کپی تریدینگ چیست؟

اگر یک تریدر تازهکار هستید و هنوز دانش و تخصص خاصی درخصوص خریدوفروش رمزارزها و تحلیل بازار کریپتوکارنسی ندارید، به احتمال بسیار زیاد کپی تریدینگ میتواند شما را در مسیر کسب سود بیشتر و کنترل ریسک و ضررهای احتمالی، در آغاز کار یاری کند.
در این روش شما راه یک تریدر قدیمی و حرفهایتر را دنبال میکنید و در سود و ضرر او شریک هستید. هرچند در بازارهای مالی همه چیز نسبی است و دوری صددرصدی از ضرر یا کسب سود قطعی حتی برای حرفهایترین افراد نیز تصوری دور از ذهن است، اما قطعا تریدرهای قدیمیتر ارز دیجیتال بهدلیل تجربهای که در بازار دارند از یک تازهکار موفقتر خواهند بود. پس میتوان گفت کپی تریدینگ برای افرادی که با تکنیکهای ترید در بازار رمزارزها آشنایی چندانی ندارند یا کسانی که زمان کافی برای تریدهای روزانه ندارند، یک استراتژی معاملاتی کارآمد به حساب میآید.
اما کپی تریدینگ چیست؟ در این مقاله سیتکس به بررسی چیستی این مفهوم، روشهای انجام آن و مزایا و معایب این استراتژی پرداختهایم؛ با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
کپی تریدینگ چیست؟
در استراتژی معاملاتی کپی تریدینگ (Copy Trading)، شما باید به پلتفرمهایی که این خدمات را ارائه میدهند مراجعه کرده و یک تریدر را باتوجه به پروفایلش (تاریخچه معاملات) که میزان سود و زیان معاملات او را نشان میدهد، انتخاب کنید. سپس سبک معاملاتی این تریدر را عینا در حساب کاربری خود کپی میکنید و معاملات شما بهطور خودکار و کاملا مشابه با معاملات این شخص انجام میگیرد. به بیان سادهتر حساب کاربری خود را به حساب او متصل میکنید. به این روش معاملاتی در اصطلاح معاملات رونوشت نیز گفته میشود و میتوان آن را تکثیر استراتژی معاملات ارز دیجیتال از یک حساب کاربری به حسابهای دیگر معنی کرد.
علاوهبر Copy Trading خودکار، افرادی که زمان بیشتری برای ترید کردن دارند میتوانند با دنبال کردن معاملات تریدر موردنظر بهصورت دستی معاملاتی کاملا مشابه با او انجام دهند. مسلما در این روش شما سود و زیان تریدری که انتخاب کردهاید با تریدر منتخب خود برابر هستید؛ به این شکل که وقتی او در سود است پوزیشن معاملاتی شما نیز در سود خواهد بود، این شرایط هنگام ضرر نیز بههمین منوال پیش میرود.
تریدرهای موفق درازای ارائه روشهای معاملاتی خود به دیگران مبلغی را بهعنوان دستمزد دریافت میکنند که به آن حق اشتراک گفته میشود و اغلب بهصورت ماهیانه باید پرداخت گردد. بسیاری کارشناسان معتقدند که برای کسب سود بیشتر و جلوگیری از ضرر یا کنترل ریسک، بهتر است چند تریدر را بهصورت همزمان برای این استراتژی انتخاب کنید. توجه داشته باشید که گاهی ممکن است تریدر موفق درواقع یک ربات تریدر یا ربات معاملهگر باشد.
انواع کپی تریدینگ
همانطور که اشاره شد استراتژی کپی تردینگ به دو روش خودکار و غیرخود کار (دستی) انجام میگیرد.
- خودکار: شخص تمامی استراتژیهای تریدر موردنظر را در حساب کاربری خود کپی کرده یا بهعبارت سادهتر حسابش را به حساب تریدر دیگری متصل میکند. سپس تمامی معاملات آن تریدر عینا توسط حساب او نیز بهصورت خودکار انجام میشود (بهواسطه ربات تریدر).
- دستی: در این روش شخص پوزیشنهای معاملاتی تریدر موردنظر را رصد کرده و موبهمو آنها را انجام میدهد. بنابراین نسبت به روش خودکار زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
مراحل کپی تریدینگ
- در ابتدا یکی از پلتفرمهایی که خدمات کپی تریدینگ را ارائه میدهند را انتخاب کرده و یک حساب کاربری ایجاد کنید.
- در مرحله بعد باید انتخاب کنید که چه میزان از سرمایه خود را میخواهید وارد این استراتژی کنید.
- پس از آن باید طبق یک API مشخص کنید که میخواهید چه فرایندهایی انجام دهید و دستورالعملهای کلی موردنظر خود را مشخص کنید (برای مثال کپی تریدینگ خودکار انجام شود یا دستی).
- اگر روش خودکار را انتخاب میکنید باید یک ربات معاملهگر یا تریدر نیز انتخاب کنید.
- در مرحله آخر نیز تریدر یا ربات تریدر مورد نظر را انتخاب کرده و به حساب کاربری او متصل شوید.
API چیست؟ Application Programming Interface که به اختصار API گفته میشود، یک رابط برنامهنویسی یا مجموعهای از پروتکلها و ابزارها برای ایجاد نرمافزار جدید است. بهطور کلی API روشهای تعامل بخشهای مختلف هر نرمافزار و اینکه هر بخش از چه دادههایی استفاده کند یا چه فرایندی را انجام دهد را تعیین میکند.
وبسایتهای مطرح کپی تریدینگ
- وبسایت eTORO
- وبسایت IO
- وبسایت Shrimpy
- وبسایت Cinematics
- وبسایت 3Commas
- وبسایت Binance
- وبسایت Pionex
مزایا و معایب کپی تریدینگ چیست؟
کپی تریدینگ نیز همچون سایر استراتژیهای معاملاتی در کنار مزایایی که دارد قطعا نواقص یا معایبی نیز خواهد داشت.
مزایای کپی تریدینگ
- برای معاملهگران تازهکار بسیار مناسب است
- کسب سود بیدردسر و بدون داشتن دانش تخصصی یا نیاز به تحلیل دقیق
- یک استراتژی منفعل بدون نیاز به وقت و انرژی زیاد
- یادگیری معاملات حرفهای و کسب تجربه بهواسطه تریدرهای موفق
- تنوع در سرمایهگذاری و معاملات
- پشتیبانی از طیف گسترده رمزارزها
برخی پلتفرمهای کپی تریدینگ به کاربران نسخه دمو (Demo) ارائه میدهند تا از طریق آن بدون نیاز به پرداخت هزینه آزمون و خطا انجام دهند و درصورت تمایل وارد فرایند اصلی شوند.
معایب کپی تریدینگ
- ریسک اطمینان صددرصدری به تریدر
- ریسک اشتباهات تریدر
- عدم آگاهی کافی نسبت به تریدر
- سختیهای انتخاب تریدر مناسب
- اتکای بیش از حد به شخص دیگر در سرمایهگذاری
- پرداخت دستمزد به تریدر (گاهی بیشتر از سود دریافتی)
- ریسک تنظیمات نادرست حساب کپی تریدینگ (گاهی ضررهای هنگفتی وارد میکند)
- قراردادن مدیریت سبد سرمایه در اختیار شخص دیگر
- ریسک بالا برای سرمایههای اندک در معاملات بزرگ
ربات کپی تریدینگ چیست
ربات تریدر یا ربات معاملهگر (Trader Bot)، یک سیستم نرمافرازی است که مستقل از یک انسان میتواند معاملات ارز دیجیتال را انجام دهد. تمامی فرایندهای انجام شده توسط این رباتها بهواسطه دستورهایی که به آنها داده میشود (کدهای برنامهنویسی یا تنظیمات)، انجام میگیرند. سود و ضرر معاملات انجام شده توسط این نرمافزارها نیز بهطور کلی به تنظیماتی که دارنده ربات برای او انجام داده است بستگی دارد. برخی رباتهای تریدر قابلیت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را نیز براساس کدنویسیشان ارائه میدهند.
بهدلیل آنکه رباتها میتوانند شبانهروزی و بدون وقفه معاملات ارز دیجیتال را انجام دهند یا قابلیت اجرای معاملات متعدد در مدت زمان کوتاه را دارند، در بحث کپی تریدینگ برخی از تریدرهای موفق ترجیح میدهند تنظیماتی دقیق را برای یکی از این رباتها انجام داده و استراتژی معاملاتی خود را از این طریق اشتراکگذاری کنند.
همچنین کسانی که قصد تقلید از یک روش تریدینگ را بهطور خودکار دارند، نیاز به یک ربات تریدر خواهند داشت تا بهجای آنها معاملات را کپی کند.
مقایسه میرور تریدینگ و کپی تریدینگ
کپی تریدینگ درواقع از دل میرور تریدینگ (Mirror Trading) بیرون آمده است و کسی که این استراتژی را استفاده میکند، در واقع سبک معاملاتی یک تریدر دیگر را تقلید میکند. اما این دو روش تفاوت کوچکی با یک دیگر دارند.
در کپی تریدینگ، شخص بهطور صددرصدی و بدون هیچ تصمیمگیری خاصی معاملات تریدر مورنظر خود را تقلید میکند. اما کسی که از استراتژی معاملاتی میرور تریدینگ استفاده میکند، بهطور کامل روشهای معامله یک تریدر موفق را بررسی میکند و با کمی تحلیل بهترین روشهای آن را انتخاب کرده و انجام میدهد. استفاده از این روش مستلزم صرف زمان بیشتر بهنسبت کپی تریدینگ است و قطعا کمی دانش تحلیلی نیز برای تشخیص معاملات بهتر و دقیقتر نیاز دارد.
مقایسه سوشال تریدینگ و Copy Trading
درحال حاضر شبکههای ارتباطی موسوم به سوشال تریدینگ (Social Trading) راهاندازی شده است. در این بسترها تریدرهای موفق از استراتژیهای معاملاتی و تجربیات موفق و ناموفقشان میگویند. کسی که سبک سوشال تریدینگ را برای انجام معاملات خود انتخاب میکند، درواقع نوعی کپی تریدینگ انجام میدهد، با این تفاوت که خودش بهدنبال بهترین استراتژی درشبکههای ارتباطیاش با تریدرها میگردد. اما درنهایت با استراتژی کپی تریدینگ، معاملات دیگران را تقلید میکند.
چطور یک تریدر خوب را برای کپی تریدینگ انتخاب کنم؟
برای انتخاب یک تریدر موفق جهت اجرای استراتژی کپی تریدینگ براساس معاملات او باید به برخی معیارها توجه داشته باشید.
- عمر حساب کاربری: هرچه مدت ایجاد حساب کاربری یک تریدر بیشتر باشد، یعنی موفقتربوده و میتواند اعتبار بیشتر او را نشان دهد.
- Drawdown: این معیار نشاندهنده میزان ضرر یک تریدر است و قطعا یکی از مهمترین معیارها برای انتخاب بهترین تریدر خواهد بود؛ زیرا میزان ریسک تقلید از این تریدر را نشان میدهد.
- Profit Factor: این معیار میزان سودآوری حساب کاربری تریدر را نشان میدهد. بدون شک کسانی که تازه وارد بازار رمزارزها شدهاند علاقه بسیاری به کسب سودهای کلان در همان ابتدای کار دارند، بنابراین بیشترین توجه را به میزان سود کسب شده توسط حساب کاربری تریدر خواهند داشت. (نباید به این موضوع دقت صددرصدی شود و تمام معیارها را بررسی کنید)
- تعداد حسابهای متصل به حساب تریدر: این معیار نیز میتواند بیانگر موفقیت تریدر باشد که توانسته افراد بسیاری را برای تقلید از استراتژیهای معاملاتیاش جذب کند. درواقع اعتبار حساب او بالاست.
- موجودی حساب: میزان سرمایهای که تریدر در حساب خود برای انجام معاملات ذخیره کرده است، میزان اطمینانش نسبت به استراتژیها و پوزیشنهای معاملاتیاش را نشان میدهد. (برای بررسی این معیار باید میزان دارایی کپی تریدرها را از دارایی تریدر اصلی تفکیک کنید)
برخی حسابهای کاربری یا تریدرهایی که اجازه استفاده از استراتژی معاملاتیشان را به سایر تریدرها میدهند، این امکان را با رعایت برخی شرایط فراهم میکنند یا بهعبارت سادهتر برای کپی تریدرها، شرایط تعیین میکنند.
- حداقل مدت زمان سرمایهگذاری: در این شرط تریدر مشخص میکند که دوره سود دهی استراتژی یا پوزیشن معاملاتیاش، برای مثال ۵ روز است و سرمایهگذار باید در این مدت صبور باشد تا سود معامله یا ضرر آن مشخص شود (Period). قبل از این ۵ روز قطع کردن اتصال حسابش با حساب تریدر (انصراف از شراکت) مستلزم پرداخت جریمه خواهد بود.
- حداقل سرمایه: برخی تریدرها باتوجه به ریسک پوزیشن و تحلیلشان از سود حدی برای حداقل سرمایهگذاری تعیین میکنند و با مبلغ کمتر یا شاید بیشتر از آن، امکان مشارکت در پوزیشن معاملاتی یا تقلید از آن وجود ندارد.
- میزان درصد مشارکت در سود: برای استفاده از استراتژی معاملاتی تریدرهای موفق باید درصدی از سود خود را به آنها بدهید. این میزان سود در همان ابتدای کار مشخص میشود و با کم و زیاد شدن مبلغ سود حاصل شده از معامله، تغییر نخواهد کرد.
آیا کپی تریدینگ روش خوبی است؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، کپی تریدینگ بهترین روش برای افراد مبتدی و تازهوارد است. این سبک معاملاتی روش نوینی نیست و از بازار بورس اوراق بهادار و فارکس به دنیا رمزارزها وارد شد.
توجه داشته باشید که ساده بودن این روش تریدینگ بهمنزله کسب شود قطعی و نبود ضرر در مسیر آن نیست. بهطور کلی تمامی روش های معاملاتی دارای دو لبه سود و ضرر هستند و هر دوی آنها حین انجام معاملات به یک اندازه محتمل هستند؛ بنابراین آسان بودن این روش نباید این حس را القا کند که قطعا سودآور خواهد بود.
فراموش نکنید در هر جایی که نامی از سرمایهگذاری و کسب سود در میان باشد، کلاهبرداران نیز آنجا خواهند بود. درحال حاضر وبسایتهای متعددی با هدف کلاهبرداری وارد این حوزه شدهاند و انتخاب یک وبسایت معتبر یکی از مهمترین نکات برای اجرای استراتژی معاملاتی Copy Trading است.
در آخر اینکه بسیاری از وبسایتهای کپی تریدینگ همچون سایر پلتفرمهای خدمات رمزارزی به دلیل وجود تحریمهای اقتصادی علیه کشور ما، به کاربران ایرانی خدمات ارائه نمیدهند. بنابراین هنگام انتخاب پلتفرم به این نکته نیز باید توجه ویژه داشته باشید.