بهترین و پرکاربردترین ابزار تحلیل تکنیکال در ارز دیجیتال

در این مقاله از بلاگ پلتفرم مالی سیتکس قصد داریم در مورد بهترین ابزار تحلیل تکنیکال و سایتهای مختلف ارائهدهنده آنها صحبت کنیم.
ابزار تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال یکی از محبوبترین روشهای تعیین استراتژی و حضور فعال در دنیای ارزهای دیجیتال بهحساب میآید، اما استفاده از تئوریها و نکات این روش تحلیلی نیازمند ابزارهایی است. این ابزارها عموماً شامل روشهای نمودارکشی میشوند که برای بررسی روند بازار یا نمایش سیگنال خرید یا فروش و سایر فرصتهای کسب سود دیگر کاربرد دارند.
بهترین ابزار برای تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال
علاوهبر انواع اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، ابزارهای دیگری نیز وجود دارند که تحلیل بازار و تصمیمگیری را برای فعالان سادهتر میکند. در ادامه به معرفی مختصر چند مورد از این ابزارها خواهیم پرداخت:
✅ 1. الگوهای قیمتی
در تحلیل تکنیکال، عموماً انتقالات و تغییر در روندهای صعودی و نزولی قیمت با استفاده از الگوهای قیمتی تعیین میشود. بر اساس این تعریف، الگوی قیمتی شامل حرکت قیمت یک دارایی بر اساس پیکربندیای قابل شناسایی است که با استفاده از خطهای روند و منحنیهای مختلف بدست میآید. بهصورت کلی الگوهای قیمتی یکی از قدیمیترین ابزارهای تحلیلگران تکنیکال بهحساب میآید و در سه دسته، تقسیمبندی میشوند:
- الگوهای تداومی: زمانی که الگوی و روند فعلی پس از یک وقفه کوتاه ادامه یابد.
- الگوهای بازگشتی: زمانی که الگوی قیمتی نمایانگر یک تغییر در روند قیمت باشد.
- الگوهای دوطرفه: زمانی که حرکت بازار به هر جهتی ممکن بوده و بازار بیثبات تلقی میشود.
در ادامه برخی از معروفترین الگوهای قیمتی را مشاهده میکنید:
- الگوی بالا و پایین دوگانه یا سهگانه
- الگوی مثلثهای صعودی یا نزولی
- الگوی سر و شانه
- الگوی دو دره
- الگوی کفگرد
- الگوی پرچم و…
✅ 2. انواع نمودار قیمتی
به عقیده بسیاری، اقدام به تحلیل تکنیکال بدون استفاده از نمودارهای قیمتی مانند تلاش برای ساخت خانه بدون داشتن زمین است؛ بر این اساس، نمودارهای قیمتی از ارکانهای اصلی تحلیل تکنیکال بهحساب میآیند. این نمودارها عموماً از محور عمودی قیمت و محوری افقی تاریخ/زمان تشکیل شدهاند و در 4 دسته زیر قرار میگیرند:
- نمودار خطی
- نمودار میلهای
- نمودار نقطهای
- نمودار شمعی
✅ 3. اسیلاتورها
بهصورت ساده، اسیلاتورها اندیکاتورهای نموداری هستند که برای شناسایی شرایط خرید یا فروش بیش از حد داراییها در بازارهای مختلف کاربرد دارند. از میان معروفترین اسیلاتورها میتوان به RSI، MACD و CCI اشاره کرد.
✅ 4. الگوهای شمعی یا کندل استیک
این الگو در سالهای 1700 توسط مردی ژاپنی به نام هوما توسعه یافته؛ وی متوجه شد علاوهبر ارتباط بین قیمت برنج و عرضه و تقاضای آن، بازارها تحت تأثیر احساسات بازرگانان نیز قرار دارند. الگوهای شمعی با نمایش میزان تغییر قیمت با رنگهای مختلف، سعی در نشان دادن احساسات بازار دارند. از این نمودارها بیشتر برای تعیین روند حرکتی قیمت در کوتاهمدت استفاده میشود.
✅ 5. الگوهای هارمونیک
این الگوها سعی دارند با استفاده از اعداد فیبوناچی دقت الگوهای هندسی قیمت را افزایش داده و نقاط تغییر ناگهانی را با دقت بسیار بالایی نمایش دهند. برخلاف بیشتر روشهای تریدینگ رایج، الگوهای هارمونیک سعی دارند تا به پیشبینی روندهای حرکتی آینده بپردازند. برخی از انواع این الگوها را در ادامه مشاهده میکنید:
- الگوی گارتلی
- الگوی پروانه
- الگوی خفاش
- الگوی خرچنگ
✅ 6. پرایس اکشن
پرایس اکشن بهمعنای بررسی قیمت یک دارایی در بازههای زمانی مختلف است و بهعنوان پایه اصلی تحلیل تکنیکال شناخته میشود. بسیاری از تریدرها تنها از پرایس اکشن و حالتها و روندهای حاصله از آن استفاده میکنند؛ درواقع تحلیل تکنیکال یکی از مشتقات پرایس اکشن بهحساب میآید.
✅ 7. خطوط فیبوناچی
خطوط یا سطوح فیبوناچی خطهای افقی برگرفته از فرمول ریاضی فیبوناچی هستند که برای نمایش محل احتمالی حمایت و مقاومت کاربرد دارند. هر سطح با یک درصد نمایش داده شده که نشاندهنده میزان عقبنشینی ارزش یک دارایی نسبت به قیمت قبلی است. این سطوح شامل اعداد زیر میشوند:
- 6 درصد
- 2 درصد
- 8 درصد
- 6 درصد
با اینکه 50 درصد در نسبت فیبوناچی دیده نمیشود، اما عموماً به کار میرود.
✅ 8. امواج الیوت
تئوری امواج الیوت یک تئوری در تحلیل تکنیکال است که برای توصیف حرکات قیمت در بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال کاربرد دارد. این تئوری پس از مشاهده و شناسایی الگوهای موجی تکراری و فراکتال، توسط رالف نلسون الیوت کشف شده و در روند حرکتی قیمت سهام و رفتار مصرفکنندگان قابل مشاهده است.
✅ 9. مقاومت استاتیک و مقاومت دینامیک
در تحلیل نمودارهای قیمتی به نقاطی که بهعنوان مانع برای افت یا رشد قیمت عمل میکنند، نقطه مقاومت گفته میشود که بسته به نوع آن به دو دسته استاتیک و دینامیک تقسیم میشود. مقاومت استاتیک به سطح یا سطوحی گفته میشود که فارغ از بازه زمانی و شرایط بازار همواره رخ میدهند و سابقه تاریخی دارند؛ از طرف دیگر به نقاطی که در زمانهای مختلف تغییر کرده و سابقه تاریخی ندارند، سطح مقاومت دینامیک گفته میشود.
✅ 10. خط روند
خطوط روند خطوطی هستند که تریدرها بر نمودارهای قیمتی برای اتصال چند نقطه قیمتی مشخص به یکدیگر رسم میکنند. خط بدست آمده به تریدر برای داشتن درک درستی از شرایط بازار و روند حرکتی قیمتها کمک میکند.
✅ 11. فیبو اکستنشن
تریدرها از فیبو اکستنشنها برای شناسایی و انتخاب اهداف سوددهی یا تخمین افزایش قیمت یک دارایی پس از یک دوره کاهش استفاده میکنند؛ درواقع سطوح اکستنشن، مناطق احتمالی رسیدن قیمتها در بازه کوتاهمدت است. سطوح اکستنشن فیبوناچی در 61.8، 100، 161.8، 200 و 261.8 درصد تعریف میشوند.
✅ 12. فیبو پروجکشن
درست مانند فیبو اکستنشن است و برای شناسایی نقاط بازگشت بیش از 100 درصد هر موج کاربرد دارد، با این تفاوت که عموماً با سه نقطه ثبت و اندازهگیری میشود.
✅ 13. فیبو اکسپنشن
همانند فیبو پروجکشن این ابزار نیز برای مشخص کردن نقاط بازگشتی بیش از 100 درصد استفاده میشود؛ با این تفاوت که این روش عموماً برای شناسایی تارگتهای اتنهای روند اصلی کاربرد دارد. در این سری سطوح 127.2، 161.8، 261.8 و گاهی 423.6 درصد نیز اهمیت بسیار بالایی دارند.
در واقع این ابزار بهنوعی ترکیبی از دو روش اکستنشن و پروجکشن بهحساب میآید.
✅ 14. فیبو تایم زون
نوعی اندیکاتور تکنیکال بر پایه زمان هست که برای شناسایی مناطق با پتانسیل بالا استفاده میشود. فیبوناچی تایم زون در واقع خطوطی افقی بر پایه سری اعداد فیبوناچی است که احتمال وقوع افزایش ناگهانی، کاهش ناگهانی یا بازگشت در آنها وجود دارد.
✅ 15. چنگال اندروز
نوعی اندیکاتور تکنیکال است که از سه خط روند موازی برای شناسایی سطوح احتمالی مقاومت، حمایت و افزایش یا کاهش ناگهانی قیمت استفاده میکند.
✅ 16. واگراییها
واگرایی زمانی رخ میدهد که قیمت یک دارایی بر خلاف جهت اندیکاتو تکنیکال آن (مانند یک اسیلاتور) حرکت کند. واگرایی، نشاندهنده احتمال ضعیف شدن روند فعلی بازار بوده و گاهی میتواند منجر به تغییر روند حرکتی قیمت شود.
✅ 17. اندیکاتورها
در مقالات قبلی مفصلاً به توضیح انواع اندیکاتورها و تعریف آنها پرداختهایم، اما بهصورت خلاصه، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال راههای استانداردی برای بدست آوردن معیارهای مختلف در مورد یک دارایی با استفاده از نمودار قیمت آن هستند. اندیکاتورها انواع مختلفی دارند که در سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- اندیکاتورهای حجمی؛ مانند OBV
- اندیکاتورهای بررسی روند؛ مانند باندهای بولینگر
- اندیکاتورهای سنجش تکانه؛ مانند RSI
✅ 18. ابزار گن در تحلیل تکنیکال
ابزار گن بهعنوان یکی از خلاقانهترین روشهای تریدینگ شناخته شده و همچنان توسط بسیاری از تریدرهای امروزی استفاده میشود. این روش که توسط W.D Gann توسعهیافته سعی دارد با استفاده از زوایا و اشکال هندسی مختلف، زمان و قیمت را در نمودار قیمت به قسمتهای متناسب تقسیمبندی کرده و اقدام به پیشبینی مناطق حمایت و مقاومت نماید.
در مقالههای قبلی به معنا و مفهوم تحلیل تکنیکال و به انواع اندیکاتورهای این روش پرداختهایم.
بهترین سایتهای ابزارهای تحلیل تکنیکال کدامند؟
یکی از بهترین راهها برای کسب دسترسی به انواع ابزارهای تحلیل تکنیکال، استفاده از سایتهای متنوع و معتبر در حوزه ارزهای دیجیتال است. در این بخش قصد داریم به معرفی برخی از این سایتها بپردازیم:
✅ 1. سایت CoinMarketCap
از معروفترین و معتبرترین سایتهای حوزه ارزهای دیجیتال بهحساب آمده و خدمات آن را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
- ارائه قیمت لحظه به لحظه بیش از 9 هزار ارز دیجیتال همراه با نمودارهای تاریخی از سال 2013
- تقسیمبندی و نمایش ارزهای دیجیتال مختلف بر اساس دیفای، NFT، متاورس و شبکههای مختلف
- امکان مشاهده سایت رسمی هر ارز و مطالعه اوراق سفید یا زرد هر کدام
- ارائه میزان تسلط (Dominance) بیت کوین و اتریوم بر بازار ارزهای دیجیتال
- سادگی فرآیند پیدا کردن صرافیهای مختلف برای تبادل و خرید و فروش یک ارز
- مقالات کوتاه و آموزشی برای یادگیری مفاهیم پایه دنیای ارزهای دیجیتال به زبان ساده
- امکان ساخت واچ لیستهای شخصیسازی شده
- امکان اتصال پرتفولیو برای مشاهده ارزش آن در هر لحظه
- معرفی ایردراپها و رویدادهای مهم دنیای ارزهای دیجیتال
✅ 2. سایت TradingView
تریدینگ را میتوان معروفترین و محبوبترین سایت نمودارکشی و ابزارهای تحلیل تکنیکال، نهتنها در دنیای ارزهای دیجیتال بلکه تمام امور مالی، دانست. با استفاده از این سایت میتوان به تحلیل قیمتها، حجمها و قیمت داراییها در بازههای زمانی مختلف پرداخت. در حالت رایگان این سایت، تنها امکان استفاده از یک اندیکاتور وجود دارد؛ اما با پرداخت هزینه و ساخت حساب کاربری رده بالاتر، میتوان از بیش از یک اندیکاتور نیز استفاده کرد.
از مزایای این سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم نمودارکشی قدرتمند با استفاده از HTML5
- امکان استفاده در اندروید، وب و iOS
- امکان تعیین هشدارهای شخصیسازیشده و دریافت آنها در پلتفرمهای مختلف به لطف هشدار بر پایه سرور
- وجود جامعه کاربری گسترده و فعال و امکان ارائه نظرات مختلف در فروم این سایت
- امکان ساخت اندیکاتورهای شخصیسازیشده با استفاده از زبان Pine Script و قابلیت Script
- انجام تحلیل تکنیکال خودکار با بهکارگیری اسیلاتورها، میانگینهای متحرک و نمایش نتیجه آن به فرم سیگنال خرید یا فروش
✅ 3. سایت Coinigy
کوینیگی یکی از شناختهشدهترین ابزار تحلیل تکنیکال در دنیای ارزهای دیجیتال است که بیشتر برای نمودارکشی یا چارتینگ کاربرد دارد اما ویژگیهای دیگری نیز دارد که برنامهریزی و اجرای استراتژیهای مختلف را سادهتر میکند. امکان نمودارکشی این سایت بر پایه پلتفرم TradingView توسعه پیدا کرده اما از منابع داده متفاوتی برای نمایش 45 صرافی ارز دیجیتال مختلف استفاده میکند.
از مزایای این سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان ترید در 11 صرافی مختلف مانند بایننس، کوینبیس پرو، کراکن و…
- امکان دسترسی به فیوچرزهای بایننس
- امکان دریافت هشدارهای قیمتی از طریق ایمیل، نوتیفیکیشن و SMS
- امکان اتصال کیف پولها و رصد پرتفولیو در یک محل
✅ 4. سایر سایتهای قابل استفاده بهعنوان ابزار تحلیلهای تکنیکال
- سایت com: یکی از قدیمیترین سایتهای حوزه ارزهای دیجیتال که خدماتی نظیر ارائه کیف پول و ترید و خرید و فروش ارز دیجیتال را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- سایت com: این سایت خدماتی مشابه سایت کوین مارکت کپ دارد اما نحوه ارائه دادههای این سایت کمی متفاوت از سایت کوین مارکت کپ است.
در این بخش به برخی از پرتکرارترین سوالها در حوزه ابزار تحلیل تکنیکال خواهیم پرداخت.
ویژگیهای ابزار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال چیست؟
مهمترین ویژگی هر ابزار تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال، کاربرپسند بودن و سادگی کار با آنهاست؛ البته دقت و صحت آنها نیز اهمیت بالایی دارند.
چرا باید ابزارهای تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال را بشناسیم؟
با شناخت این ابزارها امکان استفاده از تئوریها و روشهای تحلیل تکنیکال سادهتر شده و بعضی سایتها مانند TradingView برخی از این ابزارها را بهصورت اتوماتیک ارائه میدهند.