ثروتمند ترین افراد در ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۲ چه کسانی هستند؟

تبوتاب سالهای اخیر بازار ارزهای دیجیتال بسیاری را صاحب سودهای کلان کرد. در رکوردزنیهای پیاپی قیمت بیت کوین و سایر رمزارزها طی این سالها، حتی سرمایهگذاران خرد و تریدرهای تازهکار نیز توانستند سود قابلتوجهی کسب کنند. حال تصور کنید کسانی که از سالهای نخست پیدایش رمزارزها، در این حوزه سرمایهگذاری کرده بودند یا در سالهای گذشته پلتفرمهای رمزارزی کارآمد راهاندازی کرده بودند، در این دوره رونق چه چیزی نصیبشان شد.
نوسانات بازار کریپتوکارنسی توانست تعداد ثروتمندان جهان را افزایش داد و برخی از افراد سرشناس در این حوزه، روزها در فهرست ثروتمندان جهان جای گرفتهاند.
بهتازگی فهرستی از ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال منتشر شده است که تقریبا همه آنها از سرمایهگذاران قدیمی بازار رمزارزها یا از بنیانگذاران پلتفرمهای قدیمی و مطرح حوزه کریپتوکارنسی هستند.
ثروتمند ترین افراد از لحاظ دارایی ارز دیجیتال
چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao)
- دارایی خالص: ۶۵ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال بایننس
- شهروند کشور کانادا
ثروتمندترین شخص در حوزه ارزهای دیجیتال کسی نیست جز بنیانگذار صرافی مطرح بایننس (Binanc)، چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao) که بسیاری او را با عبارت CZ میشناسند. طبق اطلاعات منتشر شده در سال گذشته میلادی حدود دو سوم از معاملات رمزارزها در بستر صرافی بایننس انجام شده و گفته میشود این صرافی ۱۶ میلیارد دلار از این معاملات درآمد کسب کرده است. درآمد بایننس در سال ۲۰۲۱ سبب شد ارزشگذاری آن توسط مجموعه فوربس (Forbes) حدود ۱/۹ میلیارد دلار افزایش یابد. سهم ژائو در مجموعه بایننس درحال حاضر بیش از ۷۰ درصد است.
آمار نشان میدهند CZ مقدار کمی بیت کوین و حجم نامعلومی از بایننس کوین (BNB) ارز دیجیتال بومی صرافی خود را ذخیره دارد.
سم بنکمن فراید (Sam Bankman Fried)
- دارایی خالص: ۲۴ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال FTX
- شهروند ایالات متحده آمریکا
سم بنکمن فراید (Sam Bankman Fried) بنیانگذار صرافی مشهور و محبوب FTX یکی دیگر از ثروتمندان دنیای کریپتوکارنسی است. FTX در سال ۲۰۲۱ توانست حدود ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند و در همین سال ۳۲ میلیارد ارزشگذاری شد. ارزش واحد فعال FTX در ایالات متحده آمریکا، حدود ۸ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
بنکمن فراید اواخر سال ۲۰۲۱ به کشور هنگکنگ که کشوری منعطف درخصوص ارزهای دیجیتال است، مهاجرت کرد. حدود نیمی از سهام FTX در اختیار فراید است و گفته میشود نزدیک به ۷ میلیارد دلار از ارز دیجیتال بومی این صرافی FTT را ذخیره دارد. جالب است بدانید که او براساس برخی عقاید، با خود عهد کرده تمام ثروتش را در طول عمر صرف امور خیریه کند.
برایان آرمسترانگ (Brian Armstrong)
- دارایی خالص: ۶/۶ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال کوین بیس
- شهروند ایالات متحده آمریکا
برایان آرمسترانگ (Brian Armstrong) بنیانگذار و مدیرعامل صرافی مطرح کوین بیس (CoinBase) است. او در آپریل سال ۲۰۲۱ تصمیم گرفت سهام این صرافی را بهصورت عمومی عرضه کند. ارزش این شرکت در آن زمان حدود ۱۰۰ میلیارد دلار بود. سهام تحت اختیار آرمسترانگ درحال حاضر ۱۹ درصد از کل سهام کوین بیس است و همین ۱۹ درصد او را در جایگاه سوم ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال قرار داده است.
او در ژانویه سال ۲۰۲۰ عمارتی با ارزش حدودی ۱۳۳ میلیون دلار در محله بلایر (Bel Air) لسآنجلس خریداری کرد؛ گفته میشود این معامله از گرانترین معاملات ملکی در ایالات متحده آمریکا بوده است.
گری وانگ (Gary Wang)
- دارایی خالص: ۵/۹ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال FTX
- شهروند ایالات متحده آمریکا
گری وانگ (Gary Wang) همبنیانگذار صرافی FTX و شریک کاری سم بنکمن فراید است. ۱۶ درصد از سهام کل این مجموعه در اختیار وانگ قرار دارد. همچنین گفته میشود دارایی ارز FTT او بیش از ۶۰۰ میلیون دلار است.
گری وانگ قبل از ورود به حوزه کریپتوکارنسی مهندس نرمافزار شرکت گوگل بود. او از دستاندرکاران ساخت پلتفرم گوگل فلایتز (Google Flights) بود که در زمینه رزرو آنلاین بلیط کار میکند. وانگ فارغالتحصیل ریاضیات و علوم کامپیوتر از دانشگاه MIT است.
کریس لارسن (Chris Larsen)
- دارایی خالص: ۴/۳ میلیارد دلار
- منبع ثروت: شرکت بلاکچینی ریپل
- شهروند ایالات متحده آمریکا
کریس لارسن (Chris Larsen) از بنیانگذاران و رئیس هیئتمدیره شركت بلاکچینی ریپل است. ارز دیجیتال ریپل (XRP) درحال حاضر در فهرست ۱۰ رمزارز برتر قرار دارد. هرچند مدتی است مجموعه ریپل با کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بر سر غیرقانونی بودن عرضه اولیه این ارز، درگیریهای قانونی دارد؛ اما چیزی از ارزش بازار ریپل کاسته نشده و این ارز همچنان در دسته شبکههای ارز دیجیتالی پرسود جای میگیرد.
لارسن از حامیان محیط زیست و از شرکتکنندگان سرشناس کمپین «کد را تغییر بده، اقلیم را نه» است. این کمپین برای متقاعد کردن جامعه بیت کوین به تغییر کدنویسی الگوریتم اجماع این شبکه (فرایند استخراج یا ماینینگ)، جهت جلوگیری از تغییرات اقلیمی راهاندازی شد.
کامرون و تایلر وینکلووس (Tyler & Cameron Winklevoss)
- دارایی خالص: ۴ میلیارد دلار
- منبع ثروت: ارز دیجیتال بیت کوین
- شهروند ایالات متحده آمریکا
دوقلوهای مشهور دنیای رمزارزها نیز در فهرست ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال جای گرفتهاند. برادران وینکلووس، کامرون و تایلر (Tyler & Cameron Winklevoss) که بسیاری آنها را بهعنوان رقیب یا دشمن مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) مدیرعامل شرکت فیسبوک میشناسند، طی یک دعوای حقوقی با همین شخص توانستند ۶۵ میلیون دلار غرامت دریافت کنند. موضوع این دادگاه درخصوص دزدی ایده فیسبوک از این دو برادر توسط مارک زاکربرگ بود. این داستان در یک فیلم سینمایی با نام «شبکههای اجتماعی» به تصویر کشده شد.
آنها مبلغ دریافتی از زاکربرگ را در سال ۲۰۱۲ مستقیما به بیت کوین تبدیل کردند و پس از آن نیز بهمرور موجودی BTC خود را افزایش دادند. گفته میشود درحال حاضر حدود ۴ میلیارد دلار بیت کوین دارند.
برادران وینکلووس همچنین اقدام به راهاندازی صرافی جمینی (Gemini Exchange) کردند و پس از آن یک پلتفرم مخصوص فروش آثار هنری از طریق پرداختهای رمزارزی به نام Nifty Gateway، راهاندازی کردند.
سونگ چیهیانگ (Song Chi Hyung)
- دارایی خالص: ۳/۷ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال Upbit
- شهروند کشور کره جنوبی
سونگ چیهیانگ (Song Chi Hyung) بنیانگذار بزرگترین صرافی ارز دیجیتال در کره جنوبی با نام Upbit است. این صرافی در مالکیت کمپانی دونامو (Dunamu) قرار دارد و نیمی از سهام این کمپانی در مالکیت چیهیانگ است. Dunamu در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۷ میلیارد دلار ارزشگذاری شد. در توصیف ارزشمند بودن این کمپانی همین بس که ۶ درصد از سهام آن در اختیار غول تراشهسازی آمریکایی، کوالکام (Qualcomm) قرار دارد.
صرافی Upbit تاکنون توانسته از معاملات رمزارزها ۴۶ میلیارد دلار درآمد کسب کند. با این اعداد و ارقام قرارگیری نام سونگ چیهیانگ در میان ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال دور از تصور نیست.
بری سیلبرت (Barry Silbert)
- دارایی خالص: ۳/۲ میلیارد دلار
- منبع ثروت: گروه سرمایهگذاری دیجیتال کارنسی گروپ
- شهروند ایالات متحده آمریکا
بری سیلبرت (Barry Silbert) بنیانگذار مجموعه سرمایهگذاری گروه ارز دیجیتال (Digital Currency Group) است. این مجموعه شرکت گریاسکیل (Grayscale) که یک صندوق ذخیره رمزارزی (ارزهای دیجیتال مختلف) با ارزش حدودی ۲۸ میلیارد دلار دارد را کنترل میکند. همچنین خبرگزاری کوین دسک (CoinDesk)، تحت مدیریت شرکت بری سیلبرت قرار دارد.
کمپانی Silbert’s DCG تاکنون به طور مستقیم و غیرمستقیم روی بیش از ۲۰۰ استارتآپ در حوزه کریپتوکارنسیها سرمایهگذاری کرده است.
بری سیلبرت قبل از ورود به این حوزه یک کارآفرین و سرمایهگذار بود. او در سال ۲۰۱۵، پلتفرم معاملات سهام سکند مارکت (Second Market) را راهاندازی کرد و با مبلغی نامشخص آن را به بورس سهام نزدک فروخت.
جد مککالب (Jed McCaleb)
- دارایی خالص: ۲/۵ میلیارد دلار
- منبع ثروت: شبکههای ارز دیجیتال ریپل و استلار
- شهروند ایالات متحده آمریکا
جد مککالب (Jed McCaleb) از نامهای شناخته شده در حوزه کریپتوکارنسی است. او از اعضای تیم بنیانگذاران دو مجموعه ارز دیجیتال ریپل و استلار بود. جدایی مککالب از مجموعه ریپل در سال ۲۰۱۳ بعد از ایجاد مشکلاتی بین او و سایر اعضای تیم توسعهدهنده این مجموعه صورت گرفت. پس از این جدایی مککالب اقدام به راهاندازی پروژه ارز دیجیتال استلار کرد؛ اما بخش اصلی ثروتش را از فعالیت در شبکه ارز دیجیتال XRP یا ریپل لبز (Ripple Labs) بهدست آورد. هرچند طی توافق صورت گرفته هنگام جدایی با تیم ریپل لبز، مککالب بهتدریج تا سال ۲۰۱۴ دارابی ارز XRP خود را فروخت و به داراییهای دیگر تبدیل کرد؛ اما هنوز یکی از ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال بهشمار میرود.
نیکیل ویسوانتان (Nikil Viswanathan) و جوزف لو (Joseph Lau)
- دارایی خالص: ۲/۴ میلیارد دلار
- منبع ثروت: شرکت بلاکچینی Alchemy
- شهروندان ایالات متحده آمریکا
نیکیل ویسوانتان (Nikil Viswanathan) و جوزف لو (Joseph Lau) بنیانگذاران شرکت بلاکچینی Alchemy هستند. آنها نخستین بار یکدیگر را در سال ۲۰۱۱ و در دانشکده استنفورد ملاقات کردند (بهعنوان TA برای کلاس علوم کامپیوتر خدمت می کردند). نیکیل و جوزف از زمان آشنایی تاکنون بیش از ۱۰ محصول مشترک تولید کردهاند. اپلیکیشن Meet Up Down To Lunch که در آپریل سال ۲۰۱۶ در فهرست برترین اپلیکیشنهای شبکه اجتماعی اپاستور قرار گرفت، اولین موفقیت این دو دوست و همکار بود.
آنها در سال ۲۰۱۷ با رشد چشمگیر بازار رمزارزها تصمیم گرفتند در زمینه توسعه محصولات این حوزه فعالیت کنند. Alchemy که یک پلتفرم جهت توسعه اپلیکیشنهای مبتنیبر فناوری Web3 است، اولین محصول تولیدی نیکیل و جوزف بود که برپایه فناوری بلاکچین راهاندازی شد. شرکت بلاکچینی Alchemy در فوریه سال ۲۰۲۲ موفق شد حدود ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند و حدود ۱۰/۲ میلیارد دلار، ارزشگذاری شد. تنها چهار ماه قبل از این تاریخ ارزش Alchemy حدود ۳/۵ دلار تخمین زده شده بود. رشد سریع ارزش این شرکت سبب شد سرمایه این دو دوست قدیمی بهطور قابل توجهی در عرض چند ماه افزایش پیدا کند و امروزه از ثروتمندان حوزه رمزارزها محسوب میشوند.
دیوین فینزر (Devin Finzer) و الکس عطاالله (Alex Atallah)
- دارایی خالص: ۲/۲ میلیارد دلار
- منبع ثروت: بازار اوپنسی
- شهروندان ایالات متحده آمریکا
دیوین فینزر (Devin Finzer) و الکس عطاالله (Alex Atallah)، بنیانگذاران استارتآپ بلاکچینی OpenSea اولین و مطرحترین بازار برای توکنهای غیرمثلی (NFT) هستند. رشد محبوبیت NFTها سبب شد فینرز و عطاالله در فهرست ثروتمندان ارزهای دیجیتال قرار بگیرند. این دو نفر در سال ۲۰۱۸، با ایده پرداخت پول رمزارزی به کاربران در ازای استفاده از وای فای، وارد برنامه شتابدهنده وای کامبیناتور (Y Combinator) شدند. ورود آنها به این مجموعه صرفا بهخاطر گسترش استفاده از ارزهای دیجیتال بود.
بازار اوپنسی را به جرات میتوان مهمترین پلتفرم درخصوص گسترش NFT دانست. سرمایه این بازار در ژانویه سال ۲۰۲۲ حدود ۱۳/۳ میلیارد دلار افزایش یافت؛ دیوین و الکس هرکدام مالک ۱۸/۵ درصد از سهام کل این پلتفرم هستند و افزایش سرمایه اوپنسی در پی گسترش محبوبیت NFT، سبب شد نام این دو نفر در فهرست ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال جای بگیرد.
فرد ارسام (Fred Ehrsam)
- دارایی خالص: ۲/۱ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال کوین بیس
- شهروند ایالات متحده آمریکا
فرد ارسام (Fred Ehrsam) از بنیانگذاران مطرح صرافی مطرح کوین بیس است که در سال ۲۰۱۷ این مجموعه را ترک کرد؛ اما هنوز با ۶ درصد از سهام این مجموعه نام ارسام در فهرست اعضای هیئت مدیره بایننس بهچشم میخورد. او اخیرا مجموعه پارادایم (Paradigm) را راهاندازی کرده است. شرکت پارادایم عموما روی مجموعههای ارز دیجیتال جدید سرمایهگذاری میکند. در ژانویه ۲۰۲۱ نیز روی مجموعه شرکت Citadel Securities یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری در بازارهای معاملات سهام ایالات متحده آمریکا، سرمایهگذاری کرد.
فرد ارسام قبل از ورود به حوزه ارزهای دیجیتال به عنوان یک معاملهگر ارزهای خارجی در مجموعه گلدمن ساکس (Goldman) مشغول به کار بود. این ثروتمند نسبتا جوان بارها اعلام کرده که موفقیت خود را مدیون دوره گیمر بودنش در سنین نوجوانی است.
کیم هیانگ نیون (Kim Hyoung Nyon)
- دارایی خالص: ۱/۹ میلیارد دلار
- منبع ثروت: صرافی ارز دیجیتال Upbit
- شهروند کشور کره جنوبی
کیم هیانگ نیون (Kim Hyoung Nyon)، معاون اجرایی کمپانی دونامو (Dunamu) مالک صرافی رمزارزی Upbit در کره جنوبی است. حدود ۱۳ درصد از کل سهام این صرافی در اختیار هیانگ نیون قرار دارد. او این مجموعه را با همکاری یکی از دوستان میلیاردر خود سونگ چیهیانگ (بنیانگذار صرافی Upbit) که نام او را نیز در این فهرست دیدیم، راهاندازی کرد.
مایکل سیلر (Michael Saylor)
- دارایی خالص: ۱/۶ میلیارد دلار
- منبع ثروت: شرکت مایکرواستراتژی
- شهروند ایالات متحده آمریکا
مایکل سیلر (Michael Saylor) مدیرعامل شرکت مایکرواستراتژی (MicroStrategy) که این شرکت را در سال ۱۹۸۹ تاسیس کرده بود، در سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفت از طریق ذخایر نقدی این شرکت و همچنین دریافت مقداری وام، ۷۰ هزار بیت کوین خریداری کند، مبلغ پرداختی او برای این خرید ۱/۱ میلیارد دلار بود. رکوردزنی قیمت بیت کوین تنها چند ماه پس از خرید سیلر، سود قابل توجهی نصیب او و شرکت مایکرواستراتژی کرد؛ سود بهدست آمده بهطوری تاثیرگذار بود که ارزش سهام این شرکت طی دو سال اخیر ۴ برابر شده است.
این شرایط سبب شد مایل سیلر به فهرست افراد ثروتمند بازگردد. او طی رسوایی حسابداری در جریان حباب داتکام (Bubble Dot Com) بخش بزرگی از داراییاش را از دست داد و رشد ارزش بیت کوین سبب شد نام او مجددا در فهرست ثروتمندان قرار بگیرد؛ اما این بار در حوزه ارزهای دیجیتال.
متیو رزاک (Matthew Roszak)
- دارایی خالص: ۱/۴ میلیارد دلار
- منبع ثروت: ارزهای دیجیتال
- شهروند ایالات متحده آمریکا
متیو رزاک (Matthew Roszak)، سرمایهگذاری روی بیت کوین را از سال ۲۰۱۲ آغاز کرد. در سال ۲۰۱۳ نیز ارزهای دیجیتال مسترکوین (Mastercoin)، فکتوم (Factom) و میدسیف (Maidsafe) را به سبد سرمایهگذاری خود اضافه کرد. او همچنین در استارتاپهای ارز دیجیتال مختلف مانند صرافیهای کوین بیس (Coinbase) و کراکن (Kraken) سرمایهگذاری کرده است.
رزاک قبل از ورود به دنیای رمزارزها سابقه کار در شرکتهای بریتانیایی سیلک رود ایکویتی (SilkRoad Equity) و ادونت اینترنشنال (Advent International) را در رزومه خود داشت.
او اخیرا در کمپین اهدای ۵۰ ارز دیجیتال به افراد مطرح، اولین بیت کوینهای خود را به ریچارد برانسون (Richard Branson) کارآفرین و سرمایهگذار بریتانیایی و بیل کلینتون (Bill Clinton) رئیس جمهور اسبق ایالات متحده آمریکا اهدا کرده است.
تیم دراپر (Tim Draper)
- دارایی خالص: ۱/۲ میلیارد دلار
- منبع ثروت: ارزهای دیجیتال
- شهروند ایالات متحده آمریکا
تیم دراپر (Tim Draper) نخستین بار در سال ۲۰۱۲ روی ارز دیجیتال بیت کوین سرمایهگذاری کرد. او در سال ۲۰۱۴ در حراج توکنهایی که از مارشالهای ایالات متحده آمریکا مصادره شده بود شرکت کرد و ۲۹،۶۵۶ بیت کوین را به قیمت ۱۸/۷ میلیون دلار خرید. قیمت هر بیت کوین در این معامله برای او ۶۳۲ دلار تمام شد. محل انجام مزایده نیز سیلک رود (Silk Road) بود که یک بازار سیاه آنلاین برای کالاها و داراییهای غیرمجاز یا غیرقانونی محسوب میشود.
در اوایل سال ۲۰۲۲، دراپر ادعا کرد که تا پایان سال قیمت بیت کوین به ۲۵۰ هزار دلار خواهد رسید، که تا زمان نگارش این مقاله روند بازار کاملا برخلاف پیشبینی او بوده است.
آیا ایلان ماسک ثروتمندترین فرد ارز دیجیتال است؟
خیر؛ ایلان ماسک (Elon Musk) در میان ۵ ثروتمند مطرح جهان قرار دارد، اما ثروتش را از طریق رمزارزها بهدست نیاورده است. ماسک تنها یکی از طرفداران بازار کریپتوکارنسی بوده که طی این سالها با ایجاد حواشی متعدد پیرامون این ارزها بهویژه ارز دوج کوین (Dogecoin)، توانست تاثیر بهسزایی روی نوسانات این بازار داشته باشد.
ماسک بهواسطه شهرتش و تعداد دنبالکنندگان حساب توییتری خود، از هر ارزی که حمایت میکند حجم خرید آن افزایش پیدا کرده و این افزایش تقاضا سبب افزایش قیمت این ارز میشود. او به تنهایی توانست ارزش بازار دوج کوین را بهطور قابل توجه و در مدت زمان کوتاه افزایش دهد.
نام ایلان ماسک در سالهای اخیر با ارزهای دیجیتال گره خورده و این موضوع سبب شده بسیاری تصور کنند نام او نیز باید در میان ثروتمندترین افراد در ارز دیجیتال قرار داشته باشد، که این تصوری اشتباه است.