دامیننس تتر چیست + آموزش تحلیل نمودار آن

دامیننس یکی از مهمترین و قدیمیترین عوامل موثر بر نحوه رفتار قیمت داراییهای دیجیتال است که سرمایهگذاران و تحلیلگران همواره سعی دارند با بررسی آن، رفتار بازار را پیشبینی کنند. با اینکه دامیننس بیت کوین مقوله شناختهشدهتری است؛ اما دامیننس تتر، بهعنوان بزرگترین استیبلکوین جهان، نیز اهمیت بالایی داشته و میتواند برای شناخت رفتار بازار مفید باشد. در این مقاله از بلاگ اکسچنج سیتکس سعی داریم به مفهوم و نحوه استفاده از نمودار دامیننس تتر نگاهی داشته باشیم.
فهرست عناوین
تتر چیست و چگونه کار می کند؟
همانطور که گفتیم، تتر بزرگترین استیبلکوین جهان است و از نظر ارزش بازار، پس از بیت کوین و اتریوم، بهعنوان سومین ارز دیجیتال بزرگ بازار نیز شناخته میشود. اما منظور از استیبلکوین چیست؟
بر اساس تعریف، استیبلکوینها ارزهای دیجیتالی هستند که ارزش آنها وابسته به یک دارایی دیگر بوده و همواره برابر با آن حفظ میشود. مثلاً توکن رپد بیت کوین (WBTC) یک استیبلکوین است که ارزش آن همواره برابر با یک بیت کوین حفظ میشود؛ بدین ترتیب نیز، ارزش ارز دیجیتتال تتر (USDT) همواره برابر با یک دلار آمریکا خواهد بود.
باید توجه داشت که تتر، در عین حال که یک استیبلکوین است، یک توکن نیز بهحساب میآید. توکن نیز به ارز دیجیتالی گفته میشود که شبکه بلاکچینی مختص به خود را نداشته و از سایر شبکههای بلاکیچینی برای مدیریت و پردازش تراکنشهای خود استفاده میکند. این ویژگی به تتر اجازه میدهد تا در شبکههای بلاکچینی مختلف حضور داشته باشد که افزایش چشمگیر انعطافپذیری تتر را بههمراه دارد. برای مثال، بیت کوین که از شبکه بلاکچینی خودش استفاده میکند، محدود به همین شبکه است و نمیتوان از آن در شبکههای بلاکچینی دیگر استفاده کرد؛ در حقیقت برای استفاده از بیت کوین در سایر شبکهها، خصوصاً شبکه اتریوم و بهکارگیری بیت کوین در دنیای دیفای، نیازمند استفاده از استیبلکوین رپد بیت کوین (WBTC) هستیم.
اما از آنجایی که تتر یک توکن است، بهسادگی و با استفاده از پلهای میانشبکهای میتوان آن را به استانداردهای توکنی شبکههای مختلف تبدیل کرد؛ بههمین دلیل است که تتر را در فرمهای مختلف ERC-20، TRC-20، BEP-20 و… میبینیم.
تتر چگونه کار میکند؟
پس از آشنایی با ماهیت تتر، ممکن است از خود سوال کنید که این ارز چگونه قیمت خود را همواره برابر با یک دلار حفظ میکند؟ برای شناخت بهتر این موضوع باید توجه داشت که توکن تتر، توسط بنیاد تتر مدیریت شده و این بنیاد، وظیفه حفظ ارزش این ارز در برابر دلار را بر عهده دارد.
در حقیقت، درست است که تتر از شبکههای بلاکچینی برای مدیریت و پردازش تراکنشهای خود استفاده کرده و از این نظر غیرمتمرکز است؛ اما از آنجایی که یک نهاد واحد بر عرضه و تقاضای تتر نظارت دارد، تتر یک ارز متمرکز تلقی میشود.
بنیاد تتر ادعا دارد که هر توکن تتر، توسط یک دلار آمریکا پشتیبانی میشود؛ یعنی بهازای هر توکنی که در گردش است، یک دلار آمریکا در حسابهای بانکی بنیاد تتر وجود دارد. برای درک بهتر نحوه مدیریت موجودی تتر و حفظ ارزش آن در برابر دلار، به پنج مرحلهای که خود بنیاد تتر توصیف کرده نگاهی خواهیم داشت:
- در ابتدا، یکی از مشتریان بنیاد تتر که مراحل احراز هویت را پشت سر گذاشته، مقداری دلار آمریکا به حساب بانکی بنیاد تتر واریز میکند.
- بنیاد تتر پس از کمکردن کارمزدها و سایر هزینههای مربوطه و بسته به میزان دریافتی از مشتری، مقداری توکن تتر تولید (Mint) کرده و به آدرس بلاکچینی آن فرد یا شرکت ارسال میکند.
- این مشتری نیز از تتر دریافتی برای مقاصد مختلف استفاده خواهد کرد که دستبهدستشدن و گردش این تترها در بازار را بههمراه دارد.
- در ادامه و درست مانند مرحله تولید تتر، کاربرانِ احراز هویتشده بنیاد تتر میتوانند در ازای پرداخت توکنهای تتر خود، مقداری دلار دریافت کنند؛ مسلماً میزان دلار دریافتی نیز بسته به تتر ارسالی و پس از کسر کارمزدها و هزینهها تعیین میشود.
- در این مرحله بنیاد تتر با توجه به میزان خروجی دلار از حساب خود، مقداری توکن تتر میسوزاند تا با کاهش موجودی در گردش تتر، قیمت آن را برابر با یک دلار حفظ کند؛ به بیان دیگر، چون ذخایر پشتوانه تتر کاهش یافته، موجودی تتر نیز باید کاهش یابد.
دامیننس در ارز دیجیتال چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم، دامیننس یکی از قدیمیترین و مهمترین معیارها در دنیای ارزهای دیجیتال بهشمار میرود که سرمایهگذاران همواره به آن توجه دارند. در حقیقت اما، دامیننس یک نسبت است که میزان تأثیر و سلطه یک دارایی را بر بازار بررسی میکند. به بیان دقیقتر، دامیننس نسبت بین ارزش بازار یا مارکت کپ (Market Cap) یک ارز دیجیتال در برابر کل ارزش بازار یا مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال است که عموماً بهصورت درصد نمایش داده میشود.
عبارت ارزش بازار یا همان Market Cap نیز به ارزش کل توکنها یا کوینهای در گردش اشاره دارد. برای مثال، برای محاسبه ارزش بازار بیت کوین، کافی است تعداد موجودی کل بیت کوینهای استخراجشده (کمی بیش از 19 میلیون) را در قیمت هر بیت کوین ضرب کنیم. اگر قیمت هر بیت کوین را 22.000 دلار فرض کنیم، ارزش بازار بیت کوین تقریباً برابر با 420 میلیارد دلار خواهد بود.
مسلماً و از آنجایی که قیمت هر تتر برابر با یک دلار است، موجودی در گردش آن تقریباً برابر با ارزش بازار آن خواهد بود که در زمان نوشتن این متن، حدوداً 70 میلیارد دلار تخمینزده میشود.
برای محاسبه کل ارزش بازار دنیای ارزهای دیجیتال نیز باید ارزش بازار تمام ارزهای موجود را محاسبه کرده و با یکدیگر جمع زد؛ در زمان نوشتن این مقاله، ارزش بازار کل ارزهای دیجیتال تقریباً برابر با 941 میلیارد دلار است.
دامیننس تتر چیست؟
درست مانند هر ارز دیگر، دامیننس تتر نیز به نسبت میان ارزش بازار این ارز در مقابل ارزش بازار کل دنیای ارزهای دیجیتال اشاره دارد و عموماً بهصورت درصدی بیان میشود. همانطور که پیشتر گفتیم نیز، ارزش بازار دنیای ارزهای دیجیتال تقریباً برابر با 941 میلیارد دلار تخمین زده میشود و ارزش بازار تتر نیز حدود 70 میلیارد دلار است.
برای محاسبه دامیننس تتر کافی است عدد 70 میلیارد را بر 941 میلیارد دلار تقسیم کرده و در 100 ضرب کنیم. با انجام این کار، خواهیم دید که دامیننس تتر در زمان نوشتن این مقاله برابر با 7.43 درصد است. با توجه به ارزش بازار 420 میلیارد دلاری بزرگترین ارز دیجیتال جهان، دامیننس بیت کوین نیز برابر با 44.63 درصد محاسبه میشود.
نمودار لحظهای تکنیکال دامیننس تتر
در ادامه نمودار لحظهای دامیننس تتر را مشاهده میکنید. توجه داشته باشید که این نمودار از سایت تریدینگ ویو (TradingView) گرفته شده است.
تفاوت دامیننس تتر با دامیننس بیت کوین چیست؟
دیدیم که دامیننس تتر به نسبت بین ارزش بازار این توکن در مقابل ارزش بازار کل ارزهای دیجیتال اشاره دارد، در حالی که دامیننس بیت کوین، نسبت میان ارزش بازار بیت کوین در مقابل کل بازار را میسنجد. بدین ترتیب، دامیننس تتر برای محاسبه تأثیر و سلطه توکن تتر بر بازار ارزهای دیجیتال کاربرد داشته، در حالی که دامیننس بیت کوین برای بررسی وضعیت رابطه میان بیت کوین و آلتکوینها استفاده میشود.
در حقیقت، بررسی هر دو معیار میتواند دید بسیار خوبی نسبت به وضعیت بازار بهدست دهد. در ادامه سناریوهایی که این دو معیار میتوانند ایجاد کنند را بررسی خواهیم کرد.
تحلیل دامیننس تتر
با اینکه در دنیای ارزهای دیجیتال استفاده از دو روش تحیل فاندامنتال و تکنیکال رواج بسیار زیادی دارد، اما بخش بزرگی از تریدرها و سرمایهگذاران ترجیح میدهند تا به تحلیل تکنیکال و بررسی نمودارهای مربوط به یک ارز بپردازند. بر این اساس، تحلیل نمودار دامیننس تتر یا بیت کوین نیز یکی از رایجترین و محبوبترین روشها برای شناسایی و پیشبینی روند بازار ارزهای دیجیتال شناخته میشود.
باید توجه داشت که بررسی نمودار دامیننس تتر بهتنهایی نتیجه خاصی بدست نمیدهد و برای کسب نتیجه بهتر از تحلیل این نمودار، بهتر است آن را در کنار دامیننس بیت کوین بررسی کنیم. بدین ترتیب، چهار سناریو را میتوان برای این دو معیار متصور شد:
- افزایش دامیننس تتر و کاهش دامیننس بیت کوین
- کاهش دامیننس تتر و افزایش دامیننس بیت کوین
- افزایش دامیننس تتر و افزایش دامیننس بیت کوین
- کاهش دامیننس تتر و کاهش دامیننس بیت کوین
در ادامه این چهار سناریو را بررسی خواهیم کرد.
تأثیر دامیننس تتر بر قیمت بیت کوین
برای درک و استفاده بهتر از دامیننس تتر یا بیت کوین، باید بدانید که دامیننس میتواند معیاری برای شکل فعلی دارایی تلقی شود؛ به بیان دیگر، اگر دامیننس تتر افزایش یابد، یعنی بیشتر افراد در حال خرید تتر و تبدیل داراییهای خود به این ارز دیجیتال هستند. در مقابل، کاهش دامیننس بیت کوین نیز میتواند نشان از کاهش خرید این ارز توسط سرمایهگذاران باشد.
بدین ترتیب، به اولین سناریوی ممکن میان دامینس تتر و بیت کوین میرسیم؛ حالتی که دامیننس تتر افزایش و دامیننس بیت کوین کاهش مییابد. از این رخداد میتوان حدس زد که سرمایهگذاران در حال تبدیل بیت کوینهای خود به تتر هستند. این اتفاق میتواند ناشی از ریزش قیمت بیت کوین باشد، در این حالت تریدر بیت کوینهای خود را به تتر تبدیل میکنند تا از ضرر بیشتر جلوگیری کنند. البته این رخداد میتواند در پایان یک روند صعودی و در راستای کسب سود نیز رخ دهد.
در مقابل، کاهش دامیننس تتر در برابر افزایش دامیننس بیت کوین را داریم که میتواند نشان از افزایش نرخ تبدیل تتر به بیت کوین باشد؛ یعنی در این حالت، تریدرهای بیشتری تترهای خود را به بیت کوین تبدیل میکنند. این اتفاق نیز میتواند بهدلیل افزایش قیمت بیت کوین نسبت به دلار رخ دهد که طی آن تریدرها سعی دارند با تبدیل داراییهای خود به بیت کوین، از افزایش قیمت آن کسب سود کنند.
در حالت سوم، هر دو دامیننس تتر و بیت کوین در حال افزایش خواهند بود که رخداد بسیار نادری است! در این حالت، مجموع دامیننس سایر ارزهای دیجیتال (آلت کوینها) روند کاهشی خواهند داشت که نشان از ریزش قیمت این ارزهاست.
در آخر نیز ممکن است هر دو دامیننس تتر و بیت کوین روند کاهشی داشته باشند که نشاندهنده افزایش نرخ تبدیل این دو ارز به سایر ارزهای دیجیتال است.
تأثیر USDT.D بر قیمت آلت کوینها
همانطور که دیدیم، بررسی رابطه میان دامیننس تتر و دامیننس بیت کوین میتواند درک نسبتاً درستی از وضعیت بازار بدست داده و شرایط را برای پیشبینی رفتار بازار و اتخاذ تصمیمات درست فراهم کند؛ به همین ترتیب، میتوان رابطه میان دامیننس تتر در مقابل دامیننس آلت کوینها را نیز بررسی کرد.
درست مانند رابطه میان دامیننس تتر و بیت کوین، برای تحلیل رابطه میان دامیننس تتر و آلت کوینها نیز میتوان چهار سناریو در نظر گرفت:
- افزایش دامیننس تتر و کاهش دامیننس آلت کوینها
- کاهش دامیننس تتر و افزایش دامیننس آلت کوینها
- افزایش دامیننس تتر و افزایش دامیننس آلت کوینها
- کاهش دامیننس تتر و کاهش دامیننس آلت کوینها
در حالت اول و با توجه به افزایش دامیننس تتر در برابر کاهش دامیننس آلت کوینها میتوان حدس زد که آلت کوینها روند کاهشی گرفتهاند و تریدرها سعی دارند با تبدیل آلت کوینهای خود به تتر، از ضرر جلوگیری کنند. البته این رویداد را میتوان در آخر یک بازار گاوی برای آلت کوینها و در راستای کسب سود نیز مشاهده کرد.
در سناریوی دوم نیز، روندی دقیقاً مخالف سناریوی اول در حال رخ دادن است که طی آن، تریدرها در حال تبدیل تترهای خود به آلت کوینها هستند. این رویداد میتواند ناشی از افزایش قیمت آلت کوینها بوده یا نویدبخش شروع یک روند صعودی باشند.
در حالتی که هر دو دامیننس تتر و آلت کوینها رو به افزایش باشند، دامیننس بیت کوین رو به کاهش خواهد بود. این رخداد بسیار نادر است و ممکن است در فصل آلت کوینها یا Alt Season مشاهده شود.
در نهایت نیز ممکن است هر دو دامیننس تتر و آلت کوینها رو به کاهش باشند که نشان از افزایش دامیننس بیت کوین است؛ در این حالت بازار آلت کوینها در حال کوچکشدن بوده و افراد در حال خرید بیت کوین با استفاده از تتر هستند.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم ضمن ارائه تعریفی از تتر و مقوله دامیننس، نحوه استفاده و تحلیل نمودار آن را نیز بررسی کنیم. شایان ذکر است که برای کسب نتیجه بهتر از تحلیل نمودار تتر، بیت کوین یا آلت کوینها، بهتر است از اندیکاتورهای رایج تحلیل تکنیکال و چارتبندی استفاده کنید؛ مواردی نظیر میانگینهای متحرک، خط روند و…
همچنین باید توجه داشت که نباید تنها به نتایج حاصل از تحلیل نمودار دامیننس تتر یا هر ارز دیگری اتکا نمود. تحلیل بازار ارزهای دیجیتال مقوله پیچیدهای است و تکیه به یک عامل موثر بر بازار برای تصمیمگیری چندان درست نیست و عموماً به نتایج و تصمیمات اشتباه ختم میشود. پس بهتر است در کنار استفاده از نمودار دامیننس تتر و سایر ارزها، به سایر نمودارها یا عوامل موثر بر بازار ارزهای دیجیتال نیز توجه داشته باشید.