
یکی از مواردی که در بررسی و تحلیل شبکههای بلاکچین و انواع ارز دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد، پارامتری به نام میزان «سختی شبکه» است. سختی شبکه فاکتوریست که به منظور ثابت نگه داشتن زمان ایجاد یک بلاک جدید در شبکه بلاکچین به وجود آمده است.
با استفاده از سختی شبکه با افزایش یا کاهش میزان ماینرها در شبکه، تغییری در مدت زمان استخراج بلاک جدید و اضافه شدن آن به زنجیره به وجود نخواهد آمد و شبکه دارای انعطاف و ثبات بیشتری خواهد شد.
در این مقاله از سیتکس سعی داریم تا به توضیح کاملی از سختی شبکه بیت کوین و ارتباط آن با میزان هشریت شبکه بپردازیم. با ما تا انتهای مطلب همراه باشید…
فهرست عناوین
منظور از سختی شبکه بیت کوین چیست؟
سختی شبکه بیت کوین یک عامل کنترلکننده است که برای ثابت نگهداشتن زمان استخراج بلاکهای جدید زنجیره به وجود آمده است. سختی شبکه بیت کوین (Difficulty) هر دو هفته یک بار تغییر میکند تا استخراج بلاکهای جدید بهطور میانگین، هر 10 دقیقه یک بار انجام گیرد.
در مدت دو هفته حدود دو هزار و شانزده بلاک جدید به زنجیره بلاکچین بیت کوین اضافه میشود که با توجه به زمان ثابت 10 دقیقه برای ماینینگ بیت کوین، این تعداد بلاک نیازمند بیست هزار و صد و شصت دقیقه زمان برای استخراج خواهند بود.
سختی شبکه تأثیر زیادی بر میزان درآمدزایی از ارزهای دیجیتال داشته و توجه به آن برای تعیین و تخمین سودآوری یک شبکه بلاکچین در بازههای زمانی مختلف بسیار حائز اهمیت است.
این فاکتور مهم میتواند در میزان سود استیکینگ و پاداش حاصل از ماینینگ ارز دیجیتال و بسیاری از فعالیتهای درونشبکهای دیگر تغییر ایجاد کرده و به ما در انتخاب یک شبکه مناسب برای سرمایهگذاری کمک کند.
نمودار سختی شبکه بیت کوین
نمودار سختی شبکه بلاکچین بیت کوین نشانگر تغییرات سختی شبکه Bitcoin در طول زمان است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، در مجموع، سختی شبکه بیت کوین از زمان شروع فعالیت این شبکه تا به امروز و با بالاتر رفتن تعداد ماینرهای آن بیشتر شده است.
در حال حاضر (زمان نگارش مقاله) سختی شبکه بیت کوین در 724034 اٌمین بلاک از زنجیره آن معادل با T 27.97 است. معمولاً میزان سختی شبکه بیت کوین با علامت T نمایش داده میشود.
شما میتوانید سختی شبکه امروز بیت کوین و سایر ارزهای قابل استخراج را در سایتهای مختلف ایرانی و خارجی از جمله btc.com یا کوینوارز مشاهده کنید.
نحوه محاسبه سختی شبکه بیت کوین
روش محاسبه سختی شبکه بیت کوین به این صورت است که در پایان هر دو هفته و استخراج 2016 بلاک جدید، مجموع زمان حل شدن معمای هش برای این 2016 بلاک را تقسیم بر زمان استخراج پیشفرض (10 دقیقهای به ازای هر بلاک = 20160 دقیقه برای بلاکهای دو هفته گذشته) میکنیم.
عدد بدست آمده نشاندهنده بیشتر یا کمتر بودن زمان استخراج بلاکها نسبت به زمان پیشفرض ماین بیت کوین خواهد بود. اگر این عدد بیشتر از 1 باشد به این معنی است که ماینرها با سرعت بیشتری به استخراج بیت کوین پرداختهاند و اگر این عدد کمتر از 1 باشد یعنی ماینرها بیش از 10 دقیقه زمان برای حل معمای هش نیاز داشتهاند.
در حالت اول (عدد بالاتر از 1) سختی شبکه افزایش یافته و در حالت دوم (عدد کمتر از 1) سختی شبکه بیت کوین کاهش پیدا خواهد کرد. این تخمین و پیشبینی سختی شبکه بیت کوین برای مدت زمان دو هفته ثابت باقی خواهد ماند و در پایان این مدت مجدداً توسط شبکه بررسی شده و در صورت نیاز تغییر خواهد کرد.
تحلیل نمودار و کاربرد دامیننس بیت کوین
علت سختی شبکه بیت کوین
علت تغییر سختی شبکه (درجه سختی حل معمای هش برای استخراج بلاک جدید توسط ماینرها)، ثابت نگه داشتن زمان استخراج بلاک جدید در شبکه و کنترل قیمت و عرضه و تقاضا در شبکه بیت کوین است.
این معیار برای شبکههای بلاکچینی که با الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof of Work) کار میکنند، کاربرد دارد. تغییر سختی شبکه فرآیند استخراج را عادلانهتر کرده و همچنین به ثبات شبکه و ارزش آن نیز کمک میکند.
این فاکتور حدوداً هر دو هفته یکبار و با توجه به تعداد ماینرهای فعال در شبکه بیت کوین تغییر میکند تا زمان لازم برای اضاف کردن بلاک جدید به زنجیره روی 10 دقیقه ثابت باقی بماند و بلاکها با ریتم ثابتی استخراج شوند.
تابع هش چیست و هش ریت چه معنایی دارد؟
تابع هش یا معمای هش یک مسأله ریاضی و محاسباتی است که ماینرها برای استخراج و ایجاد بلاک جدید و اضافه کردن آن به زنجیره بلاکچین به آن نیاز دارند. هر ماینر یا استخراجکننده فعال در شبکه درواقع به دنبال حل تابع هش، با بررسی تعداد بسیار زیادی از هشهای احتمالی است تا بتواند با اول شدن در این مسابقه، پاداش حل معمای هش را از شبکه بلاکچین دریافت کند.
هش ریت (Hash Rate) نیز میزان هش مورد بررسی توسط یک ماینر در مدت یک ثانیه است و با علامت H/S نمایش داده میشود. هرچه ماینرها دارای نرخ هش بالاتری باشند، شانس بیشتری برای حل معمای هش و دریافت پاداش استخراج خواهند داشت.
ارتباط سختی شبکه بیت کوین و هش ریت
هرچه سختافزارهای قویتر با هشریت بالاتر وارد عرصه استخراج شده و در شبکه بیت کوین به ماینینگ بپردازند، سرعت استخراج بلاکهای جدید در شبکه نیز افزایش یافته و در نتیجه سختی شبکه افزایش پیدا میکند. در واقع سختی شبکه بیت کوین با هشریت ماینرهای این شبکه ارتباطی مستقیم دارد.
سختی شبکه بیت کوین چه چیزی را نشان میدهد؟
سختی شبکه بیت کوین برایندی از تعداد و قدرت ماینرهای فعال این شبکه را به ما نشان میدهد و همچنین نشاندهنده میزان رقابت بین استخراجکنندگان این شبکه نیز است. هرچه شبکه و فرآیند استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال در آن بین کاربران محبوبیت بیشتری پیدا کند، سختی شبکه نیز بیشتر خواهد شد.
آموزش 8 روش سرمایهگذاری با بیت کوین رایگان
کدام ارزهای دیجیتال سختی شبکه دارند؟
علاوه بر بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگری نیز وجود دارند که از فاکتور کنترلی سختی شبکه استفاده میکنند. در ادامه برخی از مهمترین ارزهای دیجیتال قابل استخراج و دارای سختی شبکه را مشاهده میکنید.
✔ بیت کوین Bitcoin (BTC)
بیت کوین بهعنوان اولین ارز دیجیتال جهان و البته محبوبترین شبکه بلاکچین ارز دیجیتال، تا به امروز توانسته است تا ماینرها و کاربران زیادی را جذب خود کرده و به مشارکت در این پروژه تشویق نماید. سختی شبکه بیت کوین در حال حاضر T 27.97 است و در حال افزایش است.
✔ اتریوم Ethereum (ETH)
اتریوم دومین ارز محبوب پس از بیت کوین است که ماینرهای زیادی به استخراج آن علاقهمندند. سختی شبکه اتریوم در حال حاضر P 12.66 است که نمودار تغییرات آن را در ادامه مشاهده میکنید:
✔ لایتکوین Litecoin (LTC)
لایت کوین به نقره ارزهای دیجیتال معروف است و مانند بیت کوین یک شبکه پرداخت متنباز با استفاده از ارزهای دیجیتال است. سختی شبکه ارز دیجیتال لاین کوین در امروز برابر با M 13.22 است که رشد آن در نمودار تغییرات سختی آن مشخص است:
✔ مونرو Monero (XMR)
مونرو یکی از ارزهای دیجیتال امن و اصطلاحاً «پیگیر گریز» است که میتوان با استفاده از آن تراکنشهای کاملاً ناشناس انجام داد. سختی شبکه ارز دیجیتال مونرو در حال حاضر G 356.58 است که در چارت زیر آن را مشاهده میکنید:
✔ زیکَش Zcash (ZEC)
پروژه زیکَش یک فورک از بیت کوین است که از سال 2016 شروع به فعالیت کرده اما از دید کارشناسان ارز دیجیتال و بلاکچین، در صورت داشتن بهبودهای فنی و توسعه بیشتر، آینده بسیار درخشانی خواهد داشت. سختی شبکه زیکَش در زمان حال برابر با M 82.91 است که در ادامه روند تغییرات آن را مشاهده میکنید:
✔ هورایزِن Horizen (ZEN)
هورایزن یا همان زِنکَش سابق، یک ارز دیجیتال است که با هدف افزایش مقیاسپذیری و امنیت در فضای بلاکچین ایجاد شد. سختی شبکه هورایزِن برای استخراج در امروز معادل با M 24.53 است که در تصویر زیر نمودار تغییرات یک ساله آن را میبینید:
علاوه بر ارزهای دیجیتال نام برده شده در بالا، ارزهای دیگری نیز دارای سختی شبکه هستند؛ از جمله اتریوم کلاسیک، دَش، بیم، راوِنکوین، گرین و …
اهمیت سختی شبکه بیت کوین
تاثیر سختی شبکه بیت کوین بر قیمت این ارز دیجیتال بسیار بالا است. اگر در شبکه بیت کوین و هر شبکه بلاکچین دیگر، سختی شبکه تغییر نمیکرد و میزان ثابتی بود؛ با افزایش تعداد استخراجکنندگان شبکه، احتمال حل معمای هش در مدت زمان کمتر از 10 دقیقه بیشتر شده و تعداد بلاکهای ماین شده به مرور افزایش مییافت.
این امر ریتم پیشبینی شده استخراج بلاک و فعالیت شبکه را برهم زده و پایداری شبکه را نیز زیر سوال میبرد که در نهایت باعث بیثباتی این ارز دیجیتال و کاهش قیمت آن در مدتی اندک میشد.
این مکانیزم کنترلی یکی از مهمترین و البته جذابترین پیشبینیهایی است که توسط سازنده و بنیانگذار بیت کوین برای ماندگاری و عمومی شدن این شبکه بلاکچین محبوب درنظر گرفته شده است.
امیدواریم از این مقاله سیتکس استفاده لازم را برده باشید.