیکال معتقد است که تمام اطلاعات لازم برای درک و پیشبینی نحوه رفتار قیمت یک دارایی یا ارز دیجیتال، در خود نمودار قیمت آن نهفته است و با استفاده از اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال، میتوان آنها را شناسایی کرد. این درحالی است که در تحلیل فاندامنتال از فاکتورهای متنوعی برای شناسایی ارزش واقعی یک دارایی یا ارز دیجیتال استفاده میشود.
البته باید توجه داشت که هیچکدام از این دو روش بهتنهایی کارا نیستند و برای کسب بهترین نتایج و داشتن حضوری موفق در دنیای ارزهای دیجیتال، بهتر است بهصورت همزمان از این دو روش استفاده کرد.
شاخصهای مهم تحلیل فاندامنتال چه هستند؟
بهصورت کلی، تحلیل فاندامنتال بر پایه سه شاخص اصلی استوار است:
✅ 1. معیارهای بلاکچین (آنچین): از آنجایی که بلاکچین اصلیترین بخش یک ارز دیجیتال است و وظیفه پردازش تراکنشها و حفظ امنیت آن را بر عهده دارد، مطالعه بلاکچین و معیارهای مربوط به آن یکی از بهترین راهها برای اجرای تحلیل فاندامنتال محسوب میشود.
✅ 2. معیارهای مالی: درست مانند دنیای مالی سنتی (بورس و ارز فیات)، برای دنیای ارزهای دیجیتال نیز میتوان معیارهای مالی مانند ارزش کل بازار و حجم کل توزیعشده و… را معرفی و بررسی کرد؛ بررسی این معیارها میتوانند برای سنجش ارزش واقعی یک دارایی یا ارز دیجیتال بسیار سودمند باشد.
✅ 3. معیارهای مربوط به پروژه: هر پروژه ارز دیجیتال اطلاعاتی نظیر توکنومیکس، اوراق سفید و… را منتشر میکند که میتوانند برای شناسایی ارزش واقعی و پیشبینی آینده یک دارایی و پروژه مربوط به آن کاربردی باشد.
هر کدام از این شاخصها نیز بخشهای کوچکتری دارند که در ادامه مشاهده میکنید.
✔ مهمترین معیارهای آنچین در تحلیل فاندامنتال
هشریت: این معیار که برای ارزهای دیجیتالی که از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند قابل اندازهگیری است، میتواند برای شناسایی میزان امنیت شبکه و آینده آن استفاده شود؛ چراکه با استفاده از این معیار میتوان حضور یا عدم حضور ماینرها را سنجید و بر اساس میزان فعالیت آنها در شبکه، در مورد امنیت و پایداری آنها اظهار نظر کرد.
وضعیت و تعداد آدرسهای فعال در شبکه: با استفاده از این معیار میتوان به بررسی تعداد و میزان فعالیت کاربران یک شبکه پرداخت و بر اساس آن اقدام به سنجش ارزش واقعی یک دارایی پرداخت.
ارزش تراکنشها و کارمزدهای پرداختی: تقریباً مشابه با معیار قبلی، با استفاده از این معیار نیز میتوان اقدام به سنجش شلوغی و میزان فعالیت در شبکه پرداخت و بر اساس آن با بررسی میزان محبوبیت و استفاده از یک شبکه بلاکچینی، ارزش واقعی آن را سنجید.
✔ مهمترین معیارهای مالی در تحلیل فاندامنتال
ارزش کل بازار (Market Cap): همانطور که از نام آن پیداست، ارزش کل بازار به تمام ارزش بازار یک دارایی یا ارز دیجیتال اشاره دارد و از طریق ضرب تعداد کوینها و توکنهای در گردش، ارزش هر کدام از آنها بدست میآید. با استفاده از مقایسه این معیار میان داراییها و ارزهای مختلف، میتوان بزرگی بازار دو ارز را با یکدیگر مقایسه کرد.
نقدینگی: نقدنیگی به راحتی خرید یا فروش یک دارایی اشاره دارد؛ نقدینگی قدرتمند به زمانی اشاره دارد که در آن بتوان بدون ایجاد تغییر ناگهانی در بازار یک دارایی یا ارز دیجیتال اقدام به خرید یا فروش آن کرد. با استفاده از این معیار میتوان با سنجش میزان سهولت فعالیت در بازار یک ارز یا دارایی، اقدام به سنجش ارزش واقعی آن کرد.
حجم مبادلات: با استفاده از حجم مبادلات میتوان به بررسی توانایی یک ارز یا دارایی دیجیتال برای حفظ یک روند صعودی پرداخت. درواقع، حجم مبادلات نشاندهنده میزان دست به دست شدن یک دارایی در بازه زمانی مشخص است.
حجم در گردش: این معیار به میزان توکن یا کوینی اشاره دارد که در دسترس عموم بوده و در حال گردش در بازار هستند؛ درواقع برخلاف کل موجودی یک دارایی، حجم در گردش ثابت نیست و همواره در حال تبادل و دست به دست شدن است.
✔ مهمترین معیارهای پروژهای در تحلیل فاندامنتال
آنالیز پیشزمینه یک پروژه: با بررسی سابقه و دستاورها یا شکستهای قبلی توسعهدهندگان یا حامیان یک پروژه بلاکچینی میتوان اقدام به سنجش میزان شانس موفقیت یک پروژه پرداخت.
اوراق سفید: اوراق سفید به فایلی اشاره دارد که طی آن، توسعهدهندگان یک پروژه اقدام به معرفی کاربردها و نحوه عملکرد پروژه خود میکنند. توسعهدهندگان هر پروژه بلاکچینی جدی، قبل از هر چیز باید اوراق سفید آن پروژه را منتشر کنند. اوراق سفید همواره در وبسایت رسمی یک پروژه در دسترس است و با بررسی دقیق آن، میتوان در مورد آینده یک پروژه و دارایی یا ارز دیجیتال متصل به آن اظهار نظر کرد.
تحلیل رقبا: درست مانند هر بازار دیگری، پروژههای بلاکچینی و فعال در حوزه ارز دیجیتال نیز رقبای متعددی دارند، بررسی عملکرد رقبای هر پروزه میتواند راه خوبی برای سنجش احتمال موفقیت آن در آینده است.
نقشه راه: بیشتر پروژههای بلاکچینی جدی، در کنار اوراق سفید، اقدام به انتشار نقشه راه خود میکنند. نقشه راه به برنامههای آتی یک پروژه و قابلیتهایی اشاره دارد که قرار است در ادامه و بهصورت برنامهریزیشده به پروژه اضافه شوند. میزان واقعبینی نقشه راه و همچنین بررسی عملکرد فعلی یک پروژه در مقایسه با برنامههای اعلامی گذشته و تحقق آنها، میتواند برای سنجش جدیت و خوشقولی توسعهدهندگان و در نتیجه میزان موفقیت یک پروژه کاربردی باشد.
توکنومیکس: این اصطلاح به برنامه توسعهدهندگان برای کنترل عرضه و تقاضای توکن یک پروژه اشاره دارد؛ توسعهدهندگان یک پروژه میتوانند با استفاده از مواردی نظیر عرضه اولین کوین (ICO)، ایردراپها و… اقدام به مینت توکنهای جدید کرده و عرضه آن را افزایش دهند، از طرف دیگر توکنسوزی نیز روش متقابلی است که برای کنترل میزان عرضه نسبت به تقاضا استفاده میشود.
کاربرد توکن: توکنها یا کوین پروژههای بلاکچینی عموماً کاربردهای مختلفی دارند؛ از ایجاد امکان رأیگیری و عمل بهعنوان توکن حکومتی گرفته تا سهولت بخشیدن به تراکنشهای یک شبکه. بر اساس کاربردی که یک توکن یا کوین در یک پروژه یا شبکه دارد، میتوان اقدام به سنجش ارزش واقعی و آینده آن کرد.
مراحل استفاده از معیارهای تحلیل فاندامنتال
قبل از پرداختن به مراحل انجام تحلیل فاندامنتال و آشنایی با برخی از اندیکاتورهای این روش تحلیل، بهتر است یادآوری کنیم که نباید تنها به نتایج یک معیار فاندامنتال برای تصمیمگیری بسنده کرد؛ درواقع، حتی تصمیمگیری بر پایه نتایج حاصل از چند معیار و اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال نیز کار درستی نیست و از تحلیل فاندامنتال باید در کنار سایر روشهای تحلیل (مانند تحلیل تکنیکال) استفاده کرد.
پس از آشنایی با شاخصهای مهم در تحلیل فاندامنتال، میتوانیم مراحل مختلف و نحوه استفاده از این معیارها را مورد بررسی قرار دهیم:
✅ 1. آشنایی با پروژه
همانطور که دیدیم، هر پروژه بلاکچینی معیارهایی دارد که میتوانند در تحلیل فاندامنتال آن کاربردی باشند. بررسی اولیه پروژه و مطالعه اوراق سفید، توکنومیکس و نقشه راه آن سادهترین راه و اولین قدم تحلیل بنیادی یا فاندامنتال یک پروژه یا ارز دیجیتال است. برای شروع بررسی یک پروژه، به موارد زیر توجه داشته باشید:
- اوراق سفید
- سابقه تیم توسعهدهنده
- بررسی رقبا
- بررسی کاربردها
- بررسی اخبار حول آن
- میزان حمایت پروژه از طرف فعالان حوزه تکنولوژی بلاکچین
- بررسی نقشه راه
✅ 2. بررسی معیارهای مالی
پس از آشنایی اولیه با یک پروژه بلاکچینی، بهتر است سراغ معیارهای مالی آن رفته و با مقایسه آنها با کل بازار و پروژههای رقیب، اقدام به سنجش ارزش واقعی یک پروژه و پیشبینی آینده آن کنید. در بررسی معیارهای مالی به موارد زیر توجه داشته باشید:
- ارزش کل بازار
- حجم مبادلات و نقدینگی
- صرافیهایی که از توکن یا کوین مورد نظر پشتیبانی میکنند
✅ 3. بررسی معیارهای آنچین
بسیاری از فعلان حوزه ارز دیجیتال و فناوریهای بلاکچینی عموماً معیارهای آنچین یک پروژه را بهعنوان آخرین مرحله تحلیل و بررسی فاندامنتال یک پروژه در نظر میگیرند. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، برای بررسی معیارهای آنچین یک پروژه، باید به موارد زیر توجه داشت:
- نرخ هشریت
- تعداد و ارزش تراکنشها
- تعداد آدرسهای فعال و میزان فعالیت آنها
- کارمزدهای تراکنشها
✅ 4. ترکیب معیارها
پس از بررسی یک پروژه از منظر معیارهای مختلف مذکور، نوبت به ترکیب آنها با یکدیگر و نتیجهگیری از اطلاعات بدست آمده میرسد. درواقع گاهی ممکن است، یک پروژه از نظر تئوری و معیارهای پروژهای مانند اوراق سفید و… قوی ظاهر شود اما عملکرد آن از نظر مالی و ثبت حجم مبادلات چندان موفق نباشد؛ در این حالت باید از سایر معیارها و روشهای تحلیل برای نتیجهگیری استفاده کرد.
اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال و بنیادی برای آنالیز ارزهای دیجیتال
یادگیری تحلیل فاندامتنال و آشنایی با اندیکاتور آن نیازمند کسب تجربه در بازار و آزمون و خطاست؛ به همین سبب پیشنهاد میشود قبل از شروع تحلیل و تصمیمگیری، در بازارهای شبیهساز، توانایی تحلیل فاندامنتال خود را مورد آزمایش قرار دهید. با در نظر گرفتن این نکته، برخی از اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال را در ادامه مشاهده میکنید:
1. نسبت روزانه ارزش شبکه به ارزش تراکنشها (NVT)
محاسبه این اندیکاتور از نام آن پیداست و از تقسیم ارزش کل شبکه بر ارزش کل تراکنشهای روزانه آن حاصل میشود. اگر نسبت بدست آمده کمتر از 15 باشد با بازار گاوی (صعودی) و اگر بیشتر از 15 باشد، با بازار خرسی (نزولی) طرف خواهیم بود.
2. نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی (MVRT)
این نسبت، نسخه تخصصیتر نسبت NVT محسوب شده و بهعنوان نسبت میان ارزش کل بازار به ارزش واقعی آن تعریف میشود. ارزش واقعی نیز بر اساس بیت کوین محاسبه شده و با حذف کوینها و توکنهای گمشده، سعی بر ارائه تخمین درستتری از ارزش یک دارایی دارد.
بهصورت کلی، اگر میزان این نسبت کمتر از 1.5 باشد، یعنی ارزش بازار یک دارایی کمتر از ارزش واقعی آن است و اگر این نسبت بیشتر از 3.5 شود؛ یعنی قیمت آن در بازار بیش از ارزش واقعی آن است.
3. نسبت چندگانه مایر (MM)
این اندیکاتور توسط تریس مایر (Trace Mayer)، یکی از اولین تحلیلگران بیت کوین، ابداع شده و بهعنوان یکی از معتبرترین اندیکاتورهای فاندامنتال شناخته میشود. این نسبت، نوعی تخمین آماری است که نسبت میان قیمت یک دارایی یا ارز دیجیتال را در یک بازه 200 روزه مورد بررسی قرار میدهد.
به بیان سادهتر، نسبت چندگانه مایر برابر است با قیمت یک دارایی تقسیم بر میانگین حرکتی آن در 200 روز. برای مثال، اگر قیمت روزانه بیت کوین 42653.21 دلار و میانگین حرکتی 200 روزه آن 59412.78 باشد، نسبت چندگانه مایر 0.72 خواهد بود. بهصورت کلی، اگر نسبت مایر کمتر از 1.2 باشد انتظار بازار گاوی، و اگر این نسبت بیشتر از 3.2 باشد، انتظار بازار خرسی را خواهیم داشت.
4. نسبت قیمت یک دارایی به هزینه استخراج آن (P/BE)
این اندیکاتور تنها برای ارزهایی کاربرد دارد که از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده میکنند و از تقسیم قیمت یک ارز دیجیتال بر هزینه استخراج یا ماین آن بدست میآید. درواقع اگر کوین یا توکنی از پیش ماین شده باشد، نمیتوان از این اندیکاتور برای تحلیل بنیادی آن استفاده کرد.
برای مثال، اگر قیمت بیت کوین 5700 دلار بوده و کل هزینه استخراج آن 7000 دلار تمام شود، نسبت P/BE برابر با 0.81 خواهد بود. بهصورت کلی نیز، اگر اندیکاتور کمتر از 1.2 باشد روند صعودی، و اگر نسبت P/BE بیشتر از 3.2 باشد، روند نزولی را در پیش خواهیم داشت.
در این مقاله سعی کردیم تا با مرور دوباره معنا و مفهوم تحلیل فاندامنتال و آشنایی با معیارها و اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال، راه را برای ورود به دنیای ارزهای دیجیتال و شروع یادگیری تحلیل فاندامنتال باز کنیم. استفاده از تحلیل فاندامنتال نسبت به تحلیل تکنیکال سادهتر است، چراکه نیازی به انجام محاسبات پیچیده ندارد.
ارائه تحلیل فاندامنتال کار سادهای نیست و نیازمند تجربه و آزمون و خطاست. بر این اساس، پیشنهاد میکنیم ابتدا با گذراندن دورههای مقدماتی تحلیل فاندامنتال به درک درستی از مفاهیم آن دست یافته و سپس در یک بازار شبیهساز اقدام به تمرین تحلیل فاندامنتال کنید.