
این مطلب پر است از عبارات گمراهکننده ارز دیجیتال که اگر در رابطه با آنها اطلاعات کافی نداشته باشید، قطعا هنگام انجام معاملات رمزارزی خود با چالشهای متعدد مواجه خواهید شد.
آیا تاکنون هنگام مطالعه پیرامون کریپتوکارنسیها با عبارت TRC20 مواجه شدهاید؟ بهنظر شما این عبارت با ERC20 چه تفاوتی دارد؟ یا اصلا ERC20 چیست؟ اگر این عبارات را دیده باشید قطعا در کنار آنها کلمات استاندارد، شبکه و عبارات توکن و تتر را نیز مشاهده کردهاید. بنابراین برای درک دقیق مفهوم TRC20 باید با این مفاهیم نیز آشنایی داشته باشید.
در پاسخ به سوال TRC20 چیست در یک جمله بهطور خلاصه میتوان گفت:
TRC20 یک استاندارد یا فهرست قوانین برای ساخت توکن در بستر بلاکچین ارز دیجیتال ترون است.
فهرست عناوین
استاندارد TRC20 چیست؟
استاندارد TRC20 یک فهرست از قوانین برای ساخت توکنهای مبتنی بر قرارداد هوشمند در شبکه بلاکچینی ترون است. بلاکچین ترون در ابتدا استاندارد توکنسازی TRC10 را معرفی کرد. هزینه ساخت توکن با این استاندارد بهنسبت استاندارد TRC20 بهمراتب پایینتر بود؛ اما TRC20 استانداری مناسب برای اجرای قراردادهای هوشمند است و بههمین دلیل در مدت زمانی کوتاه توانست جایگزین TRC10 شود.
استاندارد TRC20 شامل برخی قوانین لازمالاجرا و چند تابع یا قانون اختیاری است. هر پروژهای که قصد ایجاد توکن در بستر بلاکچین ترون را داشته باشد موظف به اجرای این قوانین است.
قوانین اجباری استاندارد TRC20
- Total Supply: تعداد نهایی توکنهای که قرار است پروژه روی بلاکچین ترون عرضه کند (تابع محدودیت عرضه)
- Balance Of: یک متغیر برای تعیین میزان موجودی هر آدرس کاربری
- Transfer: نحوه تخصیص توکنهای اولیه به کاربران
- Transfer From: امکان ارسال توکنها از یک آدرس به آدرسی دیگر
- Approve: تابعی برای بررسی میزان تراکنشها بهنسبت تعداد توکنهای عرضه شده (اعتبارسنجی تراکنشها قبل از تایید)
- Allowance: بررسی موجودی حساب کاربران قبل از انجام تراکنش برای تایید نهایی (درصورت کمبود موجودی تراکنش کنسل میشود)
قوانین اختیاری استاندارد TRC20
- Token name: نام توکن
- Symbol: نماد اختصاری توکن
- Decimal: میزان تقسیمپذیری توکن یا همان مقدار اعشار آن
مهمترین موارد استفاده از شبکه ترون
بلاکچین ترون (Tron) در سال ۲۰۱۷ توسط جاستین سان (Justin Sun) راهاندازی شد. این بلاکچین با هدف توزیع محتوا بهصورت غیرمتمرکز و با هزینه کمتر در عین حال با سرعت بیشتر، بهوجود آمد. ترون شباهتهای ساختاری متعددی به شبکه اتریوم داشت و بسیاری در آغاز به آن لقب قاتل اتریوم دادند.
الگوریتم اجماع این شبکه از نوع گواه اثبات سهام (Proof of Stake یا PoS) است. این الگوریتم بهنسبت الگوریتم اجماع بلاکچین اتریوم که از نوع گواه اثبات کار (Proof of Work یا PoW) است، بهمراتب کم هزینهتر و سادهتر انجام میگیرد. همچنین استفاده از این الگوریتم جهت تایید و اعتبارسنجی تراکنشها، سرعت انجام تراکنش در شبکه ترون در مقایسه با شبکه اتریوم را بهطور قابل توجهی افزایش داده است. (بازه زمانی تایید تراکنش و ایجاد بلاک در شبکه ترون حدود ۳۰ ثانیه و در شبکه اتریوم حدود ۱۵ ثانیه خواهد بود) کاهش زمان تایید تراکنش در شبکههای بلاکچینی همواره به کاهش کارمزد تراکنش ختم میشود؛ بنابراین ترون علاوهبر اینکه سرعت بیشتری نسب به اتریوم دارد، انجام تراکنش در بستر آن نیز از اتریوم بهمراتب ارزانتر خواهد بود.
شبکه ترون مانند اتریوم از قراردادهای هوشمند با زبان برنامهنویسی سالیدیتی (Solidity) پشتیبانی میکند. همچنین این شبکه یک ماشین مجازی دارد که به اختصار به آن TVM میگویند. جالب است بدانید ارز دیجیتال ترون (TRX) ابتدا یک توکن ERC20 در بستر بلاکچین اتریوم بود و یک سال پس از راهاندازی پروژه ترون (سال ۲۰۱۸) به بلاکچین اصلی پروژه منتقل شد.
بهطور کلی بلاکچین ترون که یک رمزارز بومی با نام و نماد اختصاری TRX نیز دارد، هدف خود را ایجاد یک بستر غیرمتمرکز، سریع، ارزان (شاید رایگان)، شفاف و همچنین متعهد در زمینه حقوق کپیرایت، بهمنظور اشتراکگذاری انواع محتوا در این شبکه از سراسر جهان اعلام کرده است. به عبارت دیگر ترون را میتوان یک شبکه اجتماعی بلاکچینی دانست.
الگوریتم اجماع چیست؟ میدانیم که شبکههای بلاکچینی بهطور صددرصدی غیرمتمرکز اداره میشوند. به این معنا که یک نهاد مرکزی این شبکهها را کنترل نمیکند و هدایت شبکه بهطور کامل در اختیار کاربران آن از سراسر جهان است که به آنها نود یا گره گفته میشود. مسئول انجام عملیاتهای مختلف در این شبکهها نیز همین کاربران هستند. آنها جهت انجام تمامی فرایندهای بستر بلاکچین باید با یکدیگر به اجماع برسند. الگوریتم اجماع سازوکاری است که هر شبکه برای اجماع و توافق نظر کاربران درنظر میگیرد. تایید تراکنشها و سایر عملیاتهای درون بلاکچینی از طریق این الگوریتمها صورت میگیرد.
هر شبکه بلاکچینی یک الگوریتم اجماع مخصوص بهخود دارد؛ اما معروفترین این الگوریتمها که عموما در شبکههای بلاکچینی مطرح استفاده میشوند، گواه اثبات کار (Proof of Work) یا همان عملیات معروف استخراج و گواه اثبات سهام (Proof of Stake) است.
توکن TRC20 چیست؟
توکن TRC20 به تمامی توکنهایی اطلاق میشود که از طریق ایجاد یک قرارداد هوشمند با زبان برنامهنویسی سالیدیتی، در بستر شبکه بلاکچینی ترون، ایجاد و عرضه شدهاند. اما برای درک بیشتر این مفهوم باید نگاهی به چیستی توکن بیاندازیم.
تفاوت توکن با کوین چیست؟
حتی بسیاری از فعالان قدیمی بازار رمزارزها نیز گاهی این دو مفهوم را با یکدیگر اشتباه میگیرند. توکن و کوین هر دو ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده هستند که برپایه شبکههای بلاکچینی فعالاند. تفاوت این دو ارز نیز دقیقا در همین شبکههای بلاکچینی است.
کوین ارز دیجیتالی است که یک شبکه بلاکچین اختصاصی دارد؛ اما توکن بلاکچین اختصاصی ندارد و برپایه بلاکچین سایر ارزهای دیجیتال ایجاد میشود.
برخی از توسعهدهندگان پروژههای ارز دیجیتال برای کاهش هزینههای اولیه پروژه خود و همچنین به جهت آزمون و خطای اولیه آن یا گاهی برای کشف درصد مقبولیت پروژهشان، در ابتدای کار ترجیح میدهند که توکن پروژه را در بستر یک بلاکچین قدیمی و معتبرتر پیادهسازی و عرضه کنند. بسیاری از این پروژهها پس از جذب کاربر و شناخته شدن در دنیای رمزارزها، اقدام به راهاندازی بلاکچین اختصاصی میکنند. برخی دیگر نیز ترجیح میدهند همچنان فعالیت خود را در بلاکچین ارزهای دیگر ادامه دهند.
توکن در بلاکچینهایی که از قرارداد هوشمند پیروی میکنند قابل عرضه است. زیرا در واقع توکن یک قرارداد هوشمند براساس زبانهای برنامهنویسی پیشرفته است که در بستر یک بلاکچین تنظیم و اجرا میشود. ارزهای دیجیتالی که در قالب توکن ایجاد میشوند، عموما طی یک رویداد عرضه اولیه (ICO) به بازار عرضه میگردند.
توکنها برخلاف کوینها که همگی تقریبا با یک هدف ایجاد میشوند، در انواع مختلف و با اهداف و مقاصد متفاوت بهجود میآیند. همچنین هرکدام از آنها کاربردهای ویژهای دارند.
تفاوت اساسی دیگر کوین و توکن در تعداد عرضه آنهاست. یک کوین میتواند عرضه نامحدود داشته باشد و هیچ محدودیتی برای تعداد نهایی آن تعیین نشود. اما درخصوص توکنها اینطور نیست. یکی از قوانین اجباری برای ایجاد توکن تعیین تعداد عرضه نهایی آن است و تمامی پروژههایی که قصد عرضه این ارزهای دیجیتال را دارند، ملزم به تعیین محدودیت عرضه برای توکنهای خود هستند.
قرارداد هوشمند چیست؟ قراردادهای هوشمند (Smart Contact) مجموعهای از کدهای برنامهنویسیاند که تنها در شبکههای بلاکچینی (با قابلیت پشتیبانی از قرارداد هوشمند) قابل اجرا هستند. یک قرارداد هوشمند بلاکچینی درصورتی که تمامی مفاد آن بهطور کامل اجرا شود، بهطور خودکار به اجرا درمیآید و بعد از به جریان افتادن تحت هیچ شرایطی امکان لغو یا تغییر این قرارداد وجود ندارد. بهعبارت دیگر قرارداد هوشمند بهطور صددرصدی غیرقابل بازگشت است. (اگر زمانبندی برای پایان مشخص شده باشد، در زمان مقرر قرارداد بهطور خودکار متوقف میشود)
مزایای TRC20
- هزینه بسیار پایین تراکنش
- سرعت بسیار بالای انجام تراکنش
- پهنای باند بسیار بالا (عدم محدودیت در حجم تراکنش)
- سازگاری کامل با استاندارد ERC20
ERC20 چیست؟
بلاکچین اتریوم بهعنوان اولین شبکه بلاکچینی با قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند، درحال حاضر پرطرفدارترین شبکه بلاکچینی برای ساخت توکن است. استاندارد توکنسازی در این شبکه، ERC20 نام دارد. ERC20 همچون TRC20 مجموعهای از قوانین اجباری و اختیاری جهت ساخت و عرضه توکن در بستر بلاکچین اتریوم است.
برای ساخت توکن در این بستر نیز همچون بلاکچین اتریوم افراد باید پروژه خود را بهشکل یک قرارداد هوشمند و با استفاده از زبان برنامهنویسی سالیدیتی، تنظیم و اجرا کنند.
تتر ERC20 بهتر است یا تتر TRC20
برای مقایسه این دو تتر با یکدیگر در ابتدا باید با برخی مفاهیم مرتبط آن آشنا شوید. تتر یک استیبل کوین است، بنابراین برای مقایسه دو تتر TRC20 و ERC20 نخست باید مفهوم استیبل کوین و چیستی تتر را بهدرستی درک کنید.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوین یک ارز دیجیتال است که قیمت آن مانند سایر ارزهای دیجیتال نوسان ندارد و همواره نرخ ثابتی دارد. این ارزها بهواسطه پشتوانهای که دارند از نوسانات بازار رمزارزها همواره در امان میمانند. این پشتوانه میتواند یک ارز فیات (دلار، یورو، پوند و …)، یک کالای ارزشمند (طلا یا نقره)، الگوریتمهای خاص بلاکچینی یا حتی یک ارز دیجیتال دیگر باشد.
دلیل اصلی پیدایش استیبل کوینها که با نام ارز دیجیتال پایدار نیز شناخته میشوند، مصون ماندن سرمایهگذاران از نوسانات ذاتی بازار کریپتوکارنسیها بود. استیبل کوین از نابودی سرمایه تریدرها جلوگیری میکند و درعین حال به آنها کمک میکند هنگامی که روند بازار به شدت نزولی است، همچنان سرمایه خود را در بازار کریپتوکارنسی حفظ کنند و نیازی به خروج نداشته باشند.
تتر چیست؟
تتر در حال حاضر مطرحترین استیبل کوین بازار ارزهای دیجیتال است و با نماد USDT شناخته میشود. پشتوانه آن ارز فیات (دلار) است. قیمت تتر همواره روی یک دلار آمریکا ثابت میماند. حجم بالای معاملات تتر سبب شد تنها طی چند سال در رتبههای نخست فهرست ارزهای دیجیتال جای بگیرد.
این توکن امروزه روی شبکههای محتلف بلاکچینی پیادهسازی شده است، اما مطرحترین توکنهای تتر در بازار کریپتوکارنسی تتر TRC20 و تتر ERC20 هستند.
مقایسه ERC20 و TRC20
- بلاکچین ERC20 اتریوم و بلاکچین TRC20 ترون است
- هزینه انجام تراکنش با توکن TRC20 بسیار پایینتر از تراکنش با توکن TRC20 است
- سرعت انجام تراکنش با تتر TRC20 بسیار بالاتر از انجام همان تراکنش با تتر ERC20 است
- تعداد کیف پولهایی که از TRC20 پشتیبانی میکنند بهنسبت استاندارد ERC20 کمتر است
- در حال حاضر میزان امنیت در شبکه اتریوم باتوجه به تعداد کاربران آن از شبکه ترون بیشتر است
چگونه ارز دیجیتال را با TRC20 منتقل کنیم؟
تصور کنید قصد دارید تتر TRC20 را از طریق شبکه ترون و از یک صرافی به کیف پول ارز دیجیتال خود منتقل کنید. در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که کیف پول شما از استاندارد TRC20 و شبکه ترون پشتیبانی میکند. سپس هنگام برداشت از صرافی در بخش مربوط به انتخاب شبکه، بلاکچین ترون یا همان گزینه TRC20 را انتخاب کنید. پس از این مرحله آدرس دریافتی تتر را در بخش موردنظر وارد کرده و عملیات انتقال را تایید کنید.
فراموش نکنید که در این مرحله اگر آدرس دریافت تتر یک شبکه دیگر برای مثال ERC20 (اتریوم) را وارد کنید، دارایی شما از صرافی برداشت میشود اما به کیف پولتان واریز نخواهد شد. بهبیان سادهتر وارد کردن آدرس اشتباه بهمنزله از بین رفتن دارایی شما حین انتقال است.
چگونه آدرس TRC20 را در کیف پول پیدا کنیم؟
برای آنکه بخواهیم یک واحد ارز دیجیتال را در بستر شبکه ترون انتقال دهیم، تا از سرعت بالای این شبکه و فی پایین تراکنش در آن بهره بهرهمند شویم، باید هنگام فرایند انتقال گزینه TRC20 را در بستر معاملاتی یا والت ارز دیجیتال از بخش تعیین شبکه انتخاب کرده تا تراکنش در بلاکچین ترون انجام گیرد. توجه داشته باشید که فقط توکنهای TRC20 امکان انتقال از طریق این شبکه را دارند و اگر یک توکن مبتنی بر بلاکچین دیگر را به اشتباه به آدرسی در بلاکچین ترون انتقال دهید، دارایی شما از دست خواهد رفت. همچنین فراموش نکنید که آدرسهای شبکه TRC20 همواره با حرف بزرگ T شروع میشوند.
شبکه TRC20 چیست؟
طبق توضیحاتی که تا به اینجا ارائه شد مشخص است که عبارت شبکه TRC20 تنها یک اشتباه رایج بوده و عملا این شبکه وجود خارجی ندارد. TRC20 استاندارد توکنسازی بلاکچین ترون است و طبق آن پروژههای ارز دیجیتال میتوانند توکنهای مختلفی را در این شبکه ایجاد و توزیع کنند. درنتیجه شبکه TRC20 مفهومی نادرست است.
شاید دلیل اصلی این اشتباه را بتوان پلتفرمهای مبادلاتی ارز دیجیتال دانست. زیرا در این سیستمها هنگام انتقال ارز دیجیتال به بسترهای دیگر از شما درخواست میشود شبکه موردنظر برای انجام تراکنش را انتخاب کنید و در بخش انتخاب شبکه نام استانداردهای مختلف توکنسازی مانند TRC20 نوشته میشود. کاربران بههمین دلیل تصور میکنند که TRC20 شبکهای برای انتقال داراییهای ارز دیجیتال است. اما درواقع شبکه انتخاب شده آنها بلاکچین ترون خواهد بود و توکنی که درحال انتقال آن هستند یک توکن مبتنی بر استاندارد TRC20 این شبکه است.
پشتیبانی اکسچنج سیتکس از TRC20
اکسچنج سیتکس درحال حاضر امکان انجام معامله از طریق استاندارد TRC20 را برای کاربران خود فراهم کرده است. شما میتوانید هنگام انجام مبادله در این بستر شبکه بلاکچینی ترون را برای انجام تراکنش خود انتخاب کنید و از این طریق هزینه و سرعت تراکنشتان را تغییر دهید. همچنین امکان انجام تراکنش در شبکههای اتریوم و بایننس اسمارت چین (BSC) نیز در پنل معاملاتی سیتکس فراهم است.
شما میتوانید باتوجه به نوع رمزارزی که قصد مبادله آن را دارید یکی از این شبکهها را جهت بستر تراکنش خود انتخاب کنید. این قابلیت قطعا امکان مدیریت میزان کارمزد و سرعت معاملات ارز دیجیتال را برای شما فراهم خواهد کرد.