شاخص فاندامنتال FCAS و کاربرد آن در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال

شاخص فاندامنتال FCAS ارز دیجیتال یکی از معیارهای مهم و کلیدی برای انتخاب پروژههای ارز دیجیتال و سرمایهگذاری در آنها است که همواره توسط تحلیلگران و معاملهگران این بازار مورد استفاده قرار میگیرد.
این فاکتور تحلیلی، از ترکیب دادههای متنوعی از رفتار ارزها و کاربران موجود در شبکههای بلاکچین آنها در طول زمان بدست میآید و بیانگر میزان سلامت آن شبکه است. این شاخص دارای 6 رتبهبندی مختلف است که میزان موفقیت و عملکرد هر ارز دیجیتال با یک رتبه FCAS مشخص میشود.
این شاخص به همراه نمودار تغییرات آن در سایتهای مختلفی از جمله Coinmarketcap و Tokensight به کاربران نمایش داده میشود تا بتوانند انتخاب دقیقتر و آگاهانهتری در سرمایهگذاریهای خود داشته باشند. در این مقاله از سیتکس، درباره شاخص فاندامنتال FCAS و کاربرد آن در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال خواهید خواند.
فهرست عناوین
شاخص فاندامنتال FCAS چیست؟
FCAS (Fundamental Crypto Asset Score) یک شاخص و رتبه فاندامنتال است که برای هر ارز دیجیتال بهطور مجزا تعیین شده و بههمراه اطلاعات مهم و کلیدی دیگر در سایتهای مختلف به کاربران ارائه میشود.
برآیند این اطلاعات متنوع، رتبهبندی فاندامنتال یا Rating آن را تشکیل میدهد که بسته به نمره فاندامنتالِ هر ارز یکی از رتبههای S، A، B، C یا F خواهد بود.
انواع رتبهبندی در شاخص فاندامنتال FCAS
توجه به درجهبندیهای FCAS در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال تأثیر زیادی دارد. شاخص فاندامنتال دارای پنج درجه یا رنک مختلف است که به نسبت امتیاز آن ارز مشخص میشود.
امتیاز شاخص فاندامنتال FCAS عددی بین 0 تا 1000 است و هرچه این عدد بیشتر بوده و به 1000 نزدیکتر باشد، میزان سلامت آن ارز دیجیتال نیز بیشتر خواهد بود. در جدول زیر نحوهی تعیین Rating فاندامنتال را با توجه به نمره FCAS مشاهده میکنید:
نمره FCAS |
Health Rating |
|
900 تا 1000 | ایدهآل | S |
750 تا 899 | مطلوب | A |
650 تا 749 | قابل قبول | B |
500 تا 649 | نامطلوب | C |
0 تا 499 | متزلزل و آسیبپذیر | F |
علاوهبر این دستهبندیهای اصلی، در تعیین رتبه فاندامنتال ارزها از رتبهبندیهای میانی و نسبی دیگری مانند AA، A-، BB یا BBB نیز استفاده میشود که میزان دقیقتری از نمره FCAS را به کاربر نشان میدهد. البته شما میتوانید از نمودار تغییرات شاخص فاندامنتال نیز برای سنجش روند تغییر سلامت پروژههای ارزهای دیجیتال محبوب خود استفاده کنید.
عوامل تأثیرگذار در تعیین شاخص FCAS
همانطور که اشاره کردیم، شاخص فاندامنتال یا Fundamental Crypto Asset Score از دادهها و اطلاعات بسیار زیادی نتیجه میشود که این اطلاعات مربوط به مجموعه فعالیتهای توسعهدهندگان، کاربران و مشارکتکنندگان در شبکه آن ارز دیجیتال است.
بهطور کلی 3 نوع داده مختلف در تعیین FCAS ارز دیجیتال دخیل هستند که عبارتند از:
- User Activity یا فعالیت کاربر
- Developer Behavior یا رفتار توسعهدهندگان
- Market Maturity یا بلوغ بازار
همچنین در هر کدام از این دستهبندیها، اطلاعات متنوعی مورد بررسی قرار میگیرد. اطلاعات مورد بررسی در هر دسته از دادههای FCAS را در ادامه مشاهده میکنید:
فعالیت کاربر | رفتار توسعهدهنده | بلوغ بازار |
بهکارگیری پروژه | تغییرات کد | ریسک |
فعالیت شبکه | بهبودهای کد | عرضه پول |
مشارکت جامعه |
در ادامه هرکدام از دستهبندیهای اطلاعات مورد بررسی در FCAS را به شما معرفی میکنیم.
✅ فعالیت کاربر (User Activity)
دستهبندی «فعالیت کاربر» شامل مجموعهای از نتایج بدست آمده از رفتار کاربران یک پروژه خاص میشود که از دو فاکتور مهم زیر بدست میآید:
- Project Utilization یا نحوهی بکارگیری پروژه
- Network Activity یا فعالیت شبکه
معیار فاندامنتال هر ارز دیجیتال و پروژه با استفاده از بررسی دادههای مختلفی مانند موارد زیر بدست میآید:
- فعالیتهای موجود در یک شبکه بلاکچین خاص
- روشهای تجزیه در مواقع مناسب (برای مثال در قراردادهای هوشمند اتریوم)
- ردیابی و شناسایی معاملات و تراکنشها با استفاده از برچسبگذاری آدرس کیفپولها
- پروژهها
- قراردادها
- کاربران و سایر مشارکتکنندگان در شبکه
در تعیین شاخص FCAS برای نشانهگذاری همه آدرسهای فعال در یک شبکه از مدلهای آماری و اکتشافی استفاده میشود. بر اساس این طبقهبندی از آدرسهای کیفپول، فعالیت داخل شبکه “یک محاسبه قابل مقایسه” خواهد بود که بر فعالیتهای کیفپولهایی که توسط استیککنندگان، استخراجکنندگان، کاربران و سرمایهگذاران مورد استفاده قرار گرفتهاند، تمرکز دارد.
عوامل موثر در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال
فعالیت کاربر در شاخص فاندامنتال تأثیر بسیار زیادی دارد و با توجه به میزان استفاده از پروژه توسط انواع کاربران، عدمتاً در نقل و انتقالات داخل شبکهای و فراخوانی قراردادهای هوشمند، سنجیده میشود.
✅ رفتار توسعهدهنده (Developer Behavior)
رفتار توسعهدهنده در شاخص FCAS نشانگر میزان فعالیت مؤثر و کارآمد توسعهدهندگان یک شبکه بلاکچین یا پروژه ارز دیجیتال است.
معیار رفتار توسعهدهندگان، خود از سه فاکتور کوچکتر نتیجه میشود:
- Code Changes یا تغییرات کد
- Code Improvements یا ارتقا و بهبود کد
- Community Involvement یا مشارکت جامعه
این امتیاز با دریافت و بررسی رویدادها و اتفاقات رخ داده شده در کدها و منابع پروژهها از وبسایتها و سرویسهای معروفی مانند GitHub بدست میآید. معیارهای توسعهدهنده سنتی و فعالیت جامعه بسیار به یکدیگر شباهت دارند که این موضوع ما را وادار میکند تا برای بررسی و سنجش عمقی پروژهها به چیزی فراتر از تعهدات و فشارهای موجود نگاه بیاندازیم.
✅ بلوغ بازار (Market Maturity)
امتیاز بلوغ بازار در شاخص فاندامنتال پروژههای ارز دیجیتال از دو عامل مختلف زیر بدست میآید:
- Risk یا ریسک
- Money Supply یا عرضهی پول
این فاکتور از دو فاکتور قبل تأثیر کمتری در FCAS دارد اما سنجش آن به ما کمک میکند تا درصد احتمال سوددهی یک پروژه را در آینده پیشبینی کنیم. بلوغ بازار در واقع احتمال این که یک دارایی ارز دیجیتال در آینده بهطور مداوم سود قابل قبولی را از سناریوهای مختلف بازاری، با ترکیب ارزیابیهای ریسک بازار و تجزیه و تحلیل ثبات عرضه پول در پروژه فراهم کند را سنجیده و آن را در شاخص فاندامنتال لحاظ میکند.
هرچه روند و پروسه عرضه پول در یک شبکه ثبات کمتری داشته باشد و آدرسهای کمتری کنترل آن را در دست داشته باشند، ریسک شبکه بالاتر بوده و امتیاز بلوغ بازار نیز برای آن شبکه پایینتر خواهد آمد.
آشنایی با اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال
کاربرد شاخص FCAS در تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال
شاخص فاندامنتال ارز دیجیتال در تحلیل و آنالیز انواع پروژههای ارز دیجیتال استفاده میشود و معیار خوبی برای تعیین میزان سلامت شبکههای بلاکچین ارز دیجیتال است.
با استفاده از این پارامتر و رتبه میتوان پیشبینی و تخمین دقیقتری را نسبت به روند صعودی یا نزولی یک پروژه در درازمدت داشته باشیم و سرمایه خود را با ریسک کمتری در بازار ارزهای دیجیتال بکار بگیریم.
بهترین ارزهای دیجیتال با توجه به شاخص فاندامنتال FCAS
در حال حاضر (14 فوریه 2021)، با توجه به سایت TokenInsight، بالاترین رتبه فاندامنتال در ارزهای دیجیتال متعلق به ارزهای BTC، ETH، USDC، WBTC، UNI، AAVE و MKR است.
توجه کنید که هیچ ارزی رتبه فاندامنتال S را نداشته و بالاترین رتبه فاندامنتال در حال حاضر متعلق به بیت کوین با درجه AA است.
نحوه بررسی شاخص فاندامنتال FCAS در وب سایت Coinmarketcap
وبسایتهای مختلفی وجود دارند که اخبار و آمار و ارقام مرتبط با ارزهای دیجیتال را به کاربران منعکس میکنند از جمله این سایتها CoinMarketCap است. اضافهشدن شاخص FCAS در کوینمارکتکپ برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال بسیار مفید بوده و کاربران امکان دارند تا بسیار سریعتر به معامله و خرید و فروش بپردازند.
برای مشاهده نمره فاندامنتال یک ارز دیجیتال در سایت کوینمارکتکپ وارد سایت coinmarketcap.com شده و ارز مورد نظر خود را از میان لیست ارزهای موجود انتخاب کنید. پس از ورود به صفحه تحلیل ارز دیجیتال مورد نظرتان، گزینه rating را انتخاب کنید تا وارد قسمت رتبهبندی شوید. در این قسمت دو گزارش کامل از شاخص FCAS را با توجه به اطلاعات وبسایتهای تحلیلی SIMETRI و TokenInsight مشاهده خواهید کرد.
در این گزارشات، امتیاز فاندامنتال و رتبهبندی FCAS ارز مورد نظر خود را به همراه اطلاعات تکمیلی دیگر مانند:
- جزئیات امتیاز مربوط به گروه، پروژه و اکوسیستم
- نمودار تغییرات نمره فاندامنتال ارز مور دنظر
- نمودار خطی وضعیت شاخص فاندامنتال نسبت به سایر ارزهای دیجیتال
و بسیاری موارد دیگر مشاهده خواهید کرد.
شاخص فاندامنتال FCAS ارز دیجیتال
در این مقاله درباره شاخص فامدامنتال (FCAS) و نحوهی بدست آمدن آن برای پروژههای مختلف ارز دیجیتال صحبت کردیم و همچنین ارتباط آن را با تحلیل بازار ارزهای دیجیتال به شما توضیح دادیم.
همچنین آموزش مشاهده و استفاد از این امتیاز و رتبهبندی فاندامنتال را در سایت کوینمارکتکپ به شما آموزش دادیم تا بتوانید از آن در تحلیل بازار و پیشبینیهای خود برای انجام معاملات ارز دیجیتال بهره ببرید. امیدواریم تا از این مقاله سیتکس استفاده کافی را برده باشید.